INSIDER

Bense Tamás elárulta, mikortól olthatók a gyerekek koronavírus ellen

Egyre több óvoda és iskola kényszerül hosszabb-rövidebb bezárásra a gyermekek körében is gyorsan terjedő koronavírus miatt. Az egyik nagy gyógyszergyártó szerint a 3–17 éves gyermekek is olthatók lesznek. Az ismert gyermekorvost, dr. Bense Tamást kérdeztük erről.
  • Szerző: Ripost

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó szerint a 3–17 éves gyermekek is – akik jelenleg nem olthatók a COVID-19 elleni vakcinákkal – hamarosan beolthatók lesznek. Az ismert gyermekorvos, Dr. Bense Tamás üdvözölte a hírt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bense Tamás a koronavírus elleni védőoltás tüneteiről: Fontos, hogy új gyógyszerrel ne kísérletezzünk

Dr. Bense Tamás szerint néhány hét múlva engedélyezhetik a gyerekek oltását. Fotó: Ripost

A gyógyszergyártók megkezdték a kiskorúak tesztelését az oltásra. Nem csak Kínában, de Angliában is zajlanak már a tesztelések. Ezek egyelőre kísérleti szinten folynak, de várható, hogy néhány héten belül kiadnak egy módosított utasítást, hogy melyik oltás lesz az, ami ennek a korosztálynak is beadható” – véli a gyermekorvos, aki szerint a járvány megfékezése szempontjából nagyon fontos lépés volna mihamarabb elkezdeni a gyermekek oltását. „A gyermekek ugyan kevésbé betegednek meg a koronavírustól, ugyanakkor a fertőzőképességük megvan, alattomosan lappang bennük a vírus. Ezért a legtöbb orvos várja, hogy mihamarabb elkezdhesse a gyermekek oltását is” – mondja Bense Tamás, de hozzáteszi, hogy ehhez a megfelelő gyógyszerhatósági engedélyre is szükség lesz.

A kiskorúak beoltása is fontos lépés lehet a járvány elleni küzdelemben

Mennyire etikus és biztonságos gyerekeken tesztelni a vakcinák hatékonyságát?

A gyermekorvos szerint a védőoltások tesztelésénél bevett gyakorlat, hogy olyan önként jelentkező szülők gyerekei kapják meg az oltást, akik nagyon szeretnék beoltatni a gyermeküket.

„A tesztelési folyamat ez esetben is úgy zajlik, mint minden eddigi oltás tesztelése: először állatkísérletek vannak, majd kisszámú, ezt követően nagyobb számú népesség kapja meg az oltást, és közben folyamatosan ellenőrzik a pácienseket, a reakciókat. Amikor ebből van már statisztika, amelyből megállapítható, hogy nincs jelentős mellékhatás, biztonságos az oltás, akkor jöhetnek a gyermekeken végzett tesztek. Ez zajlik most, tehát a tesztelésben részt vevő gyerekeknek is biztonságosnak minősített oltást adnak” – magyarázza a szakember, aki úgy véli, nagy valószínűséggel az oltások a gyermekek számára is megfelelők, de természetesen először ezt külön vizsgálni kell. „Amennyiben a teszt azt mutatja, hogy nincs mellékhatás – márpedig arra számítunk, hogy nem lesz –, akkor kiadnak egy módosított oltási javaslatot. Ez akár néhány héten belül megtörténhet a már régebben tesztelt oltások esetében” – véli a szakember.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?