INSIDER

Mától tényleg tilos a hálapénz, így buktatják le a szabályszegőket

Márciustól ellenőrzi a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állóknál a hálapénz elfogadását.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Már munkába állt a titkosszolgálati módszereket és eszközöket is használó Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztálya. Március 1-jétől megbízhatósági vizsgálatokkal keresik a korrupt, például hálapénzt követelő orvosokat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A főosztályon belül három osztályra tagozódott 46 hivatásos rendőr – négy rendvédelmi igazgatási alkalmazott támogatásával – a hálapénzt elfogadók leleplezését kapta feladatul. Minderről Samu Attila dandártábornok, a Belügyminisztérium sajtófőnöke beszélt elsőként az Inforádióban.

Mennyi az annyi? Az attól függ, milyen panasszal fordul az orvoshoz a beteg. Egy agyi mûtét után akár 250 ezer forintot is elkér hálapénzként a sebész
Fotó: Shutterstock

„Egy négyéves folyamat harmadik lépéseként idén mintegy kétmilliárd forintot adott a korány az NVSZ korrupció elleni fellépését segítő létszámfejlesztésre.”

A hatékony küzdelmet szolgálja a 2020–2022 közötti időszakra szóló, középtávú Nemzeti korrupcióellenes stratégia is. A Bolcsik Zoltán vezérőrnagy vezette NVSZ létszámfejlesztése évek óta tart, hiszen 2014-től a szervezet alaptevékenységként látja el a korrupcióellenes tevékenységgel összefüggő kormányzati feladatok összehangolását – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Életbe lépett továbbá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, aminek lényeges eleme, hogy az egészségügyben dolgozóknak február 28-ig nyilatkozniuk kellett arról, hogy átlépnek-e ebbe a jogviszonyba.

„A fentiek értelmében a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) március 1-jétól alkalmazhatja a megbízhatósági viszgálatot, ami az egészségügyi szolgálati jogviszonyt választókra vonatkozik. A vizsgálat akár névtelen bejelentésre is elindulhat, ügyészi engedély alapján, de egy személy ellen évente legfeljebb három alkalommal.”

A megbízhatósági vizsgálat olyan, a valóságban is előforduló élethelyzet mesterséges kialakítása, amely lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogy a vizsgált személy eleget tesz-e a jogszabályokban előírt hivatali kötelezettségének, hogy befolyásmentesen látja el a feladatát.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?