Létrehozva: 2018.07.06.

Itt rontják el, akik baracklekvárt akarnak befőzni

Bár még a piacokon tele vannak a sárgabarackos ládák, a kajszi ára magasabb, mint tavaly ilyenkor. Hamarosan ezer forint fölé megy az ára. A friss hazai termésbõl legjobb a lekvár, az pedig most érik, sietni kell.

Szerző Ripost

A %Ripost% munkatársai körülnéztek a piacokon. Tapasztalataink szerint vidéken 450-550 forint körüli áron már hozzá lehet jutni szép sárgabarackhoz. A fővárosban sokkal nagyobbak az árkülönbségek, a Bosnyákon 580 forintért is találtunk szép barackot, a Fővám téri Nagycsarnokban 980 forint volt kilója, ami befőzéshez nagyon drága. A hipermarketekben 600-700 forintot kérnek a kajszi kilójáért, de azt kevésbé szépnek láttuk.

 

 A vásárlók még mindig kivárnak, sokallják az árat

– mondta az egyik kofa a Nagycsarnokban.

- Pedig nem nagyon lesz már olcsóbb, itt a főszezon. Én sem adhatom kevesebbért, mert a nagybani piac I. osztályú áruja is 460-650 forint között van. Ideszállítom, dolgozom vele, valami nekem is kell maradjon.  

Ha valaki el akar tenni, akár befőttnek, akár lekvárnak, most vegyen kajszit, mert később még drágább lesz, vagy csak külföldi, ami nem olyan jó

- vélekedett a Bosnyák téri piacon az eladó, mire az egyik vásárló mindjárt kért öt kiló

- Hallottam róla, hogy idén elfagyott a barack még virágában, nem is nagyon akartam idén befőzni, de a gyerekek imádják a baracklekváros palacsintámat, legalább annyit teszek el, hogy abba elég legyen – mondta lapunknak az anyuka.

Magyarországon évente 36-40 ezer tonna sárgabarack kerül a piacokra. Hunyadi István, a FruitVeb terméktanács igazgatója szerint azonban idén legfeljebb 20 ezer tonna terem.

- Pontos adatokkal még nem rendelkezünk, de az biztos, hogy a kieső mennyiséget nem lehet importtal pótolni – vélekedett. - A spanyol sárgabarack már lement, olasz is elvétve található. Nem lesz már idén olcsóbb az ára.

Az aprószemű sárgabarack olcsóbb, de érdekes módon édesebb, így – bár több vele a munka - inkább ezt érdemes lekvárnak venni.

 

A baracklekvár titka

Ahány ház, annyi szokás – baracklekvár tekintetében is.

  • * A legfontosabb eltevéskor a higiénia: az üvegeket alaposan ki kell mosni és kiforrázni, a tetőket érdemes kifőzni. Mindent mossunk el alaposan forró vízzel, ami a lekvár alapanyagaival érintkezik.

  • * Ha a barackot nem csak kimagozzuk, de meg is hámozzuk, selymesebb lesz a lekvár. Pár percre forró vízbe dobva könnyen lejön a héja. Az érett gyümölcsöt nem érdemes darálni, de amikor megtisztítottuk, azonnal föl kell tenni főzni, nehogy megbarnuljon.

  • * A legtöbb recept egy kiló gyümölcshöz 40 deka cukrot ajánl, de ha azt szeretnénk, hogy gyümölcsösebb, pikánsabb legyen, elég 20-30 deka is.

  • * A lekvárt főzés közben folyamatosan keverni kell, legjobb a lyukas közepű fakanál. Ha felforrt, bugyog (vigyázat, nehogy megégessen!), egészen kis lángon főzzük, amíg el nem fővi a habját (kb. fél óra).

  • * Amikor az üvegeket megtöltjük, érdemes kicsit összerázni, hogy a levegő kiszoruljon belőle, és még egy kicsit utánatölteni. Fontos, hogy az üveg szája ne maradjon lekváros. A dunsztolás türelemjáték, hagyjuk az üvegeket egészen kihűlni a dunsztban!

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Szerző Ripost

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

    origo.hu

    Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

    borsonline.hu

    4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

    mandiner.hu

    Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

    ripost.hu

    Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

    vg.hu

    Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

    origo.hu

    Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

    mindmegette.hu

    A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

    ripost.hu

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

    ripost.hu

    Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

    INSIDER

    Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

    INSIDER

    "Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

    INSIDER

    Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

    INSIDER

    Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

    INSIDER

    Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

    INSIDER

    "Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

    INSIDER

    Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban