INSIDER

Figyelmeztet a gyermekgyógyász: A ruha alatt is leéghetnek a gyerekek!

Dr. Bense Tamás a rendkívüli hőség és különösen erős UV-sugárzás miatt figyelmeztet és lerántja a leplet egy szülői tévhitről.
  • Szerző: Ripost

Sokan nem is gondolnák, de a vékony ruha alatt is leéghetnek a gyerekek – állítja az ismert gyermekgyógyász, dr. Bense Tamás .

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Bense Tamás Olvasói fotó

Napégés

A napszúrással kapcsolatosan van egy téves elképzelésük a szülőknek. Mégpedig, hogy ha rajta van a gyermeken egy vékony kis ruha, egy nagykarimájú kalap, akkor a kicsi nyugodtan napon lehet.

Fotó: Shutterstock

„Ez tévhit!” - figyelmeztet Bense doktor.Így is is leéghet a gyermek, hiszen ezek a vékony textilek is átengedik a nap sugarait. Ezért a ruha alatt is érdemes minél magasabb faktorszámú napvédő szereket használni, és persze a ruhával nem fedett testrészek miatt is. Vannak készítmények, amelyek már újszülötteknél és csecsemőknél is alkalmazhatók, de ajánlott az orvos vagy bőrgyógyász véleményét is kikérni” – javasolja a gyermekgyógyász, és még egy fontos dologról tesz említést. „Tűző napra ne engedjük ki a gyermeket, ha pedig kijövünk a vízből, érdemes lezuhanyoztatni, szárazra törölni a bőrét és a nedves fürdőruhát szárazra cserélni, mert az árnyékba vonuló gyerek, ha rajta szárad meg a fürdőruha, még nagy melegben is könnyen meghűlhet” – emeli ki Bense Tamás.

Mit tegyünk, ha leégett a kicsik bőre?

Ha csak egy kis bőrpír van, azt enyhe gyulladáscsökkentő krémmel vagy spray-vel, kötés nélkül, nyitottan kell kezelni. Az ilyen fokú napégések 3-4 nap alatt jelentősen javulnak, 5-6 nap alatt pedig tünetmentesen gyógyulnak.

”Ha felhólyagzott a bőr és a hólyagok kidurrannak, már nyílt sebek keletkeznek. Ilyen esetben feltétlenül forduljunk orvoshoz, mert speciális ellátást igényelnek – figyelmeztet Bense Tamás. A nem kellően kezelt égési sérülések lassan gyógyulnak, felülfertőződhetnek, heg maradhat utánuk. Hegesedéskor összehúzódnak és előforulhat, hogy később plasztikai beavatozás válik szükségessé„ - tette hozzá a családorvos.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?