INSIDER

Ilyen döbbenetes hatása is van a koronavírus-járványnak

A karácsony közeledtével sokan egyre nehezebben birkóznak meg a koronavírus okozta állapotokkal. Az orvosok szerint megduplázódott a kedélyjavítók és nyugtatók szedése.
  • Szerző: Ripost

A járvány és a korlátozások teljesen felborították életünket. Félünk a koronavírustól és attól, hogy megmarad-e a munkánk, sikerül-e átvészelnünk ezt az időszakot. Nem ölelhetjük meg idős szeretteinket, nem tudunk sehol kikapcsolódni, miközben közeleg a karácsony is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: shutterstock

„A Xanax és a Frontin a legnépszerűbb, de a vény nélkül kapható nyugtatók gyógynövényes „nyugibogyókból”, stresszoldókból és kedélyjavítókból is jóval többet vásárolnak nálunk. Volt olyan nap, hogy ki is fogytunk, azóta nagyobb mennyiségben rendelünk„ - mondta Gyöngyi, az egyik budapesti gyógyszertár eladója, aki azt tanácsolja: semmiképp ne szedjünk orvosi javaslat nélkül ilyen szereket! Ha gondjaink vannak, inkább forduljunk szakemberhez!

„Sokkal többet kell most felírnom ilyen készítményekből a pácienseknek, nagyjából másfél-kétszer annyit. A túlhajszolt orvosok sajnos kevesebbet tudnak a betegek lelkével foglalkozni, így előfordul, hogy gyógyszer-felírással próbálják meg áthidalni a lelki eredetű bajokat. De fontos tudni, hogy a készítmények mértéktelen szedése nem oldja meg a problémát” – mondta dr. Bense Tamás háziorvos, aki azt tanácsolja: gyógyszerek helyett inkább mozogjunk valamit, vagy fogyasszunk gyógyteákat!

Dr. Bense Tamás családorvos OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fotó: Bors

A középiskolások újra otthonról folytatják a tanévet, és a barátaikkal sem tudnak találkozni, szórakozni. „A szülők is feszültebbek, ingerültebbek, és így, hogy mindenki otthon van, kijönnek olyan konfliktusok és problémák, amik korábban a szőnyeg alá lettek söpörve„ – mondta Krizbai Terézia iskolapszichológus.

 

Itt kérhet segítséget

Ha bárkinek segítségre van szüksége, bizalommal fordulhat a Délután Alapítvány munkatársaihoz, akik az év minden napján 18 és 21 óra között a 06-80-200-866 telefonszámon, chaten vagy a [email protected] címen várják a megkereséseket.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?