Létrehozva: 2021.03.12.

Koronavírus: 9011 fővel emelkedett a fertőzöttek száma és elhunyt 130 beteg

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk. A brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma.

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 229 827 fő a beoltottak száma, ebből 351 694 fő már a második oltását is megkapta.

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

9011 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 498 183 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 130 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 627 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 346 904 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 134 652 főre emelkedett. 8718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen – írja a koronavírus.gov.hu.

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A háziorvosok AstraZeneca-vakcinát kaptak ezen a héten, és az Operatív Törzs azt kérte tőlük, hogy a még be nem oltott regisztrált idősek oltását folytassák. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak, amelyekkel szintén elsősorban a háziorvosok által beküldött regisztrált idősek oltása folytatódik.

A kórházi oltópontokon vasárnapig a 60 év alatti krónikus betegeket is oltják AstraZenecával, az érintettek erre SMS-ben kaptak behívót.

koronavírus megyetérkép
Fotó: koronavírus.gov.hu

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött, ezek hétfőtől léptek életbe. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépett újabb védelmi intézkedések a következők.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

Mindemellett zajlik az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció, amelyhez március 15-ig várjuk a véleményeket. Célunk, hogy amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, húsvét környékén fokozatosan és felelősen lehessen megkezdeni a korlátozások feloldását.

Rekordokat dönt a fertőzöttek száma – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján. Galgóczi Ágnes kifejtette, hogy folyamatosan zajlik eközben az oltási program, már 1 millió 230 ezer a beoltottaknak a száma és 351 694 fő már a második részoltását is megkapta az oltási sorozatából.

Galgóczi Ágnes a járványügyi adatokat ismertetve kiemelte, az elmúlt napon regisztrált 9011 új fertőzöttel 498 183-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma.

A koronavírus-járvány harmadik hullámának kezdete óta megduplázódott a kórházban ápoltak, és háromszorozódott a lélegeztetőgépen lévők száma – mondta. Kórházban 8718 embert kezelnek a vírus szövődményeivel összefüggésben, gépi lélegeztetésre 949-en szorulnak. Az elmúlt napon 130-an haltak bele a fertőzésbe.

A koronavírus brit mutációja gyorsabban terjed és fertőzőbb, ami miatt nemcsak Magyarországon, de Európa számos országában romlottak a járványügyi adatok – hívta fel a figyelmet.

Az osztályvezető arra kért mindenkit, hogy továbbra is fokozottan tartsa be a járványügyi intézkedéseket: a távolságtartást, a maszkhasználatot, ezen kívül a kézmosás és -fertőtlenítés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Magyarország 4,36 millió adagot kötött le a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett vakcinából, az első szállítmányok hamarosan megérkeznek – közölte.

Galgóczi Ágnes elmondta: ezt az újabb oltóanyagot csütörtökön hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A 18 éven felülieknél alkalmazható vakcina előnye, hogy a megfelelő védettség eléréséhez egy oltás is elég belőle.

A technológiája hasonló az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcináéhoz: egy ártalmatlanított vírussal juttatják be a szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjének genetikai információját, amelyből antigénként viselkedő fehérje termelődik, kiváltva az ellenanyagválaszt – mondta az osztályvezető.

A Janssen vakcináját mínusz 20 fokon kell tárolni, ezen a hőmérsékleten két évig tárolható, felolvasztás után 2-8 Celsius-fokon, hűtőszekrényben három hónapig tartható – ismertette.

Ezzel az oltással az Egyesült Államokban március eleje óta oltanak, az Európai Unió pedig 200 millió adagot kötött le a gyártónál – tette hozzá.

Galgóczi Ágnes kitért arra, hogy ennél az oltásnál is lehetnek reakciók: bőrpír, izomfájdalom, fáradtságérzet, hőemelkedés.

A magyar oltási programról szólva kiemelte, az a hosszú hétvégén is folytatódik; a háziorvosok a 60 év felettieket oltják az AstraZeneca készítményével, az oltópontokon pedig a Pfizer- és a Szputnyik V oltóanyagot adják be.

Jelezte, oltást eddig 1 millió 230 ezren kaptak, közülük 351 694-en már a második dózist is megkapták.

Kérdésre válaszolva közölte, az operatív törzs nem változtatott az AstraZeneca-vakcina alkalmazásán, a készítménynél továbbra is az EMA ajánlását veszik figyelembe, amely szerint a vakcina hatékony és biztonságosan alkalmazható. Megjegyezte, Magyarországon több százezer ember kapta már meg ezt az oltást.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Vízhordó melltartó, öngyújtós parfüm, és a nagymellű felszolgálók légitársasága - ez mind igaz

origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

borsonline.hu

Újabb sztárpár talált egymásra, mindenki őket nézte a verseny alatt

vg.hu

Már csak a csoda segíthet: Varga Mihály rossz hírt közölt a nyugdíjasokkal – lehetett sejteni, hogy ez lesz

metropol.hu

„Szülők lettünk” – Agárdi Szilvi hatalmas bejelentést tett, röpködnek a gratulációk

magyarnemzet.hu

A DatAdat által pénzelt cég segíthette Magyar Péter rendezvényét

origo.hu

Drámai a helyzet: napokon belül kirobbanhat a világháború

mindmegette.hu

Kétéves lett Rácz Jenőék kislánya - megható sorokkal köszöntötték a szülei Kamillát

ripost.hu

Szórj szódabikarbónát a küszöbhöz, fantasztikus lesz a hatás

ripost.hu

Rékasi Károly olyan keményen beszólt Németh Kristófnak, hogy csak kapkodjuk a fejünket

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A kormány milliókat ad otthonfelújításra - hamarosan indul a pályázat

INSIDER

Még több riasztást kapott az ország, erre az időjárásra senki nem számított!

INSIDER

Dől a füst: felcsaptak a lángok Budapesten, kigyulladt egy tízemeletes

INSIDER

A fagyok is visszatérhetnek: drasztikus lehűléssel ér véget az áprilisi nyár

INSIDER

Borzalom Kiskunhalason: lángoló ruhában ült az ágyán a nyugdíjas asztalos, döbbenet, hogyan mentették meg az életét