INSIDER

„Hé, Budapest!” – Orbán Viktor is ünnepli az újranyitó éttermeket – képek

A fővárosiak legnagyobb örömére hétfőn kinyithattak az éttermek és a kávézók.
  • Szerző: Ripost

Szombaton jelentette be a kormányfő, hogy egyeztetve a szakértőkkel úgy látják, Budapesten is enyhíteni lehet a kijárási korlátozáson. A fővárosiak végre fellélegezhettek, ez ugyanis azt jelentette, hogy ismét kinyitnak az éttermek, kocsmák és kávézók.

Orbán Viktor miniszterelnök több képet is feltöltött a hétfőn újra megnyílt budapesti vendéglátóhelyekről a Facebookra. A fotóknak a Hé Budapest! címet adta, amely ByeAlex egy Budapestről szóló dalának a címe.

Az egyik képen Dzsudzsák Balázs, a magyar fociválogatott csapatkapitánya is szerepel, aki a Déryné Bisztró teraszán ült.

A Déryné Bisztrónak bizony komoly múltja van. Még 1914-ben a budai Gerbeaud-nak is becézték, a legfontosabb irodalmi és történelmi személyiségek koptatták székeit, köztük Márai Sándor törzshelye is volt. A cukrászda a második világháború előtti budapesti kávéházkultúra meghatározó intézménye lett pár év alatt. Sajnos a világháborúban bombatalálat érte. Az újjászületett Auguszt üzletet 1951-ben államosították, és Déryné néven a kor stílusának megfelelő „modern” eszpresszót hoztak létre.

Az üzletet 2007 nyarán egy budai család rekonstruálta a műemlékvédelem és történészek bevonásával; a keresztség alatt a Déryné Bisztró nevet kapta. A klasszikus budai kávéház létrehozásával, a feledésbe merült pékség és kézműves cukrászműhely újjáépítésével az üzlet vendéglátásának 96 éves hagyománya állt helyre.

 

És ezeket olvastad már?