INSIDER

Különleges módszerrel állítja talpra a stroke-túlélőket Gabriella

Újra teljes életet élhetnek a stroke-os túlélők egy nemzetközileg is elismert, különleges rehabilitáció segítségével. Az ARNI módszer alkalmazására és tanítására Európában egyedül Pásztor Gabriella kapott engedélyt. A jelenleg Angliában dolgozó neuro-gyógytornász nyilatkozott a Ripostnak. 
  • Szerző: Ripost

Pásztor Gabriella a koronavírus miatt bevezetett utazási korlátozások miatt nem jut el magyar betegeihez, így online formában, személyre szabott tréningeken foglalkozik a stroke-túlélőkkel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Pásztor Gabriella (Olvasói fotó)

Félnek, hogy elveszítik az önállóságukat

„A stroke-betegek legnagyobb félelme, hogy nem tudják, hogyan kell kiszállni például az ágyból, hogyan kell átülni a székbe, hogyan kell felállni, vagy felkelni a földről, ha elesnek, hogyan kell öltözködni. Félnek, hogy a betegség miatt végleg elveszítik az önállóságukat.

Olvasói fotó

Mi megtanítjuk őket arra, hogy mindezeket egy speciális technikával meg tudják csinálni – mesél a munkájáról Pásztor Gabriella. „Az ARNI módszer felkészíti a túlélőket a hétköznapi életre, feladataik elvégzésére és lehetőséget kínál a valódi önmegújításra és a stroke okozta korlátok leküzdésére.”

A stroke által érintett oldalt is erősíteni kell

„Ez egy speciális gyakorlatsor, egy technika, amely segít leküzdeni a túlélő félelmeit, hogy erőt kapjon a sikeres gyakorlat végrehajtása közben. A cél az önállóság elérése újratanulással” – magyarázza a szakember a -nak.

Olvasói fotó

„A tréning folyamán az agynak az úgynevezett jó oldalát arra használjuk, hogy megtanítsuk az agy stroke által érintett oldalát működni. Ha ugyanis csak a jó oldalt erősítjük, akkor az elhúzza a stroke által érintett oldalt. Ezzel az egyedülálló gyógymóddal egyformán erősítjük az agy érintett részét és az ép oldalt is. Egy példával élve: ha a beteg a jó kezével nyúl mindig a pohárért, vagy csak a jó oldalát használja, akkor sosem fejlődik az agy érintett oldala.”

300 órát kell tornázni 12 hét alatt

A tréningnek köszönhetően óriási eredmények érhetők el, még ha ez az elején nehezen is megy. Az instruktor több száz betege ma már magabiztos, önálló életre képes a gyakorlatsor elsajátítása és alkalmazása után.

Olvasói fotó

„Volt olyan páciensem, aki egy négyórás kezelés után a botot elhagyhatta. Bizonyított, hogy ha 300 órát tornázik a túlélő 12 hét alatt, akkor az agy finommotorikus mozgásai nagymértékben fejlődnek” – mesél lelkesen az eredményeiről Gabriella. „Az ARNI módszer abban különbözik a gyógytornához képest, hogy egy aktív tréninget kapnak a betegek. Naponta késztetjük őket arra, hogy másfél-két órát tréningezzenek. Ez nem terápia. Ez kőkemény tréning.

Online oktatáson keresztül támogatja a magyar betegeit

„Angliában már több mint 18 éve alkalmazzák az ARNI módszert, amely dr. Tom Balchin nevéhez fűződik, aki maga is stroke-on esett ét 21 évesen. Ma már minden testrésze teljes funkcióban mozog. A módszer hazánkban még kevésbé ismert, ennek ellenére szépen haladunk a bevezetésével” – mondja optimistán Gabriella, aki nagyon szívén viseli a magyar stroke betegek sorsát is. „Sajnos a járvány miatt nagyon ritkán jutok haza, de az online tréningekkel továbbra is támogathatom a magyarországi túlélőket. Londonból online élő bejelentkezésekkel egy vagy fél órás tréningeket tartok. Nem szabad, hogy azt érezzék, magukra maradtak. Ők túlélők, Igazi Hősök” – fogalmaz.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?