Létrehozva: 2021.08.14.

„Foglaljátok vissza a közterületeket a járőrszolgálatokkal” – adta ki a jelmondatot az elnök

Ma ünnepli 30 éves fennállását a polgárőrség az Országos Polgárőr Nap keretében. Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Ripostnak azt mondta: céljuk a mostani jó közbiztonság megtartása, amiért küzdeni kell, így a jelmondatuk: „foglaljátok vissza a közterületeket járőrszolgálatokkal.”

Az Országos Polgárőr Szövetség, amely megközelítőleg 65 ezer tagot számlál, szombaton, augusztus 14-én Mórahalmon, a Futó-Dobó Lovasközpontban ünnepli 30 éves fennállását az Országos Polgárőr Nap keretében.

Délelőtt az ifjú polgárőrök tesznek fogadalmat, majd 12 órától este hatig különféle szórakoztató programok várják az érdeklődőket. Véradással is lehet segíteni.

A harminc éves évforduló alkalmából nyilatkozott a Ripostnak Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke és Markos György, kommunikációs és társadalmi kapcsolatok elnökhelyettes.

„Ahol polgárőr-szolgálat működik, ott kisebb a bűnözés. Ha a polgárőrök tetten érnek valakit, jogukban áll elfogni és átadni a hatóságoknak„ – mondja a szervezet klasszikus feladatairól Dr. Túrós András elnök. Ezenfelül azonban a polgárőrök ma már számos egyéb fontos tevékenységben is segítenek.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke Fotó: OPSZ

„Az utóbbi négy-öt évben nálunk is előtérbe került a környezetvédelem, az illegális hulladéklerakók felderítése. A kormány elindította a „Tisztítsuk meg Magyarországot!” című programot, amiben több ezer tagunk vesz részt. A katasztrófaelhárításban is közreműködünk. A Covid-járvány alatt pedig kiépült az új típusú szociális polgárőrség, amely az idős emberek támogatását tűzte ki célul. Az illegális migráció elleni küzdelemben is aktívan részt veszünk kétezer polgárőrrel, főleg a szerb határ mentén” – mondja Túrós András.

Fotó: Országos Polgárőr Szövetség

Az elnök örömtelinek nevezte, hogy idén eddig már 1600 új polgárőr csatlakozott a szövetséghez, ám nehézségként megemlítette, hogy a fiatalokat nehezen tudják megszólítani, ezért középiskolákban is megpróbálnak centrumokat létrehozni.

Mivel többen találkoztak már kutyás, sőt lovas polgárőrökkel is, megkerülhetetlen a kérdés: mi a célja az állatokkal való járőrözésnek?

„Nagyjából két-három éve láthatóak kutyák polgárőrök mellett, jelenleg 100 eb nyújt pszichikai segítséget, mint „járőrtárs.” Ezen felül az ezret is meghaladja a lovaink száma, ezek többsége saját tulajdonú. A külterületi jogsértések megelőzése, a hagyományápolás és a terápiás oktatás a célunk velük„ – fogalmaz Túrós András.

Fotó: Országos Polgárőr Szövetség

Az elnök az elmúlt 30 évről szólva úgy látja: 2010-ig megtűrtek voltak, így takaréklángon üzemeltek, ám 2011-től fantasztikus fejlődés vette kezdetét.

„Új polgárőr-törvény született, költségvetési támogatásban is részesültünk, sőt a kormányzat stratégiai partnerségi megállapodást kötött velünk, amit kevés civil szervezet mondhat el magáról. Célunk a mostani jó közbiztonság megtartása, amiért küzdeni kell, így a jelszavunk: „foglaljátok vissza a közterületeket járőrszolgálatokkal.”

„Emellett szeretnénk regionális képzéseket tartani, sőt az informatikai képzést is fejleszteni„ – mondja Túrós András.

Markos Györgyöt arról kérdeztük, miért alakult meg a rendszerváltozás után a szervezet.

„Akkoriban több büntetési tétel megszűnt, olyan bűncselekmények is megjelentek, melyek egyáltalán nem voltak korábban jellemzők itthon, mint például a bankrablás. A rendőrségre hatalmas nyomás hárult, mivel többszörösére nőtt a bűnelkövetők száma. Elsőként polgári önvédelmi csoportok alakultak, főleg sportolókból” – mondja Markos György.

Markos György Fotó: Országos Polgárőr Szövetség

Először a rendőrök sem tudták hová tenni a polgárőröket

„Mi van fiúk, nem tudtok aludni? – kérdezték egyszer tőlünk, amikor szolgálatban voltunk a '90-es évek elején„ – mosolyodik el Markos György, aki szerint ebben az időben összehasonlíthatatlanul szerényebb lehetőségek között ”vigyáztak„ az emberekre, segítettek a bajba kerülőknek, hiszen nem volt mobil, és autó sem a munkához.

„Most sem játsszunk hatóságot!” – szögezi le Markos György.

Felmerül a kérdés: bárki lehet polgárőr? Kapnak ezért pénzt is?

„Sokszor megkérdezték már tőlem, hogy Markos úr mit kapok, ha belépek önökhöz? Erre azt szoktam viccesen válaszolni: egérutat. Ez egy önkéntes társadalmi munka, így szó nincs pénzről. Sőt egy polgárőr alapvizsgát is le kell tenni ahhoz, hogy valaki szolgálatba léphessen. Akkor miért lehet vonzó? Nos többek között azért, mert azokban a kerületekben, településeken, ahol sikerül jól megszervezni a polgárőr hálózatot, jóval kevesebb a bűncselekmény.„ – mondja az elnökhelyettes.

Markos György az alapító tagok között van, de vajon ő miért végzi ezt az önkéntes munkát már harminc éve?

„Én azért jelentkeztem polgárőrnek, mert a ’70-es években megtámadták az anyukámat. Ki akarták tépni a nyakából a kis boáját, azt hihette a rabló, hogy értékes holmi. A Petőfi híd közepén értem utol az embert, percek alatt lebombáztam, pedig kétszer akkor volt, mint én, ám akkoriban élsportoló voltam. Végül apám fogott le, mert meg akartam ölni a tagot. Szerencsére két tanúja is volt a rablásnak, így a férfit, akit egyébként valamiért már köröztek is, elvitték a rendőrök” – meséli Markos György.

Fotó: Országos Polgárőr Szövetség

„Ha a lakossággal jó kapcsolatban vagy, valóban segíteni szeretnél nekik, akkor ezt meghálálják. Gyurikám, itt köröz egy szürke autó, két férfi ül benne és nagyon figyelnek valamit. Ez csak egy eset a sok közül, amikor így figyelmeztetnek minket az emberek arra, hogy valaki rosszban sántikál. Az alapító tagok közül már csak hárman-négyen élünk, így remélem, hogy minél több fiatal áll közénk hiszen nem lehet minden ház elé rendőrt állítani. Csak az segíthet, ha figyelünk és segítünk egymásnak egy lakóközösségen belül is„ – figyelmeztet Markos György.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen Magyar Péter mellett tüntetőket!

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin