INSIDER

Fotókon, hogyan zajlik a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban a mintavétel

Már javában zajlik a mintavétel a bölcsődékben és az óvodákban is, erről érkeztek fotók.
  • Szerző: Ripost

Már javában zajlik az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, erről most fotók is érkeztek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Az intézmények célzott csoportos tesztelésének célja a koronavírus terjedésének lassítása, és az, hogy teljesebb képet adjon a dolgozók közötti fertőzöttek arányáról.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A gyorstesztelésben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevő hallgatók is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A védekezésbe bevont egyetemisták és felsőoktatási intézmények között a kormány rendelete szerint hallgatói munkaszerződés jön létre, a diákokat munkanapokon napi 5000, hétvégenként napi 7500 forint adómentes díjazás illeti meg, a kormányhivatalok napi étkezésről és szükség esetén szállásról gondoskodnak.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A hallgatókat a minták levételére és értékelésére oktatófilmmel készíti fel az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Koronavírus-teszt mintavételhez készülnek elő a Sajószögedi Zöld Sziget Bölcsődében, jobbról Molnár Krisztina gyógyszerészhallgató / Fotó: Vajda János / MTI

A kéthetes gyakorlaton szerzett tapasztalatokat kreditként beszámítják, a védekezésben való részvételük nem érintheti hátrányosan tanulmányi előmenetelüket. Az érintett diákokat csütörtökön az ITM a Neptun rendszeren keresztül értesítette.

Mintát vesznek egy dolgozó orrnyálkahártyájáról a koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló tesztelésen a Budafok-Tétényi Önkormányzat Egyesített Bölcsődéjében a XXII. kerületi Leányka utcában / Fotó: Illyés Tibor / MTI

16 691 helyszínen mintegy 370 ezer ember szűrését végzik el antigén gyorstesztekkel. A bölcsődékben 1742, az óvodákban 4381, az iskolákban 8694 feladatellátási helyszínen zajlik majd le a tesztelés.

Koronavírus-teszthez vett mintát dolgoz fel egy egyetemi hallgató a győri önkormányzat Kodály Zoltán utcai bölcsődéjében / Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A részvétel önkéntes, ám az intézmények dolgozói rengeteget segíthetnek maguknak és a környezetüknek azzal, hogy alávetik magukat a tesztelésnek.

Koronavírus-teszthez vesz mintát a Semmelweis Egyetem gyógyszerész hallgatója a Mesevár Német Nemzetiségi Óvoda egyik munkatársától a Veszprém megyei Pápakovácsiban / Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Abban az iskolában nem tartanak a szűrést, ahol a járvány miatt digitális tanrendre tértek át, vagy zárva van az intézmény.

Koronavírus-teszthez vesz mintát a Semmelweis Egyetem gyógyszerész hallgatója a Mesevár Német Nemzetiségi Óvoda egyik munkatársától a Veszprém megyei Pápakovácsiban / Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A szűrésen átesett dolgozó az esetleges pozitív eredményről köteles értesíteni a háziorvosát, és házi karanténba kell vonulnia.

Fotó: Somogyi Hírlap

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?