INSIDER

Hableány-katasztrófa: 5 teljes percen át senki nem vezette a Vikinget! – videó

Döbbenetes tények derültek ki a Hableány-katasztrófa vádiratából: az ukrán Jurij C. 5 percen keresztül nem a Viking Sigyn vezetésére koncentrált, így fogalma sem volt arról, hogy az esti csúcsforgalomban milyen hajók haladnak a 150 méter hosszú szállodahajó körül. A gyilkos monstrum 1 kilométeren keresztül vakon haladt, míg kapitánya mással volt elfoglalva... Sikerült bepillantanunk az egész országot foglalkoztató tragédia vádiratába.
  • Szerző: H. N.

Az ukrán kapitány 5 percen át nem figyelt a hatalmas monstrum vezetésére, miközben hajója gyakorlatilag vezető nélkül több mint 1 kilométert tett meg az Országház előtt, a Margit-híd felé, rengeteg kisebb-nagyobb hajó között…

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Eközben, mint a vádirat írja, legalább 5 perce szabad szemmel, vagy a radaron is láthatta volna a hajója előtt a kisebb Hableányt!

Március 11-én kezdődik a Hableány-katasztrófa ügyének tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. Jurij C. egyelőre egyedül fog ülni a vádlottak padján tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt. Az ukrán hajóskapitány hibájából 28 ember halt meg, amikor tavaly május 29-én este összeütközött az akkor már épp kikötni készülő Hableány városnéző kishajóval, és maga alá gyűrte azt.

Kikapcsolta a radar hangjelzését is

Történt ez annak ellenére, hogy a 2018-as építésű svájci hajó kormányfülkéjébe a modern hajózási technika összes tájékozódást és biztonságos hajózást segítő vívmányát beépítették. Igaz, a radar-berendezés hangjelzését Jurij C. kikapcsolta, feltehetőleg azért, hogy ne jelezzen be túl gyakran a kora esti nagy forgalomban. Szinte érthetetlen, miért tette ezt, hiszen nem túl barátságos körülmények között kellett irányítania a hatalmas járművet.

„A vádlott a hajót zuhogó esőben, éjszakai látási viszonyok között, a Duna két partján üzemelő közvilágítás mellett, magas vízállásnál, sűrű személyhajó forgalomban vezette, úgy, hogy a Viking Sigyn leengedett kormányállása mellett mindössze 1 kilométerre lehetett szabad szemmel ellátni” – áll a vádiratban.

Jurij C. 8 óra 57 perckor még bejelentkezett a Navinfo Budapesthez, és tájékoztatta őket, hogy elindultak. A Hableány ekkor már kikötni készült a Jászai Mari téri kikötőben. Még a Parlament előtt elhaladt az akkor épp 2,8 km/órás sebességgel haladó Viking Sigyn mellett, majd utána a Duna pesti partjához közelített. Ekkor még több mint 100 méterre volt egymástól a két hajó.
A parlamentet elhagyva azonban a Viking Sigyn gyorsításba kezdett, és ekkor olyan dolog történt, amelyre nincs magyarázat: Jurij C. legalább 5 percig nem a hajó vezetésére koncentrált, és a Margit híd alatti áthaladása előtt nem győződött meg arról, milyen hajók haladnak körülötte. Pedig a magas vízállás miatt az útvonalként kijelölt második hídnyílásban mindössze 60 méter helye volt!

Szabad szemmel és a radaron is látszott a Hableány

A vádirat szerint a kétféle radar képernyőjén egyértelműen látható volt az elsőbbségi helyzetben lévő Hableány, és az, hogy egyre közelebb vannak egymáshoz a Vikinggel. Jurij C. azonban a tőle elvárható figyelem elmulasztása miatt mindezt nem észlelte.
Pedig a baleset megelőzhető lett volna, ha az ukrán kapitány lelassít ugyanarra a 8 km/órás sebességre, mint a termes kishajó, és a híd alatt a Hableány mögött hajózik át. Jurij C. azonban csak több mint 40 másodperccel a Hableány teljes elsüllyedése után állt meg.

Segítséget sem adott a fuldoklóknak

Tudta, hogy baleset történt, ám erről senkit nem értesített, a matrózai akkor kezdtek mentésbe, amikor meglátták a vízbe esett embereket. Bár ki volt képezve, sőt több mentési gyakorlatot is levezényelt, az emberéletek mentése ehelyett manőverezni kezdett a hatalmas szállodahajóval, kicsit hátratolatott, majd 1,5 perccel a kishajó elsüllyedése után ismét elindult, és 1,5-2 km/órás sebességgel poroszkált előre. Emiatt kell 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt is felelnie.

Az ügyészség 9 év börtönbüntetést, és 9 év hajózástól eltiltást ajánlott fel neki, ha lemond a tárgyalásról, és beismeri a bűnösségét. A kapitány ezidáig tagadta a felelősségét, úgyhogy minden valószínűség szerint nem fogja elfogadni az ajánlatot, és tárgyalásra kerül majd sor.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?