INSIDER

Lerántotta a leplet Karikó Katalin, elárulta, mi volt számára a legnagyobb elismerés

A biokémikus közösségi oldalán osztotta meg gondolatait az új elismerése kapcsán.
  • Szerző: Ripost

Újabb elismeréssel gazdagodott Karikó Katalin, úttörő vakcinakutatásáért neki ítélték a 2022-es Vilcek kiválóság díjat! A 100 ezer dolláros pénzjutalommal és emlékdiplomával járó Vilcek-díjat a Csehszlovákiából az Egyesült Államokba vándorolt Vilcek-házaspár alapítványa hozta létre, és olyan, Egyesült Államokba érkezett bevándorlók kapják, akik jelentős hatást gyakoroltak az amerikai társadalomra, illetve a világra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Karikó Katalin

Karikó Katalin (Fotó: MTI)

„Számomra a legnagyobb elismerés az volt, hogy maga Professzor Jan Vilcek hívott fel telefonon és közölte velem a hírt, hogy Vilcek 2022 díjjal tüntetnek ki. Elbeszélgettünk az interferon kutatás hőskoráról, és egy hajdani 1986-s találkozásunkról, amikor duplaszálú RNS-sel próbáltunk interferont indukálni az AIDS-es betegek gyógyítására” – írta legfrissebb Facebook-bejegyzésében Karikó Katalin.

A magyar biokémikus, akit a vakcina anyjaként is emlegetnek a médiában, számtalan elismerésben részesült: megkapta a Széchenyi-díjat, a Semmelweis Ignác-díjat, Szeged díszpolgárává választották, bejelentették, hogy a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori címét adományoz neki, de megkapta a rangos amerikai egészségügyi elismerést, a Rosenstiel-díjat is. Sokan úgy tartják, idén év végén átveheti az Alfred Nobel által alapított Nobel-díjat is. Utóbbi kapcsán egyébként október elején hozzák majd nyilvánosságra a díjazottak névsorát, addig lehet izgulni és szorítani a magyar tudós sikeréért, aki a Kossuth Rádió Felfedező című műsorának vendégeként elárulta: ha megkapja a Nobel-díjat azoknak az örömének örül majd, akik ezt neki szánják.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?