Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2021.04.26.

Így zajlik az oltás: jól vizsgázott első napján az új időpontfoglaló rendszer

Hétfőn, kedden és szerdán 70 ezer embert oltanak be a kormány kísérleti, internetes foglalási rendszerén keresztül. Ha jól működik, kiterjesztik általánosan is.

Múlt héten elindult a kormány kísérleti, internetes időpontfoglalási rendszere. Első alkalommal 70 ezer, Pécs, Debrecen, Szeged vagy Budapest környékén élő embert értesítettek sms-ben, ők egy internetes honlapon foglalhattak oltási időpontot hétfőre, keddre vagy szerdára. Az új időpontfoglaló rendszer első napján jól vizsgázott.

Olvasónk, Mátyás vasárnap hajnalban kapta meg az sms-t, hogy regisztrálhat az eeszt.gov.hu weboldalon, amit meg is tett, ekkor a legkorábbi időpont másnap reggel 9:20 volt a fővárosi Centrum kórházba.

Sms-ben értesítettek 70 ezer embert

„Mivel nem működik otthon a nyomtatónk, sajnos nem volt nálam előre kitöltött hozzájárulási nyomtatvány, de egy katona járta a tömeget, és adott papírt, tollat a kitöltéshez, hogy ezen se legyen fennakadás. A katonák intézték a regisztráltak név szerinti behívását is, ettől picit olyan érzésem volt, mintha sorozáson lettem volna – meséli Mátyás, akit folyamatosan tájékoztattak arról várakozás közben, hog mekkora csúszás van, és arra is figyelmeztettek mindenkit, hogy legyen a kezükben a kitöltött papír, a lakcímkártya és taj kártya.

Várakozók a Centrum kórháznál

„Az oltásra érkezettek türelmesek, távolságtartóak voltak, mindenkin volt maszk, és senki se gyújtott rá cigire. Sorra kerülés után az épületben megmérték a testhőmérsékletünket, beszedték a papírjainkat, kaptunk egy oltási információkat tartalmazó kártyát, és közölték, merre kell tovább menni” – mondja Mátyás, aki az oltás előtt egy szakemberrel is konzultálhatott.

„Rákérdezett mindenre – én az asztmám miatt bejelöltem a krónikus betegséget, arról kérdezett -, de mivel gyerekkori asztmám van, gyakorlatilag tünetmentes vagyok, így nem jelentett gondot oltás szempontjából. Én viszont örültem, hogy egy szakembernek szóban is el tudtam mondani, hogy tünetmentes vagyok” – meséli.

„Ahogy kiléptem ebből a helyiségből, egy katona már irányított is a következő helyiségbe, ahol egy időben két embert oltanak. A doktornő kedves volt, megkérdezte, rosszul szoktam-e lenni a tűtől. A kézfejemre felrajzolt egy fekete pontot, ezzel jelezve, hogy megkaptam az oltást. Maga az oltás olyan gyors volt, hogy szinte észre sem vettem, hogy túlestem rajta” – mondja Máyás, aki utána, mint mindenki, húsz percig üldögélt. „Ezután visszaadták az irataimat, és a papírt, melyen szerepel, hogy milyen oltást kaptam, mikor, és mikor lesz a következő. Szerintem zavartalanul, gyorsan, precízen haladt a dolog, profin volt megszervezve az egész” - mondta a Ripost-nak Mátyás.

A magyar oltási program európai összehasonlításban is kiemelkedően eredményes. Ez lehetővé teszi, hogy újabb lépéseket tegyünk a mindennapi élet és a gazdaság újraindítása érdekében. Amikor a beoltottak száma eléri a 4 milliót, új intézkedések lépnek életbe. Ezen intézkedések jelentős része védettséghez (védettségi igazolványhoz) kötött.

A védettségi igazolvány használatáról a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során. A konzultációt kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól.

A kormány véglegesítette az új szabályokat tartalmazó rendeleteket. Ezek alapján:

- A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.

- Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.

- A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.

- A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.

- A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.

- Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.

- A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.

- A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

- A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. Ezért egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja.

Az oltási program előrehaladtával további döntések születhetnek majd az élet újraindítása érdekében. Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki az oltási programban való részvétellel és a védelmi szabályok betartásával részt vesz a járvány elleni összefogásban.

A részleteket tartalmazó kormányrendelet itt érhető el.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A kondenzcsík ártalmatlan pára vagy halálos méreg?

origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

borsonline.hu

"Gábornak is hálás lehetsz" – Tóth Gabi posztja felkavarta az állóvizet

vg.hu

Tiltakozás fogadta Németországban a Budapesten nemrég fellépő orosz operaénekesnőt

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

mandiner.hu

Brutális autóbaleset Baranyában: élet-halál között van egy idős nő és az unokája

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

mindmegette.hu

Betétdíjas palackokra váltott a Szentkirályi, az ásványvíz és a Pepsi is érintett

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Top 5: Ekkor nézz az égre és minden vágyad teljesül

INSIDER

„Betörte a fejét és addig rugdosta, míg leszakadt a lépe, mégis visszament a bántalmazójához” - családja aggódik Andreáért

INSIDER

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

INSIDER

Gyász: meghalt Simon István