INSIDER

Komoly a helyzet: már kisbabákat is támad a koronavírus

A harmadik hullámban egyre fiatalabbakat fertőz a koronavírus, a kicsiknél ráadásul komoly szövődményei lehetnek a betegségnek.
  • Szerző: ripost

Egyre több gyermek szervezetét támadja meg a koronavírus. dr. Szabó László, a Heim Pál Gyermekkórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosa úgy tapasztalta, hogy a harmadik hullámban háromszor annyi gyereket kell ellátniuk, többen is lélegeztetőgépre kerültek vagy műtüdő-kezelésre szorultak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

koronavírus

Folyamatosan mutálódik a koronavírus, már a gyerekekre is sokkal veszélyesebb
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Az életkor ráadásul mostanra rendkívül kitolódott: míg korábban serdülők kerültek az intézménybe, most már két-háromhetes újszülöttek is megbetegednek.

„A szakirodalom is azt mondja, hogy az új kórokozó agresszívebb. Ez azt jelenti, hogy amikor a vírus korábban bekerült egy családba, legfeljebb egy embert betegített meg – most viszont mindenkit megbetegít. Sokkal erősebb a fertőző képessége. A Heim Pálban alapvetően tüneti kezelést alkalmazunk. Ha például a gyerek lázas, akkor lázcsillapítót kap; ha légzési problémái vannak, akkor adunk oxigént is neki. Most azonban néhány gyerek lélegeztetőgépre is került. Szerencsére mindegyikőjük eredményes lélegeztetés után, javuló állapotban le is kerülhetett onnan” – mondta el a Blikknek dr. Szabó László.

A koronavírusnak hosszútávú hatásai is lehetnek a gyerekeknél: ez az úgynevezett MIS-C nevű, több szervet érintő gyulladásos eltérés, ami a vírus utóhatásaként alakulhat ki.

„A többszervi gyulladás általában két-három héttel a koronavírusos megbetegedés után jelentkezik. Egy hétig tartó magas láz, nagy fokú fáradékonyság, nagyon rossz közérzet lép fel, és a beteg nagyon gyengének érzi magát. A MIS-C a szívizmot is megtámadhatja, ilyenkor alacsony vérnyomás, keringési problémák jelentkezhetnek. Kialakulhat olyan hasfájás, amit már-már a vakbélgyulladáshoz lehet hasonlítani. Ezek a vezető tünetek. Azt mondjuk, a legalább három napon át tartó lázhoz minimum két tünetnek kell társulnia, hogy a MIS-C felmerüljön. Hasfájás, légúti tünetek, bőrtünetek (bőrgyulladás, kiütés) és kötőhártya-gyulladás. Ebben az esetben mindenféleképpen kórházi vizsgálatra és kezelésre van szükség.”

A szakember szerint az ilyen utóhatásban szenvedő gyerekek fele az intenzív osztályra kerül, az elmúlt fél évben közel ötven esetről van szó, de szerencsére mindenkit meg tudtak gyógyítani.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?