INSIDER

Kiderült: ezért nem lesz idén karácsonyi vásár a Vörösmarty téren

A járványhelyzetre hivatkozva bejelentették, hogy idén elmarad a Vörösmarty téri adventi vásár. Ugyanakkor a 2020 év legjobb európai karácsonyi vásárának választott Advent Bazilika komoly óvintézkedésekkel készül, akárcsak Európa számos népszerű karácsonyi vásárhelyszíne.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus-járvány áldozata lett a 22 éve mindig megtartott Vörösmarty téri adventi vásár – jelentette be a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. A Vörösmarty téri adventi vásár árusai szerint meg lehetett volna tartani, ha a főváros nem akar ugyanannyi bérleti díjat beszedni, mint tavaly – hiszen idén nem lesznek külföldi turisták a városban. A Vitéz Kürtős tulajdonosa lapunknak elmondta, idén inkább a hírnevük miatt jelentkeztek, nem üzleti okból.

„Meglepődtünk már a pályázati kiíráson – közölte András Tünde. – Ugyanannyi vendéglátóhelyre, ugyanolyan áron szólt, amit külföldi turisták nélkül lehetetlen kitermelni. Bevallom, nekünk megkönnyebbülés volt, hogy ezekkel a feltételekkel elmarad az esemény. Másrészt viszont szükség lenne karácsonyi vásárra a magyar vevőkre számítva.”

A tavalyi karácsonyi forgatag ezúttal elmarad Fotó: Ripost

A Katlan Tóni tulajdonosa, Novotny Antal kijelentette: a feltételek láttán nem is jelentkeztek.

„Úgy maradtak a költségek, mint tavaly. Ez természetesen egy több szereplős történet, a BFTK is hozott egy döntést. Akadtak a feltételek között drágító tényezők is, de például a pavilont ők állták volna, ami pedig kedvezőbb szituációt teremtett volna. Én azt gondolom, hogy azzal, hogy mégsem tartják meg, a legjobb döntés született”.

Az Advent Bazilikát viszont a European Best Destinations turisztikai portál 2020 Legjobb európai karácsonyi vásárának választotta, amit idén is megrendeznek, de komoly óvintézkedések mellett.

Idén legfeljebb valami ilyesmire lehet majd számítani... Fotó: Ripost

„A járványhelyzettől és a hatósági intézkedésektől függően ez változhat, de egyelőre gőzerővel készülünk a november 22-i megnyitóra” – közölte a -tal Kökényesy Orsolya, az esemény sajtósa. „A kiállítók számára kötelező a maszkviselés, és több ponton elérhető lesz maszk is a látogatók számára. Hőkamerák segítségével kiszűrjük azokat, akik esetleg betegen érkeznek a Szent István térre. Egy covid-sátorban egészségügyi személyzet áll majd készenlétben. Hiszünk abban, hogy a személyes biztonság mellett fontos a lelki feltöltődés, az ünnepre hangolódás.”

Európa több nagyvárosa megtartja a karácsonyi vásárt

A nagy múltú karácsonyi vásárok várhatóan kinyitnak egész Európában, mindenütt óvintézkedések mellett, elsősorban a hazai látogatókra számítva. Bécsben szokás szerint a Városháza előtt kap helyet az Adventi bécsi varázslat. Brüsszel főterén gigantikus karácsonyfával, életnagyságú jászollal, fény- és hangjátékkal hangolják az ünnepre a látogatókat. Szintén ünnepi eseménysorozatra készül többek közt Csehország fővárosa, Prága, a svájci Basel és a németországi Cologne is.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?