INSIDER

Friss hírek a szétválasztott sziámi ikrekről, ez történt az egyikükkel

Jó hírek érkeztek a szétválasztott bangladesi sziámi ikrekről! Rabia már kitűnően van, elhagyhatta az intenzív osztályt, játszik és énekel. Rukiát még mindig altatásban tartják a többszörös szövődményei miatt, ám már nála is látszanak a javulás jelei.
  • Szerző: Ripost

A hétvégén utaznak a magyar orvosok Bangladesbe, hogy tovább folytassák az augusztus elején szétválasztott ikerpár, Rabia és Rukia kezelését. A 3 éves kislányok a legfrissebb hírek szerint egész jól vannak: olyannyira, hogy Rabia már el is hagyhatta az intenzív osztályt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az édesanyjával együtt énekel

„A kislány már jól van, játszik és énekel az édesanyjával, így az orvoscsapat már meg is tudja kezdeni a rehabilitációját” – tudtuk meg Sándor Alexandra Valériától, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány sajtósától. – „Rukaya azonban továbbra is altatásban van a többszörös szövődmények miatt. Van azonban remény, mert lehet nála ébredésre utaló jeleket érzékelni.”

3-szor is életveszélyben voltak műtét közben

Ez a helyzet teljesen természetes, hiszen hatalmas beavatkozáson estek át nem is olyan régen. Miután dr. Hudák István kettéválasztotta az agyukat ellátó fő verőeret, és dr. Pataki Gergely lehetővé tette a koponyájuk saját bőrrel való befedését, dr. Csókay András 33 órás műtéttel operálta szét őket. A beavatkozás alatt háromszor is súlyos vérzés lépett fel, a lányok életveszélybe kerültek, amit az aneszteziológusok hárítottak el.

„A műtét során mindig több orvos dolgozott egyszerre az előre meghatározott műtéti rend szerint. Mindannyiuknak volt már hosszabb műtétek során szerzett tapasztalata: ilyenkor megvannak a bevált technikák, amelyek segítenek a koncentrációban. Az orvosok jóformán nem is érzékelték az idő múlását, hiszen minden külső tényező megszűnt a számukra, csak az ikrekre fókuszáltak. Csókay és Pataki doktornak is az segített a hit jelentette lelki háttér mellett, hogy kitartó tudományos munkával mindvégig szem előtt tartotta a célt, ami nem volt más, mint megteremteni egy jobb életminőség esélyét a két kislánynak” – tudtuk meg a sajtóstól a kulisszatitkokat.

Télen pótolják a koponyacsontokat

Miután Csókay András és Pataki Gergely doktor, valamint a csapatuk a hétvégén visszatér Bangladesbe, megvizsgálják a gyerekeket, újra értékelik a helyzetet, és megbeszélik, milyen kisebb műtétekre van szükség a továbbiakban ahhoz, hogy a felépülésük a lehető legnagyobb biztonsággal elindulhasson.


„A következő nagyobb beavatkozás előreláthatólag a koponyacsont pótlása lesz télen. Addig is az ikrek állapotát folyamatosan figyeljük, és az Operation Freedomnak elnevezett szétválasztó műtét folytatását ennek megfelelően tervezzük. A teljes rehabilitációjuk azonban több évig fog tartani” – fogalmazott Sándor Alexandra.
A csapathoz két újabb magyar szakember csatlakozik: a Semmelweis Egyetem rektora felajánlotta, hogy Bangladesbe küld egy, a Pető intézetben kiképzett konduktort és gyógytornászt, hogy ők is segítsék a lányok felépülését.

 

És ezeket olvastad már?