INSIDER

Jó hír jött a gazdálkodóknak: jelentős segítséget kapnak a családi gazdaságok

Csaknem 300 ezer őstermelőt és a családi gazdaságok mintegy 83 ezer dolgozóját érinti a változás.
  • Szerző: Ripost

Csaknem 300 ezer őstermelő és a családi gazdaságok mintegy 83 ezer dolgozója számára válik kedvezőbbé és könnyebbé az adózás, megújul és egyszerűbb lesz a családi gazdaságok működése, miután az Országgyűlés elfogadta a családi gazdaságokról szóló jogszabályt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő

- Több mint félmillió embernek ad munkát a magyar föld, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar – mondta el a -nak Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott. – A kormány együttműködik a gazdákkal, a törvényjavaslatot az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ terjesztette elő.

Január elsejétől három működési forma közül választhatnak az őstermelők: dolgozhatnak tovább, ahogyan eddig, alkothatnak őstermelők családi gazdaságát vagy családi mezőgazdasági társaságot. A három új működési formának köszönhetően kedvezőbbé és könnyebbé válik az adózás, csökkennek az adminisztrációs terhek, erősödhetnek a családi gazdaságok, nem utolsósorban pedig javulhat a magyar mezőgazdaság versenyképessége.

Szövetségben a gazdákkal

Szövetségben a gazdákkal.

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. november 20., péntek

A családi gazdaságokról elfogadott jogszabály alapján nő az őstermelők számára az adómentességi értékhatár és nem terheli majd személyi jövedelemadó az éves minimálbér ötszörösét kitevő bevételt, ami az idei értékekkel számolva 9,7 millió forintot jelent. Sőt, a méhész őstermelőknek a minimálbér tízszereséig, jelenleg több mint 19 millió forintig nem kell szja-t fizetniük.

- Üdvözöljük az új törvényt, ami a családi gazdaságok megerősödését, növekedését, fejlődését biztosítja, ezáltal a generációváltást is elősegíti

– mondta Kovács László agrármérnök, méhtenyésztő. – Ez új perspektívát nyit a gazdálkodók számára, hosszú távon jó megélhetést biztosít a családoknak.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?