INSIDER

Hazudott a másik Viking kapitánya, ő is áthajtott a fuldoklók fölött

Saját legénységének is hazudott Fegya, a Viking Idun ukrán kapitánya, akit most gyanúsítottként hallgatott ki a rendőrség a Hableány tragédiája miatt, majd pedig bűnügyi felügyelet alá került. Miután testvérhajója, a Viking Sigyn elsüllyesztette a Hableányt, az Idun segítségnyújtás nélkül átment a fuldoklók fölött.
  • Szerző: H. N.

Úgy haladt keresztül a Viking Idun a Hableány tragédiájának helyszínén – és feltehetőleg a fuldokló koreai utasokon -, hogy a hajó legénysége nem tudott a súlyos balesetről. Pedig mindkét Vikingnek ukrán kapitánya volt, akik a baleset utáni pillanatokban beszéltek egymással!
„Azt, hogy baleset történt, hallomásból tudtam meg, mert sem rádión, sem telefonon nem jelezte ezt senki” – árulta el a rendőröknek közvetlenül a tragédia után a Viking Idun hajógépésze, T. Gheorghe. – „Balesetkor vagy ha ember kerül a vízbe, le kell adni a vészjelzést, a hangosbemondón keresztül bemondani: „ember a vízben!”. Ilyent nem hallottam. Ha ilyet látok, akkor bedobom a mentőgyűrűt és én is kiabálok, ez a szabályoktól függetlenül is természetes.”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Youtube

A másodkapitány sem tudott semmiről.
„A recepciós kolleganőtől tudtam meg, hogy baleset történt. A hajón van riasztó, de nem hallottam, hogy csengett volna” – áll P. Miodrag vallomásában. De még a Fegyát váltó másik kapitány, S. Rostyslav sem tudta pontosan, mi történt. A kapitány a szemébe hazudott, amikor megkérdezte, mi történt.
„A kapitány lent volt az én szobámnál, ott találkoztam vele. Fegya azt mondta, hogy lezárták a forgalmat és kikötési engedélyt kaptunk, a Navinfon azt mondták, hogy felborult egy hajó, és keresik az embereket” – vallotta a rendőröknek.

Fotó: Facebook

Pedig a Viking Idun hajón szolgálatban lévő kapitány, a Hableányt elsüllyesztő Viking Sigynt vezető Jurij C. régi barátja, a szintén ukrán Fedir nagyon is tisztában volt azzal, mi történt a Dunán. Ahogy a korábban beszámolt róla: a Viking Idun az ütközéskor a Parlament északi végénél járt, nagyjából 600 méterre a balesettől. Még akkor is csak 300 méterre közelítette meg a Margit-hidat, amikor a NAVINFO-n egy perccel a Hableány elsüllyedése után elhangzott az „ember a vízben a Margitszigetnél!” vészjelzés. Fegya látta, hogy megáll a Viking Sigyn, ám ő maga csak lassított az addigi 12 kilométeres sebességről 5 kilométeresre, és 1,5 kilométerrel hajózott át a híd alatt, de nem állt meg és kezdett mentésbe, bár lett volna rá lehetősége. Amikor az ijedt Jurij C. megkérdezte Fegyát, látott-e valamit, már elhagyta a baleset helyszínét.

Fotó: RIPOST

„Összeütköztem valamilyen hajóval. Látsz valamit mögöttem?” – kérdezte a Viking Sigyn kapitánya.
„Mögötted semmit nem látok” – válaszolt Fegya.
Mindeközben 35 ember az életéért küzdött a jéghideg Dunában. Csak heten menekültek meg, hárman is említenek vallomásukban egy nagy hajót, ami majdnem elütötte őket.
A rendőrség 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítja a Viking Idun kapitányát is, tegnap pedig a nyomozási bíró elrendelte bűnügyi felügyeletét. Tudjuk, hogy Jurij C. részére luxusapartmant bérel a cége, kérdés, ugyanilyen bánásmódban részesül-e a másik kapitány is…

És ezeket olvastad már?