Létrehozva: 2020.04.01.

Ezt írja egy koronavírusos magyar ápolónő levelében a frontvonalról

Eljuttatták szerkesztőségünkbe egy magyar ápolónő levelét: a fiatal nő koronavírusos betegeket kezelt, és ő maga is elkapta a vírust, ezért most otthon van házi karanténban. A levelet lerövidítettük, és kivettünk belőle minden olyan részt, amely alapján a szereplők azonosíthatók lennének.

„A levelet senki ne vegye magára, és fogják fel úgy, hogy én is csak ember vagyok, egy véleménnyel, amit jó szándékból osztok meg.”

Nem degradálni akarom ezt a vírust, ami nem, nem olyan mint egy influenza, de nem, nem kerültem lélegeztetőgépre, az ismerősöm se, aki 67 éves, és még jó páran nem.

 

„Azért hal meg a nagyi tüdőgyulladásban, mert a kicsit beteg unoka meglátogatja...”

Sok dolgot láttam már a kórházban, hogy hány ember mibe tud belehalni, kórházi szövődményként, hányszor látom, hogy azért hal meg tüdőgyulladásban, mert az unoka amúgy kicsit betegen meglátogatja az egészséges nagyit, és hopp, ebből lesz a baj, és még mennyi mindenből, amiről könyvet tudnék most írni. Csak azt nem úgy dokumentáljuk le a patológián, ahogy kéne, pedig évente 100-szor többen halnak, és fognak is belehalni másba az idősek, mint most a „divatos” koronába. Személy szerint én jobban féltem az Ebolától, de ez csak én vagyok. De ettől függetlenül: a KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY KOMOLY DOLOG!

Sok hivatalos infót nem írnék le, érhető okokból.

 

„Sok fejben nem lehet rendet tenni”

Nem akarok a fejekben rendet tenni, mert sok fejben amúgy se lehet. Magyarország a 10 millió orvos országa lett, nem vehetem fel a harcot velük, ahogy a rengeteg orvos kolléga, az ÁNTSZ, a Népegészségügy, a Nemzeti Virológiai Labor sem, akikkel napi szinten kommunikálok. Manapság egy olyan nő, aki 10 éve a 3. gyerekével ül otthon, a gép előtt, ő jobban tudja, hogy Olaszországban miért olyan a helyzet, amilyen, holott még az országból se lépett ki soha életében. Aki járt már ott, kábé sejtheti milyen kaliberű az ország (én már kórházban is voltam ott).

Félünk egy olyan vírustól, amit a médiából ismerünk, még a wikipédiát se bírtuk felcsapni. Nem baj, félni kell, ez így van jól. De a higiénia nagyon fontos, és magunkra, szeretteinkre, és másokra vigyázni emberi kötelességünk!

 

„Bizony el fog menni 5 naponta egy kenyérért a boltba”

Meg kell állítani a vírust, de a pánikot és az emberi butaságot is meg kellene... de halkan azért megjegyzem, inkább legyen mindenki ön-avanzsált orvosmami, aki otthon ül és retteg, mert tényleg így fog lassulni ez a járvány. Ez nem baj, és ez jó valahol.

De el kell fogadni, hogy nem mindenki fog most otthon ülni, mert egyedül él, és el fog bizony menni 5 naponta egy kiló kenyérért a boltba. Sőt, le fogja vinni a kutyát sétálni.

Fotónk illusztráció (Fotó: shutterstock)

„Nem kell napi 10 gyűlöletposzt”

Nem kell ezekről az emberekről napi 10 gyűlöletposzt. Lehet hogy a posztokat írók nem hallották, hogy ez a vírus nem úgy terjed, hogy kimegyek a lakásból, és puff, máris lélegeztetőgépre kerülök és meghalok? Nem tudom, nem tudom őket megkérdezni, én itthonról, a sokadik emeletről nézem már hetek óta, hogy milyen szép az idő odakint.

