Létrehozva: 2021.08.01.

Elkezdték a harmadik oltást – kiderült, mit kér a többség

Vasárnaptól már adják az emlékeztető oltásokat azoknak, akik kérik.

A gyorsan fertőző delta-variáns miatt elkerülhetetlen a járvány negyedik hulláma, a megbetegedések száma és a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag-mennyiség is újra emelkedni kezdett. Akik már megkapták az oltást, augusztus 1-től harmadik oltást is kérhetnek, hogy növeljék a védettségüket a betegség súlyosabb lefolyása ellen.

Sok idős jelentkezett az oltásra
MTI/Máthé Zoltán

A Metropol készített egy online felmérést. A nem reprezentatív kérdőívre körülbelül százan válaszoltak olyanok, akik megkapták az első két dózist. Kiderült: körülbelül egyharmaduk döntötte el, hogy kéri a harmadik oltást, egyneggyedük utasítja el, a többség még gondolkodik rajta. A válaszolók többsége Pfizert kér harmadiknak.

A beoltottak száma 5 617 270 fő, közülük 5 428 980 fő már a második oltását is megkapta. 64 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 809 491 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Egy beteg elhunyt, így az elhunytak száma 30 026 fő. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 748 157 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 31 308 főre csökkent. 78 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed, ezért kérjük, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg. A kormány rendeletben rögzítette, hogy a még be nem oltott egészségügyi dolgozóknak immár kötelező a védőoltás. Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét, amelyre az eeszt.gov.hu honlapon már lehet időpontot foglalni.

A delta vírusmutáns terjedése a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább. Őket arra kérjük, hogy regisztráljanak oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztrációt követő pár napon belül már időpontot is tudnak foglalni.

Ezen az oldalon lehet regisztrálni a koronavírus elleni oltásra. Az oltás önkéntes és ingyenes. Amennyiben szeretné beoltatni magát, regisztráljon most.

Emellett fontos, hogy azok is megerősítsék a védelmüket, akik az év elején kapták az oltást. Ők már a harmadik oltásra is tudnak időpontot foglalni. Aki nem tud interneten foglalni az oltásra, az a háziorvosánál is kérheti a harmadik oltás beadását. Az időseknek, krónikus és legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszag-az-elso-ahol-mar-harmadik-oltasra-lehet-idopontot-foglalni

koronavirus.gov.hu

A mai napon megnyílt az időpontfoglaló a harmadik oltásra is. Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét. Az eeszt.gov.hu időpontfoglalóban a kórházi oltópontok már meghirdették a foglalható időpontokat.

Magyarország biztosítja az oltás lehetőségét a hazánkkal közös határok mentén élők számára is, ezzel tovább növeli hazánk járvány elleni védettségét. A Kárpátalján élők bizonyos határátkelőknél kihelyezett oltópontokon vehetik fel az oltást. A többi szomszédos országból (Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából) érkezők az e célra kijelölt kórházak oltópontjain vehetik fel az oltást. A Magyarországon oltakozni szándékozók mindenképpen hozzák magukkal az útlevelet, személyi irataikat és a lakcímüket igazoló közokiratot. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/pentektol-fogadja-magyarorszag-szomszedos-orszagok-hatarmenten-eloket-oltasra

Jelenleg is tart a nemzeti konzultációt, amely keretében a kormány kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A konzultációs kérdőív online is kitölthető: https://nemzetikonzultacio.kormany.hu/

Az EU-n belüli utazásokhoz, nyaralásokhoz elérhető az uniós oltási igazolás. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/tajekoztato-az-unios-oltasi-igazolasrol

Megjelent az egészségügyi dolgozók alapimmunizálásáról szóló kormányrendelet, amely szerint minden olyan egészségügyi dolgozónak kötelező lesz az első két koronavírus elleni védőoltás felvétele, aki még nem kapta meg. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője pénteken a közmédiának elmondta, a rendelet augusztus 15-én lép hatályba, és az egészségügyben dolgozóknak 15 napjuk van arra, hogy megkezdjék az oltási sort. Ismertette: a védőoltás felvétele minden még be nem oltott egészségügyi dolgozónak kötelező, így az alapellátásban, a járóbeteg-szakellátásban, a kórházakban, a mentőknél, a gyógyszerellátásban, a diagnosztikában foglalkoztatott egészségügyi dolgozóknak, a betegszállítóknak, és a magán egészségügyi szolgáltató által foglalkoztatott egészségügyi dolgozóknak is. Emellett az oltás kötelező mind az egészségügyi ellátást nyújtó szociális intézmények dolgozóinak, mind a szociális intézményekben egészségügyi ellátást nyújtó dolgozóknak is. Az oltás felvétele annak is kötelező, aki ebben az ágazatban szeretne elhelyezkedni, neki a foglalkoztatás megkezdése után 15 napja van arra, hogy elkezdje az alapimmunizálást – mondta az osztályvezető. Kiemelte, az egészségügyi dolgozók oltása mind a saját egészségük, mind a betegek védelme érdekében fontos. Jelezte azt is, a harmadik oltás felvétele számukra nem kötelező, de az emlékeztető oltás lehetősége előttük is nyitva áll. Galgóczi Ágnes beszélt arról is, hogy küszöbön áll a negyedik járványhullám, azonban a védőoltásokkal és a higiénés szabályok betartásával elkerülhető egy „erős” járvány. Hozzátette: Magyarországon alacsony esetszámokkal ugyan, de hétről hétre emelkedik a megbetegedések száma, és növekszik a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvizekben is. Vannak Európában olyan országok, ahol robbanásszerű az esetszámok növekedése, és az látszik, hogy a brit (alfa) vírusvariánst kiszorítja a vírus indiai (delta) mutánsa, ami 60 százalékkal fertőzőképesebb – hívta fel a figyelmet. A harmadik, emlékeztető oltásról szólva a szakember elmondta, hogy ezt alapvetően azoknak ajánlják, akik a fertőzés szempontjából a kockázati csoportba tartoznak, tehát az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek. Az emlékeztető dózis a második adag beadását követő 4-6 hónap múlva kérhető, és a szakmai ajánlás szerint, aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak – jegyezte meg Galgóczi Ágnes. Az osztályvezető emlékeztetett, hogy augusztus 1-jétől indul a 60 év felettiek oltási kampánya. Ennek keretében a háziorvosok, önkéntesek, személyesen keresik fel azokat az időseket, akik még nem kérték a védőoltást. Oltásra lehetőség van az érintett otthonában vagy az orvosi rendelőben is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási meglepetés: nem lesz ott a foci-Eb-n a korábbi győztes

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

hirtv.hu

Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább