INSIDER

Gál Kristóf rappel: egyre lazább a neten a magyar rendőrség

A fürdőzés veszélyeire az úszó Kenderesi Tomival hívja fel a figyelmet, Belgát szaval: Gál Kristóf közreműködésével megújul a rendőrség stílusa, a közösségi média fő sodrába lépve sokkal lazábbra vették a figurát – a cél, hogy a zsaruk megközelíthetőbbek legyenek, közelebb érezzük őket magunkhoz, lássuk, hogy értünk dolgoznak.
  • Szerző: Ripost

A Twitter és az Instagram után a magyar rendőrség meghódította a a Facebookot is: alig két hete indították útjára a hivatalos oldalukat, és máris csaknem 10 ezren követik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az oldalon rögtön feltűnik, hogy sokkal lazább, mint amit a zsaruktól megszoktunk: a posztok tegeződnek, színesek, figyelemfelkeltőek – majd „szembejön” velünk egy rappelő rendőr, aki nem más, mint az operatív törzs tagjaként országos hírnévre szert tett Gál Kristóf… Kifaggattuk a rendőrségi szóvivőt, hogyan folytatódik számára az élet a veszélyhelyzet után.

: Néhány napja indult el a rendőrség új Facebook-oldala, és feltűnő, mennyire interaktív: az oldal adminisztrátorai igyekeznek szinte minden kommentre reagálni. Nem ehhez vagyunk hozzászokva...

Gál Kristóf: Igen, ez a koncepció. Azt hiszem, most olyan egy óra körüli reakcióidőt ír az oldal, szóval gyorsan reagálunk. Egyértelmű, hogy itt a kérdésekbe, észrevételekbe „bele kell állni.” Természetesen személyes ügyek esetében továbbra is a hivatalos vonalakat kell felkeresni, de nagyon fontos, hogy lássák az emberek: itt vagyunk, beszélünk velük. Az is nagyon fontos, hogy lazítsunk ezen a kommunikáción. A másik ok pedig, amiért ilyen lazának tűnik ez az oldal, hogy a rendőrszakma nagyon sokrétű, de ezt az emberek nem látják, és szeretnénk nekik bemutatni. Hiszen használunk drónokat, dolgozunk együtt lovakkal, kutyákkal, vannak motoros, biciklis rendőreink – és ez még csak néhány érdekesség.

: … és úszókkal is zajlik közös munka, hiszen nemrég felrobbantotta a netet a Kenderesi Tamás olimpikonnal közös videó az élő vizek veszélyeiről.

G.K.: Igen, így igaz. A Kenderesi Tomival közös videónk amúgy két éve készült, akkor is elég nagy sikere volt, de most megdöbbentünk, mikor megláttuk, hogy kétszázezres nézettséget hozott. Hihetetlen ereje van a közösségi médiának.

: Nemrég pedig Gál Kristóf Belgát, egy magyar rapzenekar dalát szavalta… Azt sokan tudják, hogy korábban színész volt, mégis meglepő egy rendőrségi szóvivőt reppelni látni. Mit szóltak a főnökei?

G.K.: A Belga? (nagyot nevet) Na igen. Bevallom, az én ötletem volt. Az nem újdonság, hogy a színészeink popdalokat szavalnak. Nekem két éve, pont a Költészet Napja után ugrott be a Belga zenekar Rendőrmunka című száma, hogy hű, ezt milyen jó lett volna megcsinálni! Nagyon adja magát, a munkánkról szól, de kiemeli, hogy a rendőr is csak ugyanolyan ember, mint bárki más: munka után pihen, és ha sikeresen végezte a dolgát, akkor bizony táncol. Egy évvel később rákérdeztem a vezetőségnél, hogy meredek lenne-e, ha elszavalnám. Benne voltak. Azóta is támogatnak egyébként minden kommunikációs ötletben.

: Kedvence a Belga? Milyen zenét hallgat?

G.K.: Szeretem a Belgát is, de nagyon széles a skála, a dzsessztől a popzenéig. Magyar kedvencem a Margaret Island, de ehhez a zenekar korábbi dobosának, Gerendás Dánielnek is sok köze van. Egyszerűen szenzációsan játszik! Régen én is doboltam egy kicsit, meg gitároztam is, még a színészzenekarban.

Fotó: Bánkúti Sándor / Bors

: Azt mondja, fontos, hogy az emberek lássák: a rendőrök is közülük valók. Ezért ilyen laza a Facebook-oldaluk is?

G.K.: Igen, abszolút így van, ezért is próbálunk lazítani a kommunikáción. Ez a közösségi médiában már tetten érhető, de dolgozunk a police.hu oldalon, és a híradókban adott tájékoztatásokon is. A kollégáinkat igyekszünk folyamatosan tréningezni, hogyan kommunikáljanak hatékonyabban és érthetőbben. Egy oldottabb stílussal néha a komoly üzenet is könnyebben célba ér. Úgy tűnik, hogy jó az irány: már a kijárási korlátozások alatt is éreztük, hogy az emberek közvetlenebbek, nyitottabbak voltak a rendőrökkel, bátran kérdeztek tőlük.

: Több hónapig láthattuk a tévében Müller Cecília tisztifőorvossal az oldalán – szinte beköltöztek az otthonunkba. De mi volt a helyzet a járvány idején az ön otthonában? Hogyan viselte a családja a távollétét és a rengeteg vicces mémet, ami az operatív törzsről született?

G.K.: Egészen jól. A gyermekeim már kamaszok, szóval jót nevettek a mémeken, ahogyan én is, hiszen a legtöbb tényleg csak vicces volt, de nem sértő.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

: A gyerekek érdeklődnek a rendőri szakma iránt?

G.K.: Nem nagyon. Mikor hazaérek, megkérdezik, milyen napom volt, de a részletekbe nem szoktunk belemenni. Nekik teljesen más az érdeklődési körük: a lányom a művészetek irányába kacsingat, a fiam pedig nagy történelemrajongó.

: A Facebook-oldalukon látszik, hogy a fiatalabbakat is igyekeznek megszólítani. A mai tinédzserek fő platformja már a TikTok videómegosztó oldal. Lesz-e a rendőrségnek TikTok oldala?

G.K.: Gondolkoztunk már rajta. De a TikTok-on nagyon speciális tartalmakat kell megosztani, és még kísérletezünk, hogyan tudjuk a különböző figyelemfelhívó üzeneteket 5-10 másodperces kisvideókban átadni a fiataloknak. A tavalyi TikTok győztes influenszert viszont már sikerült megnyernünk, hogy saját, többszázezer követővel rendelkező csatornáján segítsen a fiatalokkal megismertetni bűn- és balesetmegelőzési üzeneteinket.

Gál Kristóf a színpadról egyszer csak besétált a rendőrségre

A rendőrségi szóvivő 1979-ben született nyolcgyermekes, mélyen vallásos családban. Saját bevallása szerint gátlásos volt gyermekkorában, ezért választotta a színészi pályát, hogy ezek a falakat lebontsa magában.


Gál Kristóf és Szandtner Anna az AlkalMáté Trupp Fenyő Iván című előadásának próbáján 2018. július 25-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

2007-ben úgy érezte, ezen a területen kicsit „kiégett” és váltania kell, így fogta magát, és besétált a rendőrséghez, hogy tudnak-e valamilyen állást adni neki. A rendőrtiszti főiskolán 2008-ban szerzett diplomát. Eleinte bűnügyi területen dolgozott, majd szóvivőként, ám előző szakmáját remekül ötvözi a maival.

 

 

És ezeket olvastad már?