INSIDER

Már Budán is szigorú zárlat van a sertéspestis miatt

Kettős kerítés, autóval se ki, se be a disznófarmokról: szigorú óvintézkedéseket vezettek be Budapest budai részén, valamint az budai agglomerációban, miután megjelent a sertéspestis vírusa.
  • Szerző: Ripost

A keleti és északi megyék után már Budapestet is elérték a szigorú korlátozó intézkedések a sertéspestis felbukkanása miatt, miután több száz vaddisznót kellett leölni a Budakeszi Vadasparkban. Több mint 800 magyar településen van valamilyen korlátozás a sertéspestis miatt – derül ki a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hatóság holnapjáról.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Amelyik sertéstartó megszegi a korlátozás előírásait, annak a háztáji sertéseit kártérítés nélkül ölik le a hatóságok. Járművel csak kerékfertőtlenítés után lehet behajtani a szigorú korlátozás alá eső településekre. A gazdasági udvarba (vagy a sertések közelébe) csak kéz és lábfertőtlenítő használatát követően lehet szabadon belépni és kilépni. Nyilvántartást kell vezetni minden olyan személyről (állatorvos, inszeminátor, sertéságazati területi felelős, böllér, rokon, ismerős, stb.), akik a sertések közelébe mentek, vagy velük érintkezhetnek.

Kétsoros, egymástól legalább fél méterre lévő, az állatoknál legalább 1 méterrel magasabb kerítéssel kell elválasztani a kültéren tartott sertéseket. Aki betartja az előírásokat, annak is leöletheti a hatóság a sertéseit, de állami kárpótlást kap.

Mennyire veszélyes a sertéspestis?

Emberre egyáltalán nem veszélyes, viszont a hazai sertésállományt fenyegeti. Rengeteg vaddisznóban találták meg a vírust, és ha a házisertések elkapják, elpusztulnak. Viszont a fertőzött vaddisznók vagy házisertések húsa sem veszélyes az emberre, a sütés elpusztítja a kórokozókat.

 

 

A piros vonallal körbekerített területeken szigorú korlátozások léptek életbe, a lila területek fertőzöttek.

 

A szigorú védintézkedésekre a hazai sertésállomány védelme miatt van szükség: a kórokozókat az emberek is szállíthatják, akár a kezükön, akár a cipőjükön, akár az autók gumiján. Tehát egy kiránduló, egy erdei úton közlekedő autó is be tudja „juttatni” a városokba a vírust, ami kipusztíthatja a hazai sertésállományt.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?