INSIDER

Hajléktalan tanya lett a Karácsony által ígért mintaházból

Hova lett a pályázaton nyert 1,5 milliárd forint?
  • Szerző: Ripost

Szeméttelep, hajléktalanok tanyája, hajnali rendbontás: ez van a zuglói Gizella utcai önkormányzati telken, a környékbeliek nagy felháborodására. Még Karácsony Gergely vezette Zuglót, amikor az önkormányzat nyert másfél milliárd forintot az Európai Bizottságtól, hogy itt energiatakarékos szociális bérlakásokat építsen. Azóta sem történt egy kapavágás sem!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Olyan házat szeretnénk, amelyben zuglói rászoruló fiatalok, idősebbek, sokféle társadalmi helyzetben élő ember találhat otthonra” – mondta Karácsony Gergely még Zugló polgármestereként 2019-ben, a Gizella út 14-16. szám alatt található önkormányzati építési telken. Erre a tervre kapott Zugló Önkormányzata az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) programjától 1,5 milliárd forintot még 2018-ban. Az UIA – Több mint lakóház projekt lényege az lenne, hogy egy innovatív, fenntartható, önkormányzati bérlakásokból álló társasház épüljön fel, amibe aztán hátrányos helyzetű zuglóiak költözhetnének.

Fotó: Ripost

Éjszakánként nem tudnak aludni a környéken

Egyelőre azonban nem az építkezés zaja zavarja a környéken élőket, hanem azoké, akik elfoglalták a Gizella utcai telket és a hátsó szomszédságában álló, szintén önkormányzati tulajdonban lévő lebontatlan épületet.

Fotó: Ripost

„A házunkkal szemben egy csapat hajléktalan lakik az önkormányzati telken. Azóta se éjjelünk, se nappalunk a részeg ordítozás miatt” – jelezte egy lakó, miután hetekkel korábban már az önkormányzatot is megkereste ezzel a problémával, de választ nem kapott. Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere, az UIA – Több mint lakóház projekt felelőse csak a felháborodott Facebook-bejegyzésre válaszolt, annyit írt, hogy küldje el újra panaszlevelét.

Hajléktalanok költöztek a mintaház telkére

A a helyszínen győződött meg arról: a lakóknak bizony igazuk van. Ott, ahol tavaly még Karácsony Gergely pózolt és tett jól hangzó ígéreteket a választási kampány idején, most halomban áll a szemét és – mondhatni – valóban természet közeli „otthonokat” építettek a hajléktalanok: kalyibák, matracok, vödrökben tárolt víz, vécéülőkével ellátott, a telek közepén épített „budi”. A környékbeliek megerősítik: se éjjelük, se nappaluk, hajnalonként dajdajozás, kiabálás, veszekedés, verekedés zajára ébrednek.

Fotó: Ripost

„Tegnap este 10 körül hallottam, hogy azt keresik, hol tudnak aludni. Itt kiabálnak hajnali kettőkor, be vannak állva a tablettás, kannás bortól. Nap mint nap látom, hogy égetik a kábelt, érzem a bűzét, félünk, hogy egyszer minden felgyullad” – mondta egy ott lakó a -nak. Az önkormányzati telken keletkezett hajléktalan tanya környékén új építésű társasházak állnak, jól szituált emberek, családok laknak errefelé.

Lehetne park is a dzsumbuj helyén

Várnai László, Zugló képviselője, a CivilZugló Egyesület elnöke lapunknak azt mondta, még kiviteli terveket sem látott.

„Egy ekkora projekt esetében persze elképzelhető a csúszás, de az akkor sem érthető, miért nem tartanak rendet egy önkormányzati telken. Ezekre az áldatlan állapotokra nincs magyarázat” – mondta lapunknak. „Folyik a tömb rehabilitációja, nem szerencsés, hogy új építésű lakások mellett ilyen lepusztult részek vannak. Barcelonában például parkként hasznosítják azokat a telkeket, amelyek átmenetileg üresen állnak, ezt itt is meg lehetne tenni.”

A projekt elkészülésének határideje 2022, vagyis félidőben vagyunk. Szerettük volna megtudni, legalább a tervezés megkezdődött-e, megvan-e még a mintaházra elnyert 1,5 milliárd forint, de Szabó Rekeba, a projektért felelős alpolgármester, akinek kedden elküldtük kérdéseinket, lapzártáig nem válaszolt.

És ezeket olvastad már?