INSIDER

Megjárta a pesti nő, aki becsülettel le akarta adni a veszélyes anyagot

Nehéz megszabadulni a felújítás utáni veszélyes hulladéktól. Túl kevés a gyûjtőpont és túl bonyolult az adminisztráció. Panaszkodnak a közös képviselők: sokan a lefolyóba öntik a festéket, higítót.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Felháborodva hívta fel lapunkat egy kétgyermekes édesanya: a felújítás után maradt festéktől és hígítótól akart megszabadulni, és még neki kellett fizetnie. A %% utánajárt: valóban nem könnyű elhelyezni a veszélyes hulladékot, így sokan egyszerűen kidobják vagy a lefolyóba öntik.

"Összeszedtem otthon a szelektív hulladékot, és elindultam vele a lakásunkhoz legközelebbi hulladékudvarba. Még jó, hogy fővárosiak vagyunk, gondoltam, nem kell messzire vinnem" – kezdte történetét Szalay Zsuzsanna. – "Ám a szelektív gyűjtőnél a festéket és a hígítót nem vették át."

Elküldtek Nagytéténybe, egy másik gyűjtőhelyre, ami messze van, de gondoltam, ennyit még megteszek. Ám amikor odaértem, nem a hulladék, hanem az irataim iránt érdeklődtek.

"Először lakcímkártyát kértek, mondván: csak budapesti lakosok hagyhatják ott a hulladékot, azután pedig a szemétszállítási díj befizetéséről szóló igazolást kérték. Mivel eszembe se jutott, hogy ilyennel induljak útnak, ezer forintot kellett fizetnem. A szemetet le is mérik. Amíg ott voltam, valaki higanyt hozott, s mivel azt egyáltalán nem vették át, egyszerűen lerakta a bejárat mellé. A dolgozók szerint gyakran előfordul ilyesmi, mert a legtöbben nem hajlandók fizetni a hulladék átvételéért, de ők tehetetlenek: ilyen a szabályozás.

Közösköltség-csekket is vinni kell

A %% a Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt-től megtudta: valóban ez a szabály. Meglepő, de közösköltség-csekket is vinni kell... Hogy miért, megtudja a hétfői napilapból! Az újságból az is kiderül, miért borítja el a szemét az erdőinket...

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?