INSIDER

Gulyás Gergely: A baloldali sajtóban álhírterjesztés zajlik

A legfőbb ügyészt érintő javaslat csak az eddigi szabályozás pontosítása.
  • Szerző: Ripost

A legfőbb ügyész megválasztásának világos szabályai vannak, ezen semmit nem változtat a most benyújtott javaslat – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön az MTI-nek. Gulyás Gergely kifejtette: a baloldali sajtóban álhírterjesztés zajlik, mert „teljesen világos szabályai vannak a legfőbb ügyész megbízatása keletkezésének, a legfőbb ügyész megválasztásának„, és ezeket a kormány frissen benyújtott javaslata egyáltalán nem érinti.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

A miniszter kiemelte: a legfőbb ügyészt eddig is kétharmados többséggel választotta meg az Országgyűlés, és hogy ha egy megbízatás kétharmados többséggel keletkezik, a megszüntetésére is csak így van lehetőség. Ez utóbbit tartalmazta a jelenlegi törvénymódosítás – mutatott rá.

Hangsúlyozta: ez egyébként valamennyi közjogi tisztségviselő esetében így van, tehát amilyen többséggel keletkezik valakinek a megbízatása – a legfőbb ügyésznél ez eddig is kétharmados volt -, ugyanolyan többséggel lehet megszüntetni is a megbízatást. Az a pontosítás, amelyet az előterjesztés tartalmaz, az eddig is létező alkotmányos gyakorlatot foglalja jogszabályba – magyarázta Gulyás Gergely.

Polt Pétert 2019 novemberében választotta meg legfőbb ügyésznek az Országgyűlés. Az eddigi legfőbb ügyész kilenc évre nyerte el újabb mandátumát.

Polt Péter 134 igen szavazatot kapott, és 27 nem voksot.

Korábban a kormánypártok üdvözölték Áder János köztársasági elnök döntését, amely szerint Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyészt jelöli ismét a posztra – nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: Áder János a harmadik államfő, aki Polt Pétert találta a legalkalmasabbnak a vádhatóság első számú vezetői tisztségére. Az első Göncz Árpád volt, aki így döntött – jegyezte meg.

Polt Péter habilitált egyetemi tanár, büntetőjogi szaktudása megkérdőjelezhetetlen, komoly nemzetközi és európai elismertsége van – mondta a miniszter. Hangsúlyozta: Polt Péter az elmúlt években bizonyította, hogy a magyar ügyészség következetesen és kellő szigorral alkalmazza a büntetőjogot, a vádhatóság eredményességi mutatói a legjobbak közé tartoznak Európában. A bűncselekmények száma ennek is köszönhetően csökkent kevesebb mint a felére a 2010-es kormányváltás óta – tette hozzá. A kormánypárti frakciók támogatják a köztársasági elnök jelöltjének megválasztását a legfőbb ügyészi tisztségre – közölte Gulyás Gergely.

2000-ben választották meg először

Áder János 2019 október 18-án kelt – a parlamenti honlapra felkerült – levelében tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét arról, hogy Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyészt javasolja ismét a posztra. Polt Péter kilencéves mandátuma idén decemberben jár le. Az Országgyűlés 2010. december 6-án választotta legfőbb ügyésszé Polt Pétert, aki 2000 és 2006 között egyszer már betöltötte ezt a tisztséget.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?