INSIDER

Leszámolnak a zsaruk az unokázós bűnbandákkal

Lenyúlják a temetésre félretett pénzt és a családi ékszert, és sokmilliós kárt okoznak: elsőre pitiáner bûnügynek hangzik, de súlyos károkat okoz az unokázós csalás, melyben az idős embereknek azt hazudják a telefonba, hogy az unokájuk bajba került és azonnal pénzre van szüksége. A rendőrség új, 13 fős nyomozócsoportja kizárólag az ilyen fajta bûncselekményekre fókuszál. November óta több bandát is lekapcsoltak, eddig 24 elkövetőt fogtak el, és az unokázós csalások száma drasztikusan csökkent az utóbbi időben, de azért nem árt az óvatosság. Interjú.
  • Szerző: Ripost

Nagy-Kovács Dávid százados, a magyar rendőrség unokázós csalókra létrehozott független nyomozócsoportjának fő koordinátora. Egész éjszaka akcióztak a kollégái, így semmit nem aludt, de látszik rajta, hogy hajtja a hivatása. A %%-nak is örömmel nyilatkozott.

– Az ember azt gondolná, hogy az unokázós csalás lejárt lemez, annyit hallani erről a típusú átverésről. Még mindig vannak, akik bedőlnek?

– Ez nem egy olyan csalás, mint amikor valakit a kapzsisága tesz meggondolatlanná és 3000 forintért vesz egy iPhone-t, ami helyett egy kitömött papírdobozt kap. Itt a bűnözők az emberek szerettei iránti érzelmeivel élnek vissza, a féltésükkel, a szeretetükkel, a segíteni akarásukkal. Ráadásul egészen aljas és mohó módon, folyamatosan finomított módszerekkel. Célpontjaik döntően idős emberek, napi rutinnal, melynek része az esti nyugalom. Sokan ilyenkor már bevették a nyugtatójukat, altatójukat, tévéznek, olvasnak, zenét hallgatnak vagy alszanak. Ebbe az idillbe rondít bele a csalók esti, éjszaki telefonhívása, melybe mindent bevetnek, ami felzaklathatja az áldozatot. A cél az, hogy az illető ne tudjon reálisan gondolkodni, mérlegelni, kételkedni, az esetleges gyanakvás helyét átvegye az aggodalom és a segíteni akarás. Ha pedig a segítséghez, az unoka biztonságához pénz kell, akkor gondolkodás nélkül adjanak. Sokat és azonnal.

–Mégsem tűnik reálisnak, hogy valaki százezreket vagy milliókat fizet egy telefonhívásra, pláne, ha az unokaként bemutatkozó hangja nem hasonlít az igaziéhoz.

Ne felejtsük el, hogy idős emberekről van szó, akik esetleg már nem hallanak jól, a telefonvonal sem mindig tiszta, ráadásul a bűnözőknek szinte minden kérdésre van válaszuk, amit a klasszikus történetekhez igazítanak. Az egyik kamusztori szerint az unoka balesetet okozott, melyben megsérült az arca, a mellkasa, ezért más most a hangja. A lényeg, hogy ha helyben, készpénzben rendezi a kárt, akkor nem indul ellene eljárás. A másik mese szerint súlyos adósságot halmozott fel az unoka, a hitelezők bepöccentek, kapott pár pofont, amitől feldagadt az arca, kiesett pár foga, ezért más most a hangja.

Ráadásul addig tartják fogva és verik, amíg ki nem fizetik a tartozását.

Arról nem is beszélve, hogy az azonnali stresszhelyzet elérése érdekében a hívó fél jajgat, liheg vagy sír, ezek pedig mind nehezebben felismerhetővé teszik a hangot. S az sem ritka, hogy a balesetes sztorinál rendőrként, orvosként vagy mentősként jelentkezik be a csaló, hogy közvetítőként elsimítsa a dolgokat. A lényeg, hogy egyik esetben sem tudja elhagyni az „unoka” a helyszínt, de máris küld valakit a pénzért. Arra is akad példa, hogy az áldozatnak az összeget egy adott helyre kell vinnie és letennie vagy el kell utalnia a pénzt.

– Honnan tudhatja az ember, hogy jóakaró vagy csaló hívja?

