INSIDER

Megszólalt a biztonsági szakértő a terrorizmussal gyanúsított kecskeméti fiúról

A szakember rávilágított, hogy a 21 éves fiatalembert hogyan szervezhette be az Iszlám Állam. Az egyetemista a kihallgatáson nem tagadta, hogy váltott üzeneteket a terrorszervezet oldalán.
  • Szerző: Ripost

Mint arról korábban már beszámoltunk, a hét folyamán a TEK Kecskemét kertvárosi részén csapott le egy 21 éves fiatalemberre, aki többféle terrortámadást, tömegrendezvényen történő robbantást, továbbá tömegbe hajtva elkövetett támadást tervezett Magyarországon.

A terrorizmussal gyanúsított kecskeméti fiatal az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon beszélgetett angol nyelven a „kimondottan dzsihadista propagandát valló” emberekkel terrortámadásra való felkészülésről, és azokra vonatkozó eszközökről.

terrorizmussal gyanúsított kecskeméti fiatal

Itt, ebben a kertvárosban élt a kecskeméti fiatal szüleivel (Fotó: Ripost)

Mivel ezeken az oldalakon szigorú belépési rend van, az, hogy a gyanúsított itt beszélgethetett, vélhetően azt is jelenti, hogy felesküdött az Iszlám Államnak. Mint azt a Bors megírta, V.K. muszlim nevet is felvett, Hüsseyin Ziyad néven szerepelt a közösségi oldalon. Az egyetemista a kihallgatásán el is ismerte ezen kommunikációk tartalmát, csak a végrehajtásra vonatkozó tényleges szándékot tagadta – ez a védelme szempontjából a későbbiekben nagyon fontos lehet.

terrorizmussal gyanúsított fiatalember

Az interneten csatlakozott az Iszlám Államhoz (Fotó: Facebook)

Elértük Bariscil Ahmetet, aki a Török Magyar Kulturális Központ igazgatója, a Facebookon pedig a terrorizmussal gyanúsított fiatalember ismerőse. Mint kiderült, nem ismerte V.K.-t, az egyetemista jelölte be őt. „Ha van valakivel közös ismerősöm, akkor vissza szoktam jelölni” – mondta férfi, aki hívásunból értesült arról, hogy neki is ismerőse a gyanúsított. „Én testbeszédből csináltam mesterképzést. Mikor megtudtam, hogy kiről van szó, megkértem egy biztonsági szakértő ismerősömet, hogy nézze meg a fotóját. Ő azt mondta, a látottak alapján a terrorizmussal vádolt fiatalember bármilyen szervezetbe beszervezhető lenne – mondta lapunknak. A szakértő szerint tehát V.K. személyisége éppen megfelelő arra, hogy egy terrorszervezet manipulálja, vagy elcsábítsa tagjai közé.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?