INSIDER

Így rohad szét napról napra a Lánchíd – elképesztő fotók

Ha június 10-ig nem kezdődik meg a Lánchíd felújítása, félő, hogy már nem lehet megmenteni. Ez áll a decemberben elkészült szakértői jelentésben. Akkor még Karácsony Gergely is halaszthatatlannak nevezte a Lánchíd felújítását, de május 22-én bejelentette: mégis elhalasztja, bizonytalan időre. Egyelőre nem is válaszol Fürjes Balázs államtitkár egy héttel ezelőtt feltett kérdésére: miért döntött így?
  • Szerző: Ripost

Karácsony Gergely a közösségi oldalán jelentette be, hogy bizonytalan időre elhalasztja a Lánchíd felújítását. Ez azért tragikus hír, mert egy tavaly év végén elkészült szakvélemény alapján a híd fél éven belül olyan állapotba kerül, hogy már egyáltalán nem lehet felújítani. A fél év június 10-én letelik, de az elmúlt fél évben semmi nem történt a híd felújítása érdekében. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár soron kívüli tájékoztatást kért a főpolgármestertől ennek okáról, választ keddig nem kapott.

A főváros elhallgattatta a hídmestert

Ha valakinek, Fazekas János hídmesternek szívügye a Lánchíd, hiszen már az édesapja is ezért a hídért felelt. Ő maga az Alagútban lévő hídmesteri szolgálati lakásban nőtt fel, édesapjától vette át a hídmesteri tisztet. Ő ismerheti legjobban a híd állapotát, ezért őt kerestük. Csakhogy most nem beszélhet.

„A híd állapotáról nem beszélhetek” – mondta meg egyenesen. „Már voltak nálam a főpolgármesteri hivatal sajtóreferensei, megmondták, hogy nem nyilatkozhatok.”

Így hát magunk néztünk körül. A híd állapota ijesztő: málló beton, korrodálódott szerkezetek, toldások-foldások jellemzik Budapest legrégibb hídját, sőt a híd alatt a köveken nagyobb darab vasakat is találhat az ember.

Minden nappal többe kerül a felújítás

De nézzük, mit mond a fél évvel ezelőtt készült szakvélemény!

„A Lánchíd mind egészében, mind részeiben nagyon rossz állapotban van. Ennek az oka gyakorlatilag mindenhol a korrózióvédelmi festékek és szigetelések régen megszűnt védelmi képessége miatt létrejött súlyos korrózió. Az acélszerkezeteken a szelvényméretek csökkenése a teherbírás kimerülésére vezetett vagy vezet záros határidőn belül. A vasfelületen kialakult duzzadó rozsda a járdák alatt már most balesetveszélyt okoz, a merevítőtartóknál és a láncokon pedig a károsodási folyamatot gyorsítja, a beavatkozás halasztásával a várható költségeket drasztikusan növeli, végeredményben pedig a javíthatóság esélyét is elveheti”. Ezt a tragikus képet festi a szakértő a hídról. A főpolgármester azonban még a tendert sem írta ki a híd felújítására, holott a járvány miatti csökkent forgalom éppen alkalmas lett volna a munkák megkezdésére.

Fotó: Keller Mátyás

A pénz megvan rá, Karácsony mégis halogatja

A Fővárosi Közgyűlés 2019. májusban fogadta el azt a tervet, ami szerint a Lánchíd rekonstrukciójára 12 milliárd, a Széchenyi István tér alatti aluljáróra 5 milliárd, a Váralagút felújítására pedig 6 milliárd forintot szán. Kiírták tavaly a közbeszerzési pályázatokat is, 2019 szeptemberében azonban a közgyűlés úgy döntött, hogy a pályázatokra beérkezett ajánlatok túlárazottak, új tendert kell kiírni. Ez már az új főpolgármesterre várt volna, akár úgy is, hogy elhagyja a tér és az Alagút rekonstrukcióját, csak a hídra ír ki pályázatot. A kormány 6 milliárd forintot különített el a Széchenyi híd felújítására és a városháza költségvetésében a további szükséges összeg is rendelkezésre áll.

Karácsony Gergely asztalára tavaly decemberben tették le azt a szakvéleményt, ami kimondja: a felújítás napról napra többe kerül, és ha június 10-ig nem kezdik el, napról napra csökken az esély arra, hogy a híd megmaradjon. Egy idő után nem lehet már felújítani sem… Mire vár Karácsony Gergely? Hagyja, hogy több mint 170 éves örökségünk, Budapest ékessége az enyészetté legyen?!

És ezeket olvastad már?