INSIDER

Karácsony Gergely elszalad a Lánchíd felújítása elől

A főpolgármester lemondta a Közfejlesztések Tanácsa keddi városházi ülését, ahol a Lánchíd felújítása is szóba került volna. Miért dugja homokba a fejét?
  • Szerző: Ripost

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár twitter oldalán jelentette be: Karácsony Gergely lemondta a Közfejlesztések Tanácsának jövő hét keddre kitűzött ülését, ahol szóba került volna a Lánchíd halaszthatatlan felújítása is.

Fürjes Balázs az MTI-nek elmondta: miközben az álláspontok érdemi egyeztetése sok kérdésben megtörtént és a végleges napirend megállapítása folyt, „a kormányoldalt meglepetésként érte, hogy a főpolgármester lemondja az intézményes párbeszéd lehetőségét”. Karácsony ráadásul bizonytalan időre halasztotta el a párbeszéd megtartását, sőt az államtitkár május 22-én kelt levelére sem válaszol, melyben arra kérik, hogy adjon soron kívüli tájékoztatást a Lánchíd állapotáról.

Korábban már a is foglalkozott vele, hogy a híd felújításának elkezdése egy decemberben készült szakvélemény szerint június 10-nél nem lenne tovább halasztható, mert azután akár már visszafordíthatatlan károk is keletkeznek benne.

Fürjes Balázs

„A kormány képviselői nyitottak lennének bármilyen más fővárosi javaslat napirendre tűzésére és természetesen készen álltak az önkormányzati finanszírozás szakmai és politikai kérdéseinek megtárgyalására is” – nyilatkozta az MTI-nek az államtitkár.

Fürjes Balázs hangsúlyozta: azt javasolják a főpolgármesternek, hogy a nyári szünet előtt mindenképpen tartson ülést a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa és mindenképpen találjanak megoldást a Lánchíd aggasztó helyzetének megoldására.

Szétrohad a híd Fotó: Keller Mátyás

A Főpolgármesteri Hivatal azzal indokolta Karácsony döntését, hogy meg szeretnék várni a június 10-re szervezett, az önkormányzati szövetségek meghívásával tartandó belügyminiszteri egyeztetést, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésére részükről csak ezután kerülhet sor.

Karácsony viszont ezzel már megint csak saját magának mond ellen, hiszen ő maga készíttette el azt a szakvéleményt a Lánchídról, amely figyelmeztet: egyrészt 170 éves örökségünk is nagy veszélybe kerülhet, másrészt a júniusnál tovább halasztott felújítás megkezdése újabb súlyos milliókkal, akár milliárdokkal növeli a felújítás költségét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?