Létrehozva: 2021.10.04.

Koronavírus: megjöttek a hétvége adatai, nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

A koronavírus delta variánsa miatt több országban és hazánkban is újra emelkedik a fertőzöttek száma. Most azonban előny, hogy már van vakcina.

Szerző ripost

A hétvégi összesített adatok alapján nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Az elmúlt három napban 1 492 új fertőzöttet igazoltak (múlt hét elején ez a szám 1183 fő volt), ezzel a járvány kezdete óta összesen 824 876 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 31 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 30 230 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 786 737 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 7 909 főre emelkedett. 560 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 87-en vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma 5 895 282, közülük 5 657 967 fő már a második oltását is megkapta, 804 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért a kormány kéri őket, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb.

A koronavírus delta variánsa miatt több országban és hazánkban is újra emelkedik a fertőzöttek száma.

A járvány mostani hullámában azonban nagy előny, hogy már van vakcina és a legtöbben fel is vették az oltást, amely a legerősebb védelmet jelenti a vírus ellen.

A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt. Annak sem késő, aki még nem vett fel az oltást.

A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt, aki még nem, az továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni: www.eeszt.gov.hu

Továbbra is folyamatosan nyitva az időpontfoglaló, minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni első, elmaradt második és harmadik oltásra is. Magyarországon mindenki számára van elegendő vakcina, ami nagy előny a korábbi járványhullámokhoz képest, ugyanis az oltás jelenti a legerősebb védelmet a vírus ellen. A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. A most terjedő delta vírusmutáns az oltatlanokra a legveszélyesebb, ezért őket továbbra is arra kérjük, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb.

Az online időpontfoglaló elérhetősége: www.eeszt.gov.hu

Kik használhatják az időpontfoglalót?

Az időpontfoglalót csak az oltásra regisztráltak tudják használni, közülük is csak azok, akiknek a regisztrációja már érvényesítve van, tehát a regisztrációkor megadott adataikat már ellenőrizték. Itt ellenőrizheti, hogy az Ön regisztrációja milyen státuszban van: https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/. Ha még nem regisztrált oltásra, akkor megteheti a vakcinainfo.gov.hu honlapon.

A 12-18 év közöttiek számára is elérhető az időpontfoglaló. Az érvényesített regisztráció után, szüleik az ő számukra is tudnak online időpontot foglalni. A 18 év alattiak oltása Pfizerrel és Modernával történhet.

A Magyarországon élő TAJ számmal nem rendelkező regisztrált külföldieknek és a TAJ számmal nem rendelkező külhoni magyar állampolgároknak is elérhető az időpontfoglaló rendszere.

Augusztus 1-től Európában elsőként már harmadik oltásra is lehet időpontot foglalni. A harmadik oltást az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése tette indokolttá, hogy megerősítsük azok immunvédelmét, akik korán, az elsők között kapták meg az oltást. Az időpontfoglalóban az foglalhat időpontot harmadik oltásra, aki elmúlt 18 éves, és a második oltását már több mint 4 hónapja kapta meg.

Szeptember 16-tól pedig már a határidőn túli, valamilyen oknál fogva elmaradt második oltásokra is lehet már időpontot foglalni. Tehát így az is könnyen be tudja pótolni a második oltását, akinek már korábban fel kellett volna vennie azt, de elmulasztotta. Számukra az időpontfoglaló ugyanazt a vakcinát fogja felajánlani, amellyel az első oltás is történt. Akinek még esedékes az első vagy második oltása, az ugyanúgy az első oltás során fogja megkapni az oltóhelyen a második oltás időpontját.

 

Az időpontfoglaló kezelése

Az időpontfoglaló kezelése nagyon könnyű, a TAJ-szám és születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak. Majd kiválaszthatják, hogy melyik napon, hány órakor, melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást. Fontos tudni, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni és a véglegesített foglalás már nem módosítható. A foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy a második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni, ahol az elsőt. A regisztrált az időpontfoglalásról visszaigazoló emailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető emailt is kap. A foglalás visszaigazolása ki is nyomtatható.

Kérjük, hogy aki szeretne oltást kapni, az mielőbb foglalja le az időpontot!

 

Hozzájáruló nyilatkozat védőoltáshoz

Kérjük, hogy a lefoglalt időpontban pontosan jelenjen meg! Az oltásra vigye a személyi igazolványát, a TAJ-kártyát, a kitöltött és kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatot, és lehetőleg a kinyomtatott foglalási visszaigazolást. A 12-18 éveseknek szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell vinniük.

Szerző ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

metropol.hu

Kiadta a jelszót az Eb-re a Chelsea-hez hívott magyar focista: „Minél tovább ottmaradni!”

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Rendkívüli esemény kezdődik ma Budapesten, Orbán Viktor is felszólal

INSIDER

Megható: Közterület fogja viselni a 21 éves elhunyt hős rendőr nevét

INSIDER

Megdöbbentő: fiatalok karamboloztak Salgótarjánban, itt állt meg az autójuk – Fotók

INSIDER

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással