ÉLETMÓDI

Megfertőződhetnek-e a gyerekek a koronavírussal? A válasz egyértelmű

Heteken át azt hallhattuk, hogy a gyerekek lényegében védettek a koronavírussal kapcsolatban. Valósággal „lepattan” róluk, vagy, ha el is kapják, szinte észrevehetetlenek a tünetek. Aztán meg arról beszéltek, hogy ugyan a gyerekek továbbadhatják a vírust, de ők maguk nagyon ritkán betegszenek meg. Aztán mégis ijesztő esetekről számolt be a világsajtó.
  • Szerző: Ripost

A félreértésekhez jelentős mértékben hozzájárult Elon Musk világhírű vállalkozó, a TESLA villanyautógyár tulajdonosának egyik posztja, aki önjelölt virológusként kijelentette, hogy a gyermekek „alapvetően immunisak” a koronavírus ellen. Sőt még ennél is messzebbre ment, alig egy hónapja március 6-án azt írta a Twitteren: „A koronavírus pánik hülyeség!”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Aztán többször is kihangsúlyozta, hogy a gyerekek védettek a koronavírus ellen, róluk szinte „lepattan” a fertőzés. Pedig a tények mást mutatnak. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy Temesváron 10 újszülött fertőződött meg a napokban...

Megfertőződhetnek-e a gyermekek a koronavírussal? Igen. Csakúgy, mint a felnőtteknél, a koronavírusnak kitett gyermekek megfertőződhetnek, sőt egyértelműen súlyosan meg is betegedhetnek.

A világjárvány kezdetén azt hitték, hogy a gyermekek nem fertőződnek meg a koronavírussal, ám most már egyértelmű, hogy a gyermekeket a fertőzés ugyanúgy sújtja, akárcsak a felnőtteket.

– nyilatkozta a BBC-nek Andrew Pollard, a gyermekkori fertőzések tanszékének professzora az Oxfordi Egyetemen.

Az viszont igaz, hogy a gyerekeknek jellemzően, az esetek nagy többségében sokkal enyhébb tünetei vannak.

A koronavírus fertőzésétől védő pici plexilapot helyez egy nővér egy újszülött arca elé a thaiföldi Szamutprakarn tartományban lévő kórház újszülött osztályán. Fotó: MTI

A Kínai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint a 72 314 koronavírus fertőzésből mindössze 2%-a volt 19 év alatti, míg az USA-ban a gyermekek körében semmilyen haláleset nem történt, a fertőzöttek mindössze 1%-a volt gyerek.

Talán azért is betegedett meg kevesebb gyerek, mivel a legtöbb országban szerte a világon bezárták az iskolákat, és a gyerekek jellemzően otthon vannak. Míg a felnőttek közül, aki csak teheti, folytatja a munkát.

A munkahelyre történő utazás és a munkatársak között töltött idő kétségkívül jelentős forrása lehet a fertőzésnek.

– mondta Sanjay Patel, a Southamptoni Gyermekkórház gyermekkori fertőző betegségekkel foglalkozó tanácsadója.

Most, hogy a házi karanténban a felnőttek több időt töltenek majd együtt a gyermekeikkel, előfordulhat, hogy növekszik a fertőzött gyermekek száma. Nyilvánvaló, hogy sokkal több gyermek lehet fertőzött, mint gondolnánk

– vélekedik Patel.

„Mivel enyhébbek a tüneteik, ezért csak ritkán tesztelnek gyerekeket az egész világon. Így aztán keveset tudhatunk a fertőzöttek számáról. Az azonban elgondolkodtató, hogy a krónikus betegségekben szenvedő gyerekek, például a rákban szenvedők körében is sokkal kevesebb a felülfertőzés, mint az idősebb felnőtteknél” – nyilatkozta Andrew Pollard oxfordi professzor.

Sajnos azonban vannak ellenkező példák is. Meghalt egy 12 éves belga lány és egy 13 éves fiú Londonból, Kínából egy 14 éves fiú halálát jelentették.

Fotó: MTI

Miért enyhébbek a gyerekek megbetegedései?

Egyelőre csak találgatják a tudósok, mi az oka annak, hogy a gyerekek között szinte egyáltalán nem akad súlyos tüneteket produkáló koronavírus-beteg. Az egyik valószínű magyarázat a következő. Ahhoz, hogy a vírus bejusson a sejt szerkezetébe, a sejt felületén fehérjére (receptorra) van szüksége. Úgy tűnik, hogy a koronavírus egy angiotenzin nevű enzimet használ erre a célra. Lehet, hogy a gyermekek szervezetében még kevesebb ilyen enzim található, mint a felnőtteknél. Ezért kevesebb vírus képes megtapadni a szervezetükben, ami miatt értelemszerűen sokkal enyhébbek a tüneteik.

Fotó: MTI

A gyerekeknek több antitest van a szervezetében

Persze lehet, hogy azért is kapja el sokkal kevesebb gyerek a fertőzést, mert fiatal korban az immunrendszer sokkal erősebb és strapabíróbb, mint az évek múltával. Ráadásul az óvodában és az iskolában, a közösségekben sokkal könnyebben körbefertőzik egymást, ami viszont védettség kialakulásához is vezethet. A vírusok ellen védekező antitestek mennyisége a gyerekeknél mindig is magasabb értéket mutat.

Továbbá a gyerekeknél sokkal jellemzőbb a magas láz is, ami ugyancsak pusztítja a vírusokat. Ráadásul a gyermekek értelemszerűen sokkal kevésbé szenvednek krónikus szív- és érrendszeri, valamint légúti betegségekben, ami nagyon gyakran oka a súlyosabb eseteknek.

A gyerekek immunrendszere ráadásul sokkal ritkábban produkál úgynevezett citokin-vihart, mint a felnőtteké. Ez lényegében a szervezett olyan túlzott immunválasza a fertőzésre, ami súlyosabb következményekkel járhat, mint maga a koronavírus fertőzés.

A legnagyobb gond ugyanakkor, hogy a gyerekek, akik minden különösebb tünet nélkül hordozhatják a vírust, fertőzőek! A vírust ugyanúgy továbbadhatják, mint azok, akik súlyos tüneteket mutatnak! Így aztán ők adhatják tovább a vírust az idősebb, sérülékenyebb családtagoknak.

Éppen ezért néhány évvel ezelőtt egy nagy influenzajárvány idején a szakértők azt javasolták, ne csak az idősebbek, de a gyerekek is kapjanak védőoltást.

Veszélyes a koronavírus a csecsemőkre?

Bizonyos kínai adatok ugyancsak elgondolkodtatóak. Ezek szerint a kisgyermekek, különösen a csecsemők, sebezhetőbbek, mint más korcsoportok. Míg tíz csecsemő közül egynél súlyos vagy kritikus betegségről számoltak be, ez az arány nagyon nagy mértékben csökkent, amint a gyermekek idősebbé váltak, így az ötéves vagy annál idősebb gyermekeknél csak 100-ból háromnál vagy négynél alakult ki súlyosabb megbetegedés.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?