Létrehozva: 2020.04.13.

Karanténba került a Magyar Nemzet Tojása is

Hiába jelentkeztek be több ezren, hogy megnézzék, idén magányosan árválkodik vitrinjében a Magyar Nemzet Tojása. A világhírű tojásdíszítő, Zsigóné Kati idén életében először locsolókat sem fogad. Azt üzeni: „Maradjatok otthon, én is itthon maradok, így is lehet szép a húsvét!”

Nem fél a koronavírustól Zsigóné Kati, de mindent megtesz, hogy ne kapja el és ne terjessze a fertőzést: ő, akit húsvét táján más évben több ezren felkeresnek, most becsukta a kapukat. Most a Magyar Nemzet Tojását sem láthatja senki, az is karanténba került.

Fotó: Zsigóné Kati

„Idén minálunk ősszel is húsvét lesz, mert egyetlen csoport se törölte a bejelentkezését, csak az időpontot tettük át a járvány utánra” – válaszolta a Ripost kérdésére a tojásdíszítés királynője. A vírus elérte, amit semennyi pénz nem tudott: kínáltak a világon bármennyi fizetséget, húsvét hétfőn itthon voltam, hogy fogadjam a locsolókat. Idén azonban bezárom a kaput, ezt kívánja mindnyájunk érdeke.”

Imádott unokájával és lányával sem találkozik, különösen, hogy lánya most a frontvonalban, az egészségügyben áll helyt, de süt-főz nekik, és biztonságos módon, a távolságot betartva adja át a finomságokat.

„Most kettecskén leszünk imádott férjemmel, most ennek örülünk” – mondta Zsigóné Kati. „Nálunk mangalica lesz az asztalon, amit helyi állattartótól szerzünk be és zöldpaprikával, tormával díszítünk az asztalon. Saját tyúkjaink tojása kerül mellé, a sonka levéből pedig gazdag tejfölös bablevest főzök, hagyomány szerint. Megsütöm azt a rockfortos pogácsát is, amivel a locsolókat szoktam várni, de idén csak a férjem és a lányomék kapnak belőle. A család távolabbi tagjaival skype-on fogunk együtt ünnepelni.”

16 színarany patkó van a nemzet tojásán

Fotó: Zsigóné Kati

A Magyar Nemzet Tojásával tavaly húsvétra készült el Zsigóné Kati. 79 szimbólumot és gondolatot jelenített meg rajta, amik a magyar nép sorsáról szólnak. 11 díszítési technikát alkalmazott és 16 tisztaarany patkóval patkolta meg.

„Nagyon szeretném, ha a magyar nemzet tulajdonába kerülne” – mondta készítője. „Külföldről már sok ajánlatot kaptam, de nem visz rá a lélek, hogy elengedjem az országból. Most arra vár ez a világszínvonalú alkotás, hogy ismét fogadhassa csodálóit.”

 

Egyszerű módszerrel díszíthetjük otthon a tojást

A tojásdíszítés boldogság, a stressz levezetésének is remek módja. Otthon is díszítsünk, közben jókat lehet nevetgélni, énekelni, beszélgetni, a gyerekeknek pedig életre szóló élmény ez.

„A hímes tojás nekem egy költemény, egy fohász, festmény, zene, jókívánság, egy adag szeretet” – mondta Zsigóné Kati. „Régen is mindig közös tevékenység volt, testre-lélekre gyógyítóan hat. Az nem fontos, hogy mennyire ügyes a készítője.”

A tojásdíszítéshez nem kell más, csak tojás és olyasmi, ami minden háztartásban fellelhető. A tojást színezhetjük hagymahéj levében áztatva, és díszíthetjük karcolt technikával. Ehhez a legjobb a tapétavágó, de ha nincs, jó a hegyes kés, bármilyen penge hegye.

Fotó: Zsigóné Kati

„A lényeg, hogy türelmesen karcoljunk, és ne szorítsuk a tojást, ne nyomjuk rá az eszközt” – figyelmeztet Zsigóné Kati. „A tojásdíszítés titka, hogy nem kell akarni, hanem elmélyülni és szépen hagyni, hogy a tojás szinte magát díszítse, finom mozdulatokkal irányítsuk a szerszámot. Akit megajándékozunk vele, biztosan nem fogja azt mondani, hogy nem elég szép!”

Fotó: Zsigóné Kati

 

Figyelmeztet bennünket ez a vírus

Zsigóné Kati, aki férjével együtt már a veszélyeztetett korosztályhoz tartozik, mindennapi tornával, egészséges táplálkozással és szeretettel védekezik a járvány ellen.

„Minden ajánlást betartunk, senkivel nem érintkezünk” – hangsúlyozza. „Csak autóval megyünk a városba, de ki se szállunk, csak nézelődünk, bezártuk magunkat, gyakran mosunk kezet. Emellett viszont igyekszünk meglátni a jót a rosszban is: több időnk van önmagunkra és egymásra a férjemmel, sokat beszélgetünk az unokánkkal a távolból. A húsvét egyébként is az elcsendesedés ideje, a vírus arra figyelmeztet bennünket, hogy nézzünk magunkba, becsüljük meg jobban egymást és mindazt, ami szép az életben.”

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

mindmegette.hu

9 házi lagzis sütemény, amivel rengeteget spórolhatsz a frigy költségein

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

hirtv.hu

Magyar Péter barátnőjének elszólása miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

mindmegette.hu

Közel 100 új dolgozóra van szüksége a magyar Aldinak: ekkora fizetést ígérnek az újaknak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra