INSIDER

Magyar siker: elvégezték a 101. tüdőtranszplantációt

Az emberi erőforrások minisztere igazi magyar sikert jelentett be: jelentős sikereket értek el az elmúlt évek során a tüdőtranszplantáció terén.
  • Szerző: Ripost

Mint a megírta, Prof. Dr. Kásler Miklós büszkén jelentette be tegnap, hogy január 25-én megtörtént a századik tüdőtranszplantáció a Magyar Tüdőtranszplantációs Program keretein belül az Országos Onkológiai Intézetben. A tárcavezető elmondta: a beteg már túl van operatív időszakon, és a késői rehabilitációja zajlik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Most sajtótájékoztató keretén belül Kásler Miklós bejelentette: megtörtént a 101. tüdőtranszplantáció is Magyarországon. Az első magyar tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben. A Magyar Tüdőtranszplantációs Program az első időszakban a Bécsi Egyetem Transzplantációs Programjának részeként indult, 2020 szeptembere óta pedig önálló európai programként működik tovább. Rendkívül gyors tempóban, jelentős sikereket értek el. A gyógykezelés hatásos.

„Óriási dolog volt, amikor elvégeztük 2015-ben az első transzplantációt„ - mondta Dr. Rényi-Vámos Ferenc, a Mellkassebészeti Központ vezetője, hozzátéve, hogy a környező országok jelentős részében nincs is lehetőség hasonlóra. Mindez tükrözi az egészségügy fejlettségét is, hogy mi ezt képesek vagyunk véghez vinni.

„A műtüdő-kezeléssel rutinná vált a légzési elégtelenségnél használandó műtüdő” - tette hozzá Prof. Dr. Elek Jenő osztályvezető főorvos.

Hamarosan átadják az Onkológiai Sebészet új mellkassebészeti műtőblokkját, amelyet Magyarország Kormánya 3 milliárd forinttal támogatott. Ez az új műtőblokk megteremti annak a lehetőségét, hogy már a határon túli honfitársaink is részt vehessenek a Magyar Tüdőtranszplantációs Programban.

Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója kifejezte büszkeségét, és gratulált a kollégáknak. Emellett a kormánynak is köszönetet mondott a támogatásért.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?