INSIDER

Kihasználják a csalók a koronavírus-járványt

Egyre több a koronavírusra hivatkozó csaló: nyereményjátékokra, adományra, állami támogatásra és segélyre hivatkozva csapják be a gyanútlan embereket. Még a maszk-és vírustagadó Dr. Gődény nevében is bankkártya adatokat próbálnak kiszedni az emberekből.
  • Szerző: Ripost

Komplett weboldalakat másolnak már le az internetes csalók, hogy így tévesszenek meg embereket és húzzanak belőlük hasznot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A bankkártya adatokat akarják megszerezni

„Senki ne dőljön be ennek az álprofilnak! Bankszámlaszámot, bankkártya számot kér és 500 euró nyereményt ígér! Teljesen leutánozta a Doktor Gődény oldalamat”– írta ki a figyelmeztetést a vírustagadó, miután az ő oldalát is lemásolták a csalók.

 

Fényképeivel és nevével csináltak egy új oldalt, amin keresztül nyereményjátékot hirdetnek és bankkártya adatokat kérnek a gyanútlan emberektől.

Nem ő az egyetlen akinek a nevével visszaéltek a csalók.

Sztárok nevében kínálnak nyereményt

L.L. Junior, Bódi Gusztiék, Rúzsa Magdi, Vujity Tvrtko, Jason Statam, Pápai Joci, és még sok sztár nevében jelentek meg áloldalak. Ez ellen az összehangolt átveréssel szemben az informatikusok és a rendőrök is tehetetlenek.

Általában videó jelenik meg a sztárokról, borítékok és pénz ugrik fel, majd a szöveg arról szól, hogy pénzt nyerhetnek. A rajongók internetes csoportokban osztják meg ezeket a kamu nyeremény posztokat, több ezres megosztás van egy-egy ilyen kamu videó alatt. Bódi Margó arról számolt be, hogy sokan felhívták a családot, kérték a nyeremény pénzt.

E-mailben adományt ajánlanak

Tudjuk, hogy önt is megviselte anyagilag a járvány, de az állam segít. Ehhez mindössze arra van szükség hogy küldje vissza a mellékelt kérdőívet”- ezzel a szöveggel indult az adathalászok valódinak tűnő levele. Az interneten próbálták kideríteni többen is, hogy valódi támogatásról van-e szó, csoportokban érdeklődtek, hogy más is kapott-e ilyen levelet. Többen kaptak olyan e-mailt, amiben adományt, állami támogatást ígérnek a járványhelyzetre hivatkozva. Ezek többnyire adathalászok, akiknek válasz e-mailben a gyanútlan emberek elküldik a személyes adataikat az állami támogatás reményében.

 

Figyelmeztet a rendőrség is

A kiberbűnözők adathalász e-mailek, illetve weboldalak, valamint nyereményjátékok formájában próbálnak személyes- vagy bankkártyaadatokhoz jutni, melyeket később bűncselekmények elkövetéséhez használnak fel – írja a rendőrség. Hangsúlyozták: a közigazgatási szervek soha nem a közösségi média felületeken vagy e-mailben keresik meg a lakosságot esetleges támogatások folyósításával kapcsolatban. Fontos tudni, hogy a közigazgatási szervek soha nem a közösségi média felületeken vagy e-mailben keresik meg a lakosságot esetleges támogatások folyósításával kapcsolatban, az minden esetben kizárólag hivatalos csatornán – postai levelezési címen vagy Ügyfélkapun – keresztül történik.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?