INSIDER

Karanténba került a Magyar Nemzet Tojása is

Hiába jelentkeztek be több ezren, hogy megnézzék, idén magányosan árválkodik vitrinjében a Magyar Nemzet Tojása. A világhírű tojásdíszítő, Zsigóné Kati idén életében először locsolókat sem fogad. Azt üzeni: „Maradjatok otthon, én is itthon maradok, így is lehet szép a húsvét!”
  • Szerző: Ripost

Nem fél a koronavírustól Zsigóné Kati, de mindent megtesz, hogy ne kapja el és ne terjessze a fertőzést: ő, akit húsvét táján más évben több ezren felkeresnek, most becsukta a kapukat. Most a Magyar Nemzet Tojását sem láthatja senki, az is karanténba került.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Zsigóné Kati

„Idén minálunk ősszel is húsvét lesz, mert egyetlen csoport se törölte a bejelentkezését, csak az időpontot tettük át a járvány utánra” – válaszolta a kérdésére a tojásdíszítés királynője. A vírus elérte, amit semennyi pénz nem tudott: kínáltak a világon bármennyi fizetséget, húsvét hétfőn itthon voltam, hogy fogadjam a locsolókat. Idén azonban bezárom a kaput, ezt kívánja mindnyájunk érdeke.”

Imádott unokájával és lányával sem találkozik, különösen, hogy lánya most a frontvonalban, az egészségügyben áll helyt, de süt-főz nekik, és biztonságos módon, a távolságot betartva adja át a finomságokat.

„Most kettecskén leszünk imádott férjemmel, most ennek örülünk” – mondta Zsigóné Kati. „Nálunk mangalica lesz az asztalon, amit helyi állattartótól szerzünk be és zöldpaprikával, tormával díszítünk az asztalon. Saját tyúkjaink tojása kerül mellé, a sonka levéből pedig gazdag tejfölös bablevest főzök, hagyomány szerint. Megsütöm azt a rockfortos pogácsát is, amivel a locsolókat szoktam várni, de idén csak a férjem és a lányomék kapnak belőle. A család távolabbi tagjaival skype-on fogunk együtt ünnepelni.”

16 színarany patkó van a nemzet tojásán

Fotó: Zsigóné Kati

A Magyar Nemzet Tojásával tavaly húsvétra készült el Zsigóné Kati. 79 szimbólumot és gondolatot jelenített meg rajta, amik a magyar nép sorsáról szólnak. 11 díszítési technikát alkalmazott és 16 tisztaarany patkóval patkolta meg.

„Nagyon szeretném, ha a magyar nemzet tulajdonába kerülne” – mondta készítője. „Külföldről már sok ajánlatot kaptam, de nem visz rá a lélek, hogy elengedjem az országból. Most arra vár ez a világszínvonalú alkotás, hogy ismét fogadhassa csodálóit.”

 

Egyszerű módszerrel díszíthetjük otthon a tojást

A tojásdíszítés boldogság, a stressz levezetésének is remek módja. Otthon is díszítsünk, közben jókat lehet nevetgélni, énekelni, beszélgetni, a gyerekeknek pedig életre szóló élmény ez.

„A hímes tojás nekem egy költemény, egy fohász, festmény, zene, jókívánság, egy adag szeretet” – mondta Zsigóné Kati. „Régen is mindig közös tevékenység volt, testre-lélekre gyógyítóan hat. Az nem fontos, hogy mennyire ügyes a készítője.”

A tojásdíszítéshez nem kell más, csak tojás és olyasmi, ami minden háztartásban fellelhető. A tojást színezhetjük hagymahéj levében áztatva, és díszíthetjük karcolt technikával. Ehhez a legjobb a tapétavágó, de ha nincs, jó a hegyes kés, bármilyen penge hegye.

Fotó: Zsigóné Kati

„A lényeg, hogy türelmesen karcoljunk, és ne szorítsuk a tojást, ne nyomjuk rá az eszközt” – figyelmeztet Zsigóné Kati. „A tojásdíszítés titka, hogy nem kell akarni, hanem elmélyülni és szépen hagyni, hogy a tojás szinte magát díszítse, finom mozdulatokkal irányítsuk a szerszámot. Akit megajándékozunk vele, biztosan nem fogja azt mondani, hogy nem elég szép!”

Fotó: Zsigóné Kati

 

Figyelmeztet bennünket ez a vírus

Zsigóné Kati, aki férjével együtt már a veszélyeztetett korosztályhoz tartozik, mindennapi tornával, egészséges táplálkozással és szeretettel védekezik a járvány ellen.

„Minden ajánlást betartunk, senkivel nem érintkezünk” – hangsúlyozza. „Csak autóval megyünk a városba, de ki se szállunk, csak nézelődünk, bezártuk magunkat, gyakran mosunk kezet. Emellett viszont igyekszünk meglátni a jót a rosszban is: több időnk van önmagunkra és egymásra a férjemmel, sokat beszélgetünk az unokánkkal a távolból. A húsvét egyébként is az elcsendesedés ideje, a vírus arra figyelmeztet bennünket, hogy nézzünk magunkba, becsüljük meg jobban egymást és mindazt, ami szép az életben.”

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?