INSIDER

A gyerekeken keresztül próbálják megszerezni a bankkártyaadatokat a csalók

Egy újfajta módszer terjedt el a neten, amivel a gyerekeket beszervezve próbálják ellopni a bankkártyaadatokat a csalók.
  • Szerző: Ripost

Egészen sokkoló csalási módszerről kering hír az interneten. Egy ismeretlen személy a minap többszörös átveréssel próbált meg rávenni egy fiatal lányt arra, hogy megszerezze a szülei bankkártyaadatait.

A csaló a Facebookon keresztül arra kérte a lányt, hogy titokban vegye ki édesanyja pénztárcájából a bankkártyáját, és fotózza le mind a két oldalát, és küldje el neki a képet. Sokáig győzködte, hiszen a gyerek ódzkodott a feladattól. Végül az internetes tolvaj nem járt sikerrel, a kislány szólt az édesanyjának.

Az édesanya tette közzé azokat az üzeneteket, amikben a csaló arra kéri a kislányát, hogy fotózza le titokban a bankkártyáját

Kiderült, hogy nem is a saját nevével, hanem egy másik személy adatait ellopva próbálta véghez vinni az ördögi tervét. Egy kislány profiljának az adatait használta fel, amelyről a felháborodott édesanya számolt be.

„A lányom fényképével csinált magának valaki egy kamu Facebook-fiókot. Már jelentettük, a Facebook törölte is a rendszerből. A rendőrség felé is jeleztük a történteket. Ne a gyereket szidjuk, hiszen nem ő van a képen!” – forrongott az édesanya.

A történet futótűzként terjedt az interneten, több száz szülő mondott az esetről véleményt. A legtöbben rögtön azt ajánlották, hogy azonnal forduljon a rendőrséghez az anyuka, és sokan gratuláltak a kislánynak is, hogy milyen becsületes

A Bors által megkérdezett biztonsági szakértő szerint rettentően nehéz dolgunk van azt követően, ha kiszivárogtak a bankkártyaadataink.

„A magyar hatóságoknak nincs jogkörük azonnal intézkedni, így pedig iszonyat nehéz kinyomozni, hogy ki az elkövető. A Facebook nagyon zártan kezeli az adatait, de persze a magyar ügyészségnek kiadják egy idő után, viszont ekkorra már elévülhetnek az adatok. Ráadásul ne nézzük naivnak az online bűnözőket. Nem otthonról fognak álprofilokkal másoktól kicsalni bankkártyaadatokat, hanem beülnek egy netkávézóba, vagy egy téren leülnek egy padra, ahol ingyenes a wifi. A rafináltak pedig bejelentkeznek egy spéci szerverre, ami által úgy tűnik, mintha például Szingapúrba szólna az IP-címük. Sok helyen az internetes vásárlás működik jelszavak nélkül is. A legjobb megoldás, hogy amint felfedeztük a csalást, azonnal konzultálunk a bankunkkal, és letiltatjuk a számlánkat” – véli a szakértő. A rendőrség vizsgálja az ügyet.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?