INSIDER

Megjelent a Ripost7 legújabb száma

Ezen a héten is rengeteg megdöbbentő és érdekfeszítő írás található a Ripost7-ben, melyből most egy kis ízelítőt adunk.
  • Szerző: Ripost

Megdöbbentő titkokat őriz a Szent Korona

Pálffy Géza professzort, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetőjét kérdeztük az ELKH BTK Történettudományi Intézetében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Nemzeti ereklyénk pontos keletkezése mind a mai napig nagy rejtély. Írott források és képi ábrázolások hiányában csak találgatni lehet, hogy a 11–13. században mikor és hogyan is készülhetett, s léphetett Szent István feltehetően elveszett vagy elpusztult koronája helyébe. Találgatások egész sora született keletkezéséről, ezeket komoly viták kísérték vagy teljességgel légből kapottak voltak. Nehéz elfogadni, hogy több száz esztendőnyi kutatás után sem ismerjük biztos keletkezéstörténetét, de a tudományos megismerésnek vannak korlátai. A Szent Koronához talán ez a titokzatosság is hozzátartozik. Azt sem tudjuk biztosan, hol őrizték az 1540-es években Erdélyben„ – mondta a professzor.

Vajon a kutatások során kiderült, hogy miért ferde a kereszt a koronánkon?

Egyenek mellett erre is választ kaphatsz, ha megvásárolod a 7 keddi számát, amely ma, augusztus 17-én jelenik meg.

Tram-tain köti majd össze a két alföldi várost. Mi is lesz ez?

Naponta 15 ezer ember ingázik Szeged és Hódmezővásárhely között. Ők most kocsival vagy 45-50 perces vonatúttal járnak. Késő ősztől azonban új lehetőségük lesz a napi bejárásra: a most épülő tram-train, vagyis villamosvasút. Mivel új parkolók is épülnek a megállók környékén, és a kocsikon kényelmesen lehet majd kerékpárt szállítani, duplán környezetkímélő utazási lehetőséget kínál majd a projekt az ingázóknak.

Fotó: Ripost

A beruházás a célegyenesben van, a kocsikat tesztelik, a tervek szerint késő ősszel már szállítani fogják az első utasokat.

Az egyéb érdekességek mellett arról, hogy hány percenként fog járni, illetve mennyi lesz a menetidő a két város között, a ma, vagyis augusztus 17-én megjelenő 7 hetilapban olvashatsz.

Felülnek az SMA-bébik

A Zolgensmára a családoknak már nem kell gyűjteniük: államilag támogatva kapják meg a kicsik a 700 millió forintos gyógyszert. Igazi reménysugár a családoknak, hogy minden gyerek állapota érezhetően javult, akit eddig kezeltek a világ legdrágább gyógyszerével.

Már több SMA-izomsorvadásban szenvedő gyerek megkapta ingyen a világ legdrágább gyógyszerét, a 700 millióba kerülő Zolgensmát. Kásler Miklós miniszter jelentette be, hogy tb-alapon is elérhető hazánkban a szer egyedi méltányosság alapján.

Ő Lilike, aki már ingyen kapta meg a világ legdrágább gyógyszerét Fotó: Facebook

Eddig gyűjteni kellett

Megmozdult Magyarország: a rendkívül drága készítményt eddig csak közösségi adakozás után tudták alkalmazni. Zente úttörő volt, a kisfiúnak elindított gyűjtés rengeteg embert megmozgatott, és neki köszönhetően figyeltek fel az SMA-s betegekre Magyarországon. Azóta Leventének, Noelnek, Olivérnek és Zsombornak is összegyűlt a pénz.

A kisgyerekekről további érdekességeket a ma megjelent 7 hetilapban olvashatsz. Keresd az újságárusoknál és az egyéb árusítóhelyeken!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókuszkocka, ami nem száraz hatású
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?