INSIDER

Figyelmeztet a gyermekorvos: ezeknél a tüneteknél nem elég a távkonzultáció

A járványidőszak miatt a legtöbb esetben csak telefonon vagy interneten tudnak konzultálni a szülők a gyermekorvossal. De ez nem minden esetben elég!
  • Szerző: Ripost

A koronavírus járvány miatt nincsenek nyitva az orvosi rendelők, nem lehet besétálni a dokihoz a beteg gyerekkel. A szülők is bizonytalanok, nem tudják, hogy mikor kell kórházba vinni, mentőt hívni, vagy mikor elég a távkonzultáció. Sütő doktor gondolt rájuk és felsorolta azokat az eseteket, amikor mindenképp orvoshoz kell fordulni, nem elég a távkonzultáció.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

távkonzultáció

Fotó: Pixabay

Egy tájékoztatót készített a szülőknek, amiben részletesen felsorolja a sürgős kórházi ellátást és vizsgálatot igénylő tüneteket.

Íme a lista:

– Ha 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő lázas, nem etethető, nem ébreszthető, bőrszíne megváltozik (az édesanya ösztöne azt súgja, hogy valami nincs rendben)

– Ha a gyermekük lázas, tarkója kötött vagyis a fejét nem tudja fájdalom nélkül előre hajlítani és bőrkiütésre emlékeztető bőrvérzések jelennek meg a testén

– Ha gyermek tudatállapota hirtelen megváltozik, elveszti az eszméletét

– Ha görcsöt észlelnek (vagyis amikor a gyermek teste 2 percnél hosszabb ideig megfeszül vagy végtagjai ritmikusan ránganak, tekintete elréved)

– Ha a görcsöt láz kíséri, a gyermeknek nem volt korábban lázgörcse

– Ha erős fejfájás, hányások és tudatállapot változást, zavartságot tapasztalnak fejet ért ütést követően és a korábban biztonsággal jól járó gyermek járása bizonytalanná, dülöngélővé válik

– Ha erős vagy erősödő fájdalom jelentkezik a test bármely részén, különösen, ha ez hasi fájdalom

– Ha ismételt hányások és hasmenés együtt van jelen és a gyermek itatása nem megoldható, a kiszáradás jeleit észlelik (mint: besüppedt nagykutacs, aláárkolt szemek, száraz nyelv, elesettség, gyengeség és 8 órán belül nem ürült vizelet)

– Ha hirtelen kezdetű köhögés, fuldoklás, nyelési képtelenség áll fenn és felmerül annak lehetősége, hogy a gyermek félrenyelt valamilyen apróbb tárgyat, cukorkát, magot, ételdarabot

– Ha a gyermek légvétele nyugalomban is szapora és légszomja van. Légzése ziháló, levegőért kapkodó, az ajkak és a bőr lilásan elszíneződik

– Ha köhögési hangja fókaugatásra emlékeztető és nyugalomban is jelen van a jellegzetes légzési hang, -köhögés és nem csak síráskor jelentkező, hanem nyugalomban is jelen lévő légszomj, szapora légvételek

– Ha felmerül mérgezés gyanúja (otthon tárolt gyógyszerek, vegyszerek, takarító- és mosószerek kerülnek a gyermek szájába vagy lenyelésre)

– Mély, nagyobb kiterjedésűégési, fagyási sérülések esetén

– Kutya vagy egyéb állat harapásakor. Földdel szennyezett sebek keletkezése miatt

– Ha olyan erejű sérülés, biciklivel történő esés, baleset következik be, ami csontsérüléssel vagy a belső szervek sérülésével is járhat

– Nagyobb mennyiségű vérvesztés esetén

– Ha a gyermek ismert alapbetegségében hirtelen rosszabbodás áll be (pl.: cukorbetegség, asztma)

– Ha allergiás reakciót vált ki valamilyen étel, darázscsípés vagy egyéb rovar csípése (ami kapcsán szemhéj, arc és ajak duzzanat, terjedő bőrpír és légszomj lépnek fel)

– És minden olyan esetben, amikor úgy érzi, a gyermeknek sürgős orvosi beavatkozásra van szüksége!

Covid elleni védőoltás gyerekeknek?

Sokan féltik gyermeküket a koronavírussal szemben. Az egyik nagy gyógyszergyártó szerint a 3–17 éves gyermekek is olthatók lesznek a koronavírus ellen. A Sinopharm kínai gyógyszergyártó szerint a 3–17 éves gyermekek is – akik jelenleg nem olthatók a COVID-19 elleni vakcinákkal – hamarosan beolthatók lesznek. Az ismert gyermekorvos, Dr. Bense Tamás üdvözölte a hírt.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?