INSIDER

Kinevették az ítéletet az oltásellenes szülők

Na ugye, hogy nekünk lett igazunk! Ezt üzente az oltásellenes szülők mosolya tegnap, amikor ítéletet hirdettek ügyükben és elhangzott: kisfiuk halála miatt az apát másfél, az anyát egy év fogházzal büntetik, de annak letöltését felfüggesztik. Így lényegében büntetlenül távozhattak a szülők, akik fiuk halálát okozták téves nézeteikkel.
  • Szerző: Ripost

Hihetetlen figyelem kísérte a média annak a házaspárnak az ügyét, akik miatt 2013-ben meghalt hathetes csecsemőjük, mert ellenzik az oltásokat és nem adták be kisfiuknak a K-vitamint, nem vitték orvoshoz a babát. Minderről korábban a is beszámolt. Tegnap is teltház volt a Budapest Környéki Törvényszéken. Az évek óta húzódó büntetőperben az ügyész két nappal az ítélethirdetés előtt módosította a vádat: L. Csabát és feleségét mindaddig szándékos emberöléssel vádolták, kedden ezt átminősítették gondatlan emberölésre, az ügyészség ezt a tanúvallomásokkal és a szakértői véleményekkel indokolta. Ebből már következett a jóval enyhébb ítélet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az utolsó szó jogán is az orvosokat vádolta

L. Csaba az utolsó szó jogán több oldalas iratcsomaggal látott saját védőbeszédéhez. Állította: nem tudtak a K-vitamin fontosságáról és az orvosok, valamint a nyomozóhatóság törvényt sértett velük szemben. Mindezt annak ellenére, hogy a perben bebizonyosodott: a születésházban figyelmeztették őket arra, hogy a babát orvoshoz kell majd vinni és meg kell kapnia a K-vitamint.

A mai napig nem tudjuk, hogy a gyermekünk miben halt meg - állította.

„Bizonyított, hogy Endre babát a mentőben nem inkubátorba tették és úgy szállították el, ami miatt nekiütődött a feje a hordozónak. A kórházban az orvosok arról beszéltek, hogy hova fognak kerülni a kicsi szervei, de a rendőrség nem volt hajlandó velünk együtt kideríteni az igazságot, ellenünk nyomoztak” – rótta fel.

Rosszallotta a közönség a vádlottak viselkedését

A bíróság azonban bűnösnek találta őket gondatlan emberölés vétségében. L. Csabát egy év hat hónap, L. Ada Rózsát pedig egy év fogházbüntetésre ítélte, de a végrehajtást mindkettőjük esetében két évre felfüggesztette. Viszont kötelezte őket a 3 millió forintos perköltség megfizetésére. Az ítéletet hallgatva L. Csaba először megdöbbenve felhúzta a szemöldökét, majd nevetni kezdett és felesége is helyeslően, mosolyogva bólogatott. A közönség rosszallóan morajlott, a vádlottak viselkedésén pedig egyenesen felháborodott a hallgatóság.

Fotó: Ripost

Emberségre hivatkozott ítéletében a bíró

A bíró az ítélet indokolásakor azt hangsúlyozta, hogy a gyermek halála és a hosszadalmas büntetőeljárás már így is sok szenvedést okozott a vádlottaknak, akiknek a bűnösségéhez azonban nem fér kétség.

A vádlottak több esetben is ellentmondásos vallomást tettek, olykor kiszínezték a történteket. Ellenben a tanúk, akik nem is ismerik egymást, mindig következetesen ugyanazt mondták el a hatóság előtt és a bíróságon is” – indokolta, hogy miért fogadta el a terhelő tanúvallomásokat a vádlottak állításaival szemben.

Nem baj az, ha felmerül bennünk kétség a bevett gyakorlattal vagy akár egy törvénnyel kapcsolatban, de legyenek óvatosak

– intette K. Csabáékat a bíró.

„Vigyázzanak a gyermekeikre, ugyanis annak, ha elzárkóznak például az orvostudománytól, a gyermekük láthatja kárát, ahogy ez most is történt.”

Az ítélet nem jogerős, mind a vádlottak, mind az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn.

Fotó: Ripost

A K-vitamin hiánya miatt halt meg a baba

2013-ban a pár újszülött kisfia, Endre rosszul lett, amikor egy baráti házaspárnál töltötték a délutánt. A pici sugárban hányt és sírt. A család ismerőse hívni akarta a mentőket, de ezt a szülők ellenezték. Végül a vendéglátó mégis telefonált segítségért. A gondos és gyors ellátás ellenére a gyermeken már nem lehetett segíteni, a véralvadást gátló K-vitamin hiánya agyvérzést okozott. A csecsemőnek háromszor kellett volna vitamint adni, egyszer a születése után, aztán egyhetesen, végül pedig egy hónaposan, de az oltásellenes szülők ennek az elvárásnak nem tettek eleget.

Dusnokon lépett a gyámhivatal

Nagy volt a felháborodás, amikor január 22-én egy fiatal dusnoki pártól elvették négyhónapos kisbabájukat, de aztán kiderült: ezek a szülők is oltásellenesek. Nemcsak anyakönyveztetni nem voltak hajlandók a kisfiukat, de orvoshoz sem vitték. Szeptemberben sikerült a kisbabát kórházba vinni, ahol a szülőket felvilágosították teendőikről, de továbbra sem működtek együtt a védőnővel és a gyámhatósággal, ennek lett az a vége, hogy a kisfiút rendőri karhatalommal, anyja hordozójából vitték el. K. Csabáék esete rávilágít: lehet, hogy ezzel az életét mentették meg.

Márki-Zay feleségénél szült

A születésház, ahol a később elhunyt Endre baba született, Márki-Zay
Péter hódmezővásárhelyi polgármester feleségéhez kötődik. A
polgármester korábban kimenekült a cégből, de a feleségét tanúként
meghallgatta a bíróság ebben perben.

És ezeket olvastad már?