INSIDER

Itt rontják el, akik baracklekvárt akarnak befőzni

Bár még a piacokon tele vannak a sárgabarackos ládák, a kajszi ára magasabb, mint tavaly ilyenkor. Hamarosan ezer forint fölé megy az ára. A friss hazai termésből legjobb a lekvár, az pedig most érik, sietni kell.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A %% munkatársai körülnéztek a piacokon. Tapasztalataink szerint vidéken 450-550 forint körüli áron már hozzá lehet jutni szép sárgabarackhoz. A fővárosban sokkal nagyobbak az árkülönbségek, a Bosnyákon 580 forintért is találtunk szép barackot, a Fővám téri Nagycsarnokban 980 forint volt kilója, ami befőzéshez nagyon drága. A hipermarketekben 600-700 forintot kérnek a kajszi kilójáért, de azt kevésbé szépnek láttuk.

 

 A vásárlók még mindig kivárnak, sokallják az árat

– mondta az egyik kofa a Nagycsarnokban.

- Pedig nem nagyon lesz már olcsóbb, itt a főszezon. Én sem adhatom kevesebbért, mert a nagybani piac I. osztályú áruja is 460-650 forint között van. Ideszállítom, dolgozom vele, valami nekem is kell maradjon.  

Ha valaki el akar tenni, akár befőttnek, akár lekvárnak, most vegyen kajszit, mert később még drágább lesz, vagy csak külföldi, ami nem olyan jó

- vélekedett a Bosnyák téri piacon az eladó, mire az egyik vásárló mindjárt kért öt kiló

- Hallottam róla, hogy idén elfagyott a barack még virágában, nem is nagyon akartam idén befőzni, de a gyerekek imádják a baracklekváros palacsintámat, legalább annyit teszek el, hogy abba elég legyen – mondta lapunknak az anyuka.

Magyarországon évente 36-40 ezer tonna sárgabarack kerül a piacokra. Hunyadi István, a FruitVeb terméktanács igazgatója szerint azonban idén legfeljebb 20 ezer tonna terem.

- Pontos adatokkal még nem rendelkezünk, de az biztos, hogy a kieső mennyiséget nem lehet importtal pótolni – vélekedett. - A spanyol sárgabarack már lement, olasz is elvétve található. Nem lesz már idén olcsóbb az ára.

Az aprószemű sárgabarack olcsóbb, de érdekes módon édesebb, így – bár több vele a munka - inkább ezt érdemes lekvárnak venni.

 

A baracklekvár titka
Ahány ház, annyi szokás – baracklekvár tekintetében is.
  • * A legfontosabb eltevéskor a higiénia: az üvegeket alaposan ki kell mosni és kiforrázni, a tetőket érdemes kifőzni. Mindent mossunk el alaposan forró vízzel, ami a lekvár alapanyagaival érintkezik.
  • * Ha a barackot nem csak kimagozzuk, de meg is hámozzuk, selymesebb lesz a lekvár. Pár percre forró vízbe dobva könnyen lejön a héja. Az érett gyümölcsöt nem érdemes darálni, de amikor megtisztítottuk, azonnal föl kell tenni főzni, nehogy megbarnuljon.
  • * A legtöbb recept egy kiló gyümölcshöz 40 deka cukrot ajánl, de ha azt szeretnénk, hogy gyümölcsösebb, pikánsabb legyen, elég 20-30 deka is.
  • * A lekvárt főzés közben folyamatosan keverni kell, legjobb a lyukas közepű fakanál. Ha felforrt, bugyog (vigyázat, nehogy megégessen!), egészen kis lángon főzzük, amíg el nem fővi a habját (kb. fél óra).
  • * Amikor az üvegeket megtöltjük, érdemes kicsit összerázni, hogy a levegő kiszoruljon belőle, és még egy kicsit utánatölteni. Fontos, hogy az üveg szája ne maradjon lekváros. A dunsztolás türelemjáték, hagyjuk az üvegeket egészen kihűlni a dunsztban!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

címkék:
És ezeket olvastad már?