INSIDER

Gigadugók Budapesten: a szabályosan közlekedőket veszélyeztetik a szabályszegők

A Metropol 30 perc alatt kereken 10 autóst számolt össze, aki úgy döntött, megunva a dugóban várakozást, a KRESZ szabályokra fittyet hányva a kerékpársávjában előzte meg a kocsisort.
  • Szerző: Ripost

A belváros egyik legforgalmasabb útján a József körúton a Blaha Lujza téri felújítás, és az ennek ellenére megtartott biciklisáv miatt folyamatosak a közlekedési dugók és a kígyózó kocsisorok. A Metropol újságírója a Rákóczi tér és a Blaha Lujza tér közötti szakaszán számolta össze a szabályszegőket. Némelyek egészen pofátlanul szabálytalankodtak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Metropol

Akár 20 percet is nyerhetnek a szabálytalankodók

Mivel a Népszínház utcába nem lehet lekanyarodni a körútról, így azzal sem védekezhetnének az általunk látott autósok, hogy csupán ezért vették igénybe az út jobb oldalát. Minden egyes, a József körúti biciklisávba szabálytalanul behajtó autó körülbelül 20 percet nyert az életveszélyes akciójával, ennyi idő alatt lehetett ugyanis a Rákóczi térről „lecsorogni” a Blahához. A Metropol 30 perc alatt összesen 10 autóst számolt meg, aki úgy döntött, hogy szabálytalanul előzi a biciklisávban a kocsisort.

Fotó: Metropol

A szabályosan közlekedőket veszélyeztetik

A Blaha Lujza térnél, ahol az építkezés miatt egy sávra szűkült az út, jelenleg két lámpától érkezik kocsisor, így ez is megnöveli a várakozási időt. Ráadásul nagyon kevés kocsi fér be a következő lámpa és a Népszínház utca közötti szakaszra. Mivel csak három autó tud átcsusszanni a zöldön, ezért az utcából kikanyarodóknak, és a Rákóczi tér felől érkezőknek folyamatosan meg kell állniuk. Jogosan lehetnek tehát felháborodva az éppen a dugó miatt a munkából elkéső sofőrök, és a szabályosan közlekedő kerékpárosok, akiknek a testi épségét veszélyeztetik sávjukban váratlanul felbukkanó autók.

Fotó: Metropol

Volt, aki még pofátlanul le is parkolt a biciklisávban

Ahogy a fotókon is látszik, volt olyan sofőr is, aki megelégelve a parkoló helyek hiányát, fogta magát, és a biciklisávra parkolva várakozott. Az alatt a fél óra alatt, amíg a helyszínen volt a Metropol, semmitől sem zavartatva várakozott a padka mellett. Így még őt is kerülgetniük kellett a kerékpárosoknak és a szabálytalan előzőknek.

Fotó: Metropol

A buszsávokat is gyakran használják az autósok

Összesen 63 autóst büntettek meg a budapesti rendőrök augusztus 30-án és 31-én, amikor célzottan ellenőrizték a buszsávok szabályos használatát. A kétnapos ellenőrzés során a zsaruk 62 sofőrt bírságoltak meg a helyszínen a buszsávban való jogosulatlan közlekedés miatt, az ugyanitt történő szabálytalan megállás miatt egy esetben intézkedtek. Ezen kívül hat emberrel szemben éltek szabálysértési feljelentéssel.

Az iskolakezdés óta tovább nőttek a dugók

A Metropol kint járt szeptember 1-én Budapest legforgalmasabb helyein, hogy megtudja, hogyan vizsgáznak a fővárosi autósok a megnövekedett forgalom kezelésében. Az iskolakezdés napján sokan a tömegközlekedéssel próbáltak gyorsabban célba jutni. A megnövekedett utasforgalomnak meg is lett az eredménye. Tömött HÉV-eken, metrókon hering módra utazó emberek, zsúfolt, egymásra torlódó buszokon fürtökben lógó utasok. Talán ennek volt köszönhető, hogy az iskolakezdés másnapján aki tehette, inkább visszaült az autójába.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?