Létrehozva: 2021.08.20.

Megdöbbentő titkokat őriz a Szent Korona

Szent István fején sosem volt a magyar Szent Korona, amiről az első feljegyzés csak 1256-ból származik, eredete pedig máig a titokzatosság homályába vész.

A magyar állam jelképéről a legilletékesebbet, Pálffy Géza professzort, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetőjét kérdeztük az ELKH BTK Történelemtudományi Intézetében.

Fotó: Ripost

Ripost7: Ön hosszú évek óta kutatja a koronát. Volt alkalma közelről megvizsgálni, akár megfogni is?

Pálffy Géza: Néhány esztendeje a köztársasági elnök úr felkérésére egy különleges éjszakán az Országházban megvizsgálhattuk a legkevésbé ismert jelvényt, a koronázási kardot, a Honvéd Koronaőrség jelenlétében.Ekkor a kinyitott vitrinben egy pillanatra megérinthettem a Szent Koronát. Felemelő, feledhetetlen pillanat volt!

Pálffy Géza professzor Fotó: Pálffy Géza

Ripost7: Vannak, akik úgy gondolják, a Szent Korona is csak egy tárgy, mások szerint a magyarságot összetartó jelkép. Ön szerint mi a jelentősége?

P. G.: A Szent Korona a magyar történelemben és a magyarság számára páratlan jelentőségű. Nemcsak a legfontosabb koronázási jelvényünk, hanem a több mint ezeréves keresztény Magyarország históriájának, államiságának és függetlenségének legfőbb szimbóluma, páratlan értékű nemzeti kincsünk és ereklyénk, nemcsak Európa, hanem a világ egyik legkülönlegesebb felségjelvénye.

Ripost7: Mik azok a legfontosabb tények, amit tudhatunk a Szent Koronáról? Mi az, amihez nem fér kétség?

P. G.: A magyar koronát első ízben 1256-ban nevezik szentnek a fennmaradt források. Ebben az időben már a magyar királykoronázások olyan, mással nem helyettesíthető felségjelvénye volt, amelyet a hazai politikai elit szent királyaihoz (Szent Istvánhoz és Lászlóhoz) kötött, annak ellenére, hogy első magyar uralkodónk fején – a tudomány mai állása szerint – jelenlegi formájában bizonyosan nem lehetett, hiszen az 1070-es évekből származó görög zománclemezek is díszítik. A XVI. századtól számos magyar királyné jobb vállát is érintették vele, ami azt jelezte, hogy ők férjük támaszai Magyarország kormányzásában. Az igen értékes ötvösmunka a viharos magyar történelem folyamán hihetetlen kalandok egész sorát élte át.

Arról, hogy mik a legfontosabb kérdőjelek, titkok a koronával kapcsolatban, illetve hány évet töltött külföldön bővebben is olvashatsz a Ripost7 legfrissebb számában. Keresd az újságosoknál és az egyéb árusítóhelyeken!

Pormentesen őrzik a Parlamentben

2000. január 1. óta a Szent Koronát a koronázási jelvényekkel – az ország­almával, a jogarral és a karddal együtt – az Országház Kupolatermében felállított spe­ciális tárolóban őrzik. Védetté nyilvánított műtárgyak, amik speciális tárolást igényelnek. Úgy látták el tárolóval, mechanikai, elektronikai és személyi védelemmel, hogy ellenálljanak: - a ma ismert és előrelátható behatolási módszerekkel elkövethető bűncselekményeknek, - rongálási és meggyalázási kísérleteknek, - a terrorizmus módszereinek és támadóeszközeinek, - a természeti katasztrófák által okozható károknak, - legalább 48 órán keresztül a tűznek. A tároló elmozdíthatatlan, nyitható, pormentes, üvegből és fémből készült, belül egyenletes hőmérséklet és legfeljebb 40 százalékos páratartalom van. Éppen ezért takarítani, portalanítani belülről nem kell. A tárgyakat legfeljebb 250 lux erősségű, ultraibolya sugárzástól mentes fény érheti, folyamatosan maximum napi 12 órán át. Éppen ezért vakuval, ref­lektorokkal nem fényképezhetők.

Augusztus 20-án ingyenesen megnézhető

A Szent Koronát 2000 januárja óta több mint 11 millió látogató tekintette meg, köztük számos államelnök, miniszterelnök, közjogi méltóság és miniszter. Az Országház látogatóközpontja turistajeggyel látogatható, de bizonyos napokon, például augusztus 20-án ingyenesen is megtekintheti a nagyközönség.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

magyarnemzet.hu

„Magyar Péter nem fogja beperelni Varga Juditot, mindent lehet bizonyítani”

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"