INSIDER

Házasság hete: 4 évtizede nem volt annyi esküvő, mint tavaly

Egy hétig a házasság intézményét ünneplik Magyarországon: most tartják a házasság hete programsorozatát. Tavaly újra rekordot döntött a házasságkötések száma, részben a kormány családvédelmi akciótervének köszönhetően.
  • Szerző: Ripost

Bevált a családvédelmi akcióterv: csúcsot dönt a házasságkötések száma! „Arra még Amerikában is felkapták a fejüket, hogy Magyarországon 40 éves csúcson van a házasodási kedv” – nyilatkozta nemrég az Egyesült Államokból visszatérve Novák Katalin családügyi államtitkár.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tavaly 52 079 pár házasodott össze szeptemberig Magyarországon – ez 8 ezerrel több, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. Ez azt jelenti, hogy tavaly 9 hónap alatt többen házasodtak, mint az egész évben bármikor az elmúlt 25 évben! Ráadásul a családvédelmi akcióterv júliusban indult, és július-szeptember között 33 százalékkal nőtt a házasságok száma – vagyis, ha meglesz az egész éves adat, valószínűleg 40 éves rekord született 2019-ben.

A házasság hete arcai idén: Semsei Rudolf és Dobay Eszter. 18 éve házasok

Ezen a héten országszerte a házasságokat ünneplik, felhívva ezzel a figyelmet annak fontosságára. Rengeteg rendezvény várja az érdeklődőket, szakemberekkel és a házasság hete „arcaival” lehet beszélgetni: még nem késő nekifogni a „szerelmes ötpróba”-kihívásnak sem... Hogy hol milyen program lesz, a hazassaghete.hu oldalon lehet megtalálni.

A házassághete arcai, Semsei Rudolf és Dobay Eszter, 4 gyerekükkel

Családvédelmi akcióterv

Tavaly júliusban indította el a kormány a családvédelmi akciótervet, és azóta több mint százezer család igényelte az akcióterv valamelyik támogatását. A babaváró támogatásra mintegy 64 ezer, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására mintegy 24 ezer kérelem érkezett, a használt lakás vásárlására és a kétgyermekesekre kiterjesztett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé felvehető hitelt pedig több mint hatezren igényelték. Bővülnek a bölcsődei férőhelyek, és januárban hatályba lépett a négygyermekes anyák szja-mentessége, valamint a nagyszülői gyed is, ezzel a családvédelmi akcióterv minden pontja elindult.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?