INSIDER

Utánajártunk: félrevezető a neten terjedő oltási kalkulátor, ne dőlj be neki

Erősen félrevezető az az oltási kalkulátor, ami egyébként épp olyan gyorsan terjed a neten, mint a Covid – erre jutott a Ripost, mikor kicsit jobban megvizsgálta azt.
  • Szerző: Ripost

Mint a Covid, úgy terjed a neten egy program, tulajdonképpen egy oltási kalkulátor, ami alapján ki lehet számítani, különböző adatokat kitöltve, hogy mikor kerülünk sorra az oltási sorban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kíváncsiságból a munkatársai is kitöltötték, és ledöbbentünk: a program szerint valaki 2022 őszén, mások csak 2023 tavaszán fogják megkapni az oltásukat. De rajtunk kívül még sokan hasonló eredményről számoltak be, ami már önmagában is gyanús, hiszen ha mindenkit leghamarabb 1,5 év múlva oltanak csak be, akkor most kik kapják éppen a vakcinát?

Félrevezető az oltási kalkulátor

Az idősek oltása is folyamatban van. (Fotó: MTI)

Nem hivatalos, bárki készíthet ilyen kalkulátort

Ezt a kalkulátort sem kormányzati, sem egészségügyi hivatalos szerv nem ismerte el. Az alapja egy kész program, ami fix matematikai logaritmusok alapján számol, a készítőknek kell megadni ehhez adatokat. De a működését megvizsgálva látszik, hogy nem képes a folyamatosan változó tényezőkkel számolni – azaz, az oltások számának növekedését nem tudja, csak ha ezt az adatot újra és újra frissítik. Ez viszont, úgy tűnik, egyelőre nem történt meg.

Már a kiindulási pont hibás

A kalkulátor kiindulási pontja – merthogy a készítői ezt is feltüntették – az, hogy heti alig több mint 50 ezer főt oltanak be. Azaz, ehhez viszonyítja – többek között – azt az időpontot, hogy mi mikor kerülhetünk sorra.

Félrevezető a neten terjedő oltási kalkulátor

Az oltási kalkulátor azt veszi alapul, hogy hetente 50 ezer főt oltanak be (Olvasói fotó)

Ezzel csak annyi a gond, hogy ez a szám már ezen a héten is magasabb: a hivatalos adatok szerint 60 ezer fő kapja meg az oltását az oltópontokon, 23 ezren a háziorvosoktól, 5000-en idősotthonban – és ezek az első oltások. Ezen a héten a Pfizer 2. vakcináját 70 ezer szociális intézményben lakó és dolgozó kapja meg.

Tehát a kalkulátor szerint hanyagul odavetett heti 50 ezer, mint kiindulási adat, máris megdőlt.

Amivel nem számol a kalkulátor

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az oltási tervvel kapcsolatosan kiemelte: a szak- és a háziorvosi rendelőkben az oltások ütemes szakaszában több mint 5000, a tömeges szakaszban több mint 7000 oltóhely is kijelölhető. Az ütemes oltásban egy hét alatt, valamint a tömeges, hétvégi oltásban két nap alatt körülbelül egymillió ember oltása végezhető el maximális kapacitás igénybevételével.

A neten terjedő oltási kalkulátor nem számol a változó tényezőkkel, az oltási kampány felgyorsulásával.

A neten terjedő oltási kalkulátor nem számol a változó tényezőkkel, az oltási kampány felgyorsulásával (MTI/Vasvári Tamás)

Tehát gyakorlatilag még csak most „lendülünk bele” az oltási kampányba, ahol az a cél, hogy az oltást minél gyorsabban, minél több embernek be tudják adni.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: az oroszoktól három hónap alatt 1 millió főnek, Kínától pedig 2,5 millió főnek elegendő oltóanyag érkezik, vagyis a muníció is hamarosan rendelkezésre áll a tömeges oltás elkezdéséhez. A miniszterelnök úgy számol, hogy húsvétig minden regisztráltat be tudnak oltani, de május végére, június elejére akár közel 7 millió embert is.

Szóval a kalkulátorral szemben a valóság az, hogy aki szeretné, az néhány hónapon belül megkapja a koronavírus elleni oltást.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?