- Üljön le a család az idősebb szülőkkel, nagyszülőkkel, beszéljenek erről a valós veszélyről! Egyezzenek meg egy jelszóban, amellyel a hozzátartozó igazolja magát, így vészhelyzetben azt kérve rögtön kiderül, csalásról van szó vagy sem. A másik biztos módszer, ha letesszük a telefont és magunk hívjuk fel az említett családtagot. Ha nem tud a balesetről vagy az elrablásról, egyértelműen csalóval volt dolgunk. Ilyenkor érdemes hívni a rendőrséget, és bejelentést tenni. A tettenérésen túl az ilyen és ehhez hasonló információmorzsák segíthetnek az elkövetők kézre kerítésében.

– Mik segítenek még?

Sokat segít, ha valaki a csalók hívása után, de még a kiérkezésük előtt gyanút fog, és értesíti a rendőrséget. Hasznosak a károsultak elmondása alapján készült fantomképek, a térfigyelő kamerák felvételei, a pénzért érkező autó színe, típusa, rendszáma, vagy a készpénz mellett átadott ékszerekről készült fotók, melyekkel könnyebben a nyomukra lehet bukkanni egy zálogházban vagy aukciós portálon, melyek újabb szálak lehetnek. A csalók ugyanis sokszor nem csak az idős áldozat saját temetésére nehezen összekuporgatott pénzét nyúlják le, de a családi ékszert is. Sok információval dolgozunk. A saját nyomozásaink mellett az összes kerület unokázós eseteinek az adatai is hozzánk futnak be. Nincs olyan budapesti kerület, ahol ne próbálkoztak volna az unokázós csalók.

– Magányos elkövetők nincsenek?

– Ezt a fajta bűncselekményt jellemzően csoportosan követik el. Az egyik telefonál, a másik megy a pénzért, a harmadik a sofőr… A november 1-jén alakult, unokázós csalókkal foglalkozó független nyomozócsoportunk a kerületi kapitányságokkal együtt eddig 7 bűnözői kört kapcsolt le és 24 személy ellen indított eljárást.

A házkutatások során 13 millió forint készpénzt, ékszereket és autókat foglaltunk le, miközben az ott talált holmik sokat elárultak az elkövetők módszereikről.

Nem egyszer találtunk pár évvel ezelőtti telefonkönyveket, -lapokat, bekarikázva nevekkel. Úgy tűnik, tudatosan keresik az „id.” és az „özv.” elő-, illetve a „-né” utótagokat, melyek idősebb emberekre utalnak. Több mobilkártyát is találtunk, volt, aki egyetlen számot csak egy napig használt, majd eldobta, és újat vett elő.

– Melyik a kedvenc esete?

–Mindegyik eset az, amelyiknél sikerül kártalanítani az áldozatot. Legutóbb április 8-án fogtunk el két unokázós csalót azzal a 7000 eurót tartalmazó fehér borítékkal, amit nem sokkal korábban adott át a károsult. Örömmel szolgáltattuk vissza a pénzt. Egyébként úgy látom, a bűnözőknek a börtönnél is jobban fáj, amikor visszaveszik tőlük mindazt a vagyont, amelyhez tisztességtelen módon jutottak hozzá.

 

 

 

A BRFK "unokázós" nyomozócsoportja elfogta azt a férfit, aki három hónap alatt közel 11 millió forintot csalt ki több embertől. A férfi ismeretlen társát továbbra is keresik – írta a police.hu még az elmúlt héten.

 

A 23 éves budapesti L. Markó ismeretlen társával január 2-án hajnalban felhívott egy III. kerületi idős asszonyt, és a fiának kiadva magát közölte, hogy balesetet szenvedett és a kár megfizetéséhez pénzre van szüksége. A nő a megtakarított pénzét átadta egy férfinak, aki a fia barátjaként mutatkozott be. Az unokázós nyomozócsoport április 3-án egy VII. kerületi bevásárlóközpontban fogta el L. Markót. A rendőrök a férfi XIII. kerületi lakásán közel egymillió forintot, mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, telefonkönyveket, valamint azokból kitépett lapokat találtak és foglaltak le.
Az unokázós csalások nem most kezdődtek, de a számuk egy ideje drasztikusan megemelkedett, ezért is lépett a rendőrség és hozta létre a külön nyomozócsoportot. Még az év elején számolt be arról a police.hu, hogy befejezték 12 csaló ügyének vizsgálatát, akik közel 60 millió forint értékben csaltak ki pénzt, illetve ékszereket, leginkább idős emberektől.
 
 
 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?