INSIDER

Kínai koronavírus: második csöngésre felveszik a telefont a zöldszámon

Egész nap csengenek a telefonok, annyian hívják a kínai koronavírus miatt a központot: Magyarországról éjjel-nappal ingyen hívható zöldszámokat hoztak létre a kérdések megválaszolására. Ha valakinek gyors és szakszerű segítségre van szüksége, hívja a 06-80-277-455 vagy a 06-80-277-456 számot!
  • Szerző: Ripost

Rengetegen kértek információt az első délelőtt, így folyamatosan foglalt volt mindkét vonal hétfőn– mikor viszont kicsöngött, második csörgésre azonnal fölvették, és egyből szakszerű segítséget kaptunk. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vonalai hétfő reggel 8 órától élnek, így bárki kérhet tanácsot a hét minden napján, éjjel-nappal 24 órán át a kínai koronavírussal kapcsolatban, mobil és vezetékes telefonról is, ingyenesen. Mint megtudtuk, két alapvető kérdést tesznek fel azoknak, akiknél a koronavírus influenzára hasonlító tünetei jelentkeznek: Jártak-e Kínában az utóbbi időszakban? Találkoztak-e valakivel, aki Kínában járt az elmúlt 14 napban?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció (Fotó: 123RF)

Ha ezek közül egyik sem igaz a betegre, valószínűleg az influenza csapott le rá, és nem kell tartania a koronavírustól: minimális az esélye, mivel nincs vírus Magyarországon – a háziorvoshoz kell fordulni a tünetekkel.

A koronavírus és az influenza tünetei nagyon hasonlók, a fő különbség, hogy az influenzánál végtagfájdalmak, a koronavírusnál pedig gyors kétoldali tüdőgyulladás jelentkezik. Ám az egészséges immunrendszer mindkettőt legyőzi: a legtöbb ember észre sem veszi, hogy a koronavírus ment át rajta. Magyarországon évente félmillióan lesznek influenzások és több ezren halnak bele a szövődményekbe, míg lapzártánkig egyetlen koronavírusos esetet sem mutattak ki.

Mindkét kór megelőzésére a legjobb módszer a szájmaszk viselése és a nagyon alapos, 20 másodperces kézmosás.

Karantén: „A legnehezebb, hogy nem tudom, meddig tart mindez”

Orvosi vizsgálatok alapján továbbra is teljesen egészségesnek tűnnek a koronavírus-járvány sújtotta Vuhanból vasárnap hazahozott magyarok. Jelenleg is a László Kórház egyik elkülönített épületében várja a hét magyar, hogy leteljen a 14 napos határidő és újra átölelhessék szeretteiket.

Fotó: MTI/MTVA

Az orvosok is csak védőfelszerelésben mehetnek be hozzájuk. Tárgyakat be lehet nekik adni, de ők semmit sem adhatnak ki, ami érthető, hiszen semmilyen kockázatot nem lehet vállalni.

Az M1 Híradójában azt is elmondták: a magyarok utastársainak gyorstesztje is negatív lett.

De vajon milyen lehet elszigetelten élni két hétig olyan emberekkel, akiket nem is ismerünk és fennáll a gyanúja, hogy esetleg ugyanolyan betegségben szenvednek, mint mi?

„A legnehezebb, hogy nem tudom pontosan, meddig tart mindez” – mondta el YouTube videójában Ben, aki Angliában van karanténban a koronavírus miatt. A férfi második napja volt elzárva a videó készítésekor, de úgy tűnt neki, mintha nagyon rég ott lenne már. Hangsúlyozta: a beöltözött személyzet nagyon segítőkész, mindenben a rendelkezésükre állnak és minden ellátással tökéletesen meg vannak elégedve. Az ételt dobozolva kapják, lefóliázva. Bent egy átlagos napjuk olyan, mint kint, csak annyi a különbség, hogy mindenki maszkban és kesztyűben van és gyakrabban mosnak kezet, mint általában. Van egy kis terasz az épület végében, ahová van lehetőség kimenni levegőzni.

„Minden szobában van tévé, hogy ne bolonduljunk meg és a közösségi térben van lehetőségünk együtt lenni, billiárdozni vagy kártyázni is egymással” – mondta. „Az a nehéz, hogy mindezt csak idegenekkel tehetjük, akik családjuktól és barátaiktól ugyanúgy el vannak szakítva, mint én. Az internet és a telefon valamelyest segít ezen” – tette hozzá.

Fotó: MTI/MTVA

Újabb légijáratot függesztettek fel Kína és Budapest között

A Budapest Airport közösségi oldalán tájékoztatta az utasait hétfőn, hogy a Shanghai Airlines február 10. és március 31. között felfüggeszti a Sanghaj-Budapest közvetlen járatát. Emlékeztettek, hogy a légitársaság korábbi közlése szerint a Shanghai Airlines felfüggeszti február 4. és március 28. között a Csengtu-Budapest, valamint február 6. és március 26 között a Hszian-Budapest járatát.

 

Kontroll alatt van a járvány

„A járvány terjedése a világon minimális és lassú lesz, és ellenőrzés alatt lehet tartani, ha ma megteszik a megfelelő erőfeszítéseket az új koronavírus gócpontja környékén Kínában” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Lapzártánkig 23 országra terjedt át a betegség. A több mint 17 300 fertőzött túlnyomó többségét Kínában regisztrálták, Kínán kívül 151 fertőzést jelentettek az egészségügyi hatóságok. A halálos áldozatok száma 360 felett van, egyetlen haláleset történt Kínán kívül, de a Fülöp-szigeteken elhunyt idős férfi is kínai állampolgár volt.

És ezeket olvastad már?