Létrehozva: 2022.01.30.

Meddig tart még ez az őrült szél? Ezt mondják a meteorológusok

Országszerte orkánerejű szél süvít, ami egyelőre nem csillapodik. A viharos szél miatt vasárnap délutánig 550 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, a legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Malik névre keresztelt viharciklon középpontja a Botteni-öböl felett található, amely kontinensünk északi felén sok helyütt okoz viharos, helyenként orkánerejű szelet. Ezzel a széllel hideg levegő áramlik a szárazföld középső, és délkeleti vidékei fölé is.

Ugyanakkor Nyugat-, Délnyugat-Európában nyugodtabb, enyhébb időt biztosít egy nagy kiterjedésű anticiklon. Főleg az Ibériai-félszigeten süt sokfelé a nap, északabbra tartósan párás, rétegfelhős területek is előfordulnak, számottevő csapadék azonban ott sem hull.

A Kárpát-medence időjárását is a fent említett viharciklon határozza meg, de a viharos szél késő estétől jelentősen mérséklődik, hétfőre pedig csillapodik.

Tűzoltók dolgoznak a főváros XVIII. kerületében a Nemes utcában, ahol a viharos erejű szél megbontotta az orvosi rendelő tetőszerkezetét 2022. január 30. Ezen a napon több megyére és a fővárosra másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. MTI/Mihádák Zoltán

Várható időjárás hétfő éjfélig

Vasárnap délután, este felhőátvonulások várhatók szórványosan záporral, hózáporral. Éjszakára átmenetileg csökken a felhőzet, számottevő csapadék sem várható. Hajnaltól nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel, ami fokozatosan meg is vastagszik, így hétfőn a nap nagy részében erősen felhős vagy borult időre van kilátás. A legtöbb napsütés a déli megyékben valószínű. A délután folyamán elszórtan várható eső, zápor, északkeleten havas eső, havazás is. A nyugati, északnyugati szél vasárnap nagy területen lesz viharos, majd éjszaka veszít ugyan erejéből a szél, de erős lökések továbbra is lehetnek. Hétfőn a délnyugatira forduló szelet kísérik erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4, +1 fok között valószínű, de a szélvédett helyeken ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 4 és 9 fok között alakul, de északkeleten pár fokkal hidegebb is előfordulhat.

Dolgoznak a tűzoltók

A viharos szél miatt vasárnap délutánig 550 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, a legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. Sok fa utakra, házakra, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt, a szél épületek tetőszerkezetét is megrongálta. A fővárosban egy rendelőintézet, egy óvoda és egy posta tetejét bontotta meg, és volt, ahol kidőlt fa vagy épületről lehulló cserép rongált meg autókat. Ugyancsak Budapesten és Székesfehérváron jelzőlámpákat szakított le a viharos szél, a Pest megyei Dabason és a Győr-Moson-Sopron megyei Nyúlon pedig elektromos vezetékekre dőltek fák. Sok riasztás érkezett Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Alattyánban például nagyfeszültségű vezeték szakadt el.

Tűzoltó a viharos erejű szélben úttestre dőlt fát fűrészel darabokra a főváros XVIII. kerületében, a Cziffra György utcában 2022. január 30-án. Ezen a napon több megyére és a fővárosra másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. MTI/Mihádák Zoltán

Az érintett területeken folyamatosan dolgoznak a tűzoltók. Az OKF a károk felmérését javasolja a lakóingatlanok körül, és azt kéri, hogy a leszakadt elektromos vezetéket, sérült közműveket, veszélyesen megdőlt fákat a 112-es segélyhívón jelentsék be.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szinte az egész országra első- vagy másodfokú riasztást adott ki. A honlapjukon látható figyelmeztetés szerint csak néhány délnyugati járást nem érint a viharos időjárás.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kilőttek az eladások, most érdemes új autót venni Magyarországon

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a Nemzet Sportolója

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Hányingerkeltő: A Nébih azonnal bezárta a II. kerületi éttermet, olyan meghökkentő állapotok uralkodtak – Videó

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre