INSIDER

Így lett világbajnok a magyar mentőkutya

Világelső lett romkutatásban a 6 éves belgajuhász, Zen, és a gazdája, Belényi Beatrix Franciaországban. A 90 százalék feletti teljesítményű eb egy olyan mentőkutyacsaládból való, melynek több tagja is dobogós eredménnyel büszkélkedhet.
  • Szerző:

Ki hitte volna, hogy képes lesz túlszárnyalni két évvel ezelőtt elért második helyezett eredményét Zen, a belgajuhász és trénere, Belényi Beatrix?! A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság színeiben indult, a Pannon Kutyás Kutató-Mentő Csapatot erősítő páros ugyanis idén, a franciaországi Villejust-ben megrendezett 25. IRO Mentőkutya Világbajnokság romkutatás versenyszámában 58 indulót maga mögé utasítva első helyen végzett.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Egy szimulált földrengésben összedőlt szálloda és gyorsétterem romjai között kellett túlélőket keresni” – meséli a -nak Belényi Beatrix. „A verseny két részből, szimat- és a pályamunkából állt, s a zsűri nemcsak azt pontozta, hogyan és milyen hamar szagolja ki és találja meg a kutya a túlélőket, de értékelte a taktikát és az állat irányíthatóságát is” – magyarázta a gazdi az elérhető 300 pontból megszerzett 272 pontos eredményt.

Zen a szakmai körökben elismert Leczki Sarolta mentőkutya-vezető és -kiképzőnél született. „Bár Zen előkelő rokonsággal büszkélkedhet, nagypapája Magyarország első mentőkutya-világbajnoka, Kuba, unokatestvére pedig a dobogós Karma, teljesítményében a kiváló adottságokon túl a kiképzésnek is komoly szerepe volt” – árulta el Belényi Beatrix. „A trenírozása fiatalon, játékosan kezdődött, ugyanakkor nagy hangsúlyt fordítottunk a csapatmunkára is. Így amikor egy mentési helyzetet játszunk el, akkor a Pannon Kutyás Kutató-Mentő Csapat tagjai együttműködve dolgoznak. Valaki sérültet játszva elbújik, míg más zavaró tényezőként van jelen. Ráadásul rengeteg éles mentésen veszünk részt” – árulta el a sikerhez vezető út részleteit. Zen pedig tovább öregbítette a magyar mentőkutyák és a kiképzők jó hírét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?