INSIDER

Igazi magyar módra házasodott a hortobágyi csikós

Esküvőre készülő férfiak tömege irigyelheti Bordás Ádámot, a Mátai Ménes csikósát. Nem csak a gyönyörű felsége miatt, hanem mert a nagy napon nem kellett öltönyben feszengenie: a hagyományok szerint a legszebb hétköznapi ruhájában mondhatta ki a boldogító igent.
  • Szerző: Ripost

Impozáns fényképek készültek a Hortobágyi Nemzeti Parkban csikósként dolgozó Bordás Ádám polgári esküvőjén: a fiatalember büszkén feszít fekete ruhájában és subájában kalocsai mintás kendőbe burkolózó felesége, Dóri mellett. Azért mozog ruhájában ilyen természetesen, mert a mentét nem külön erre az alkalomra készíttette, hanem rendszeresen használja, igaz, csak ünnepekkor.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

„Az én ruhám fejben már nagyon régen elkészült. Tudtam, hogy szeretnék visszanyúlni a gyökerekhez. A vállkendőmet, övemet és alsószoknyámat az édesanyám varrta és hímezte, kalocsai mintával. A kezemben lévő csokor pedig horgolt virágokból készült” – fejtegette Móré Dóri, az ifjú feleség.

Fotó: Ripost

Ádám viszont hiába próbált fel akárhány öltönyt, egyszerűen nem az az ember volt benne, akibe én beleszerettem. Úgy döntöttünk hát, hogy az ő öltözeténél is visszatérünk a hagyományokhoz: a parasztemberek hagyományosan a legszebb hétköznapi ruhájukat vették fel az esküvőre. Ádám ezt a ruháját családi ünnepeken szokta hordani, arra gondoltunk: miért is ne viselhetné most is?”

A fiatal pár a polgári szertartáson szűk családi körben mondta ki a boldogító igent. A zenét barátaik biztosították, s a végén Ádám is beállt közéjük brácsázni egy kicsit. A jövő nyárra hatalmas, több mint száz fős lakodalmat is terveznek: ugyanezekkel a ruhákkal, kiegészítőkkel, még több régi hagyománnyal.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?