 

„Én is elkaptam a koronavírust, de most jó itthon ülni egy kicsit”

Lehet velem van a baj, de én nem unatkozom. Sőt, nem várom, hogy menjek dolgozni, a hónapban 214 órát kellett volna menjek, mert nővérhiány van az osztályomon. Jó itthon ülni, 1 éve nem voltam szabadságon, imádom, hogy végre van időm semmittenni. Az kicsit rossz, hogy egyedül vagyok, de kibírható. Pedig van férjem. Akin, tudom, szintén át fog menni a koronavírus, vagy már át is ment, csak nem tudja. Utóbbit majdnem 100% bizonyossággal mondom. Otthon nyomja a home-officet, ha kilép, teljes biohazard kosztüm. Most ő is picit pihizik.

 

„Nálam enyhe hasmenéssel, hőemelkedéssel, szaglás elvesztésével kezdődött”

Szóval itt ülök a sokadik emeleten hetek óta, amiből jó pár hét lesz még. Kicsit talán fölöslegesen, de nem baj, fő a biztonság. Most jött meg az eredményem: COVID-19 pozitív. Ezt eddig is tudtam, de meglepett, mert a tüneteim java már lement. Megfigyelhető Magyarországon és a kollégákon is, hogy enyhe hasmenéssel kezdődött, nem éreztünk ízetek, szagokat, pici hőemelkedés, légszomjunk volt 1-2 napig, és fájt a mellkasunk. Ennyi. Mi jól jártunk. Van olyan kolléga, akinek ha lehetne temetni, most el kellene menni a temetésére. Mert ő nem volt szerencsés. Belehalt, elég fiatalon. Csupaszív nő, de sajnos rengeteg immunbetegsége volt, és 2-szer operálták apróságokkal, amik hiába kis műtétek voltak, most nagyon nem jókor jöttek.

 

„Egy koronás beteget ápoltam napokig”

Én elkaptam, mert egy utólag kiderült koronás beteget ápoltam napokig. A napomat abban a kórteremben töltöttem, kb. 12 óráig nem ettem, nem ittam, wc-n se voltam kint, bár mitől kellett volna...? Pozitív lettem, hát Istenem. A kollégák, akiknek az előző napokban nem volt ennyi dolguk a beteggel, de azért ápolták, ők a szintén koronás hozzátartozókkal is kontaktba kerültek. A kollégáknak megvan a 3-szori negatív tesztjük, tünet nélkül letudták a karantént. Én nem, de nem bánom, számomra, jobb ezen most így túlesni.

Képünk illusztráció (Fotó: mti)

„Akik osztják az észt, azoknak a fele már elkapta”

Hogy mi a tanulság? Jó helyről kell informálódni, hogy azért nem úgy terjed ez a vírus, hogy elolvasom a mamiblogon azt a szót, hogy korona, és máris beteg lettem. Úgyhogy nem kell megkövezni azt, aki esetleg elmegy most sétálni a jó időben, és jaj neki, ha 2 méterrel közelebb megy valakihez, pláne ha tünetmentes, és nem köhög, tüsszög. De, azok, akik néha ész nélkül osztják az észt, le merem fogadni, azoknak a fele már elkapta, csak nem tudnak róla. Villamoson, boltban, bulikban.

 

„Be lehet 10-zel szorozni az adatokat”

Aki fiatalabb, és nincs komoly betegsége, lehet észre se veszi a dolgot. De nem mindenki szerencsés, sajnos sokan bele fognak halni. A kormány célja nem az, hogy megállítsuk a fertőzést, hanem lelassítsuk, mert összeomlana az eü rendszer. Megállítani teljességgel nem lehet. A hivatalos kormány honlapján látott számokat bátran be lehet szorozni 10-zel. Komolyan.

 

„A mezei influenza is bármikor megölheti az időseket, ha tüdőgyulladást okoz”

A nagyon idős beteg, akit ápoltam, és egyébként nagyon cuki néni volt, sajnos elhunyt. Szomorú, de ez ilyen. Egy mezei influenza is bármikor megölheti ezt a korosztályt, ha tüdőgyulladást okoz.

 

„Nekem nincs tünetem, csak híztam 2 kilót”

Nekem mára nincs tünetem, kicsi hőemelkedés, és sikerült híznom 2 kilót már. Én szerencsés vagyok. A férjem is, aki most nem itt lakik velem. Más nem lesz az. De ne azok pánikoljanak a legjobban, akik 30 évesek, semmi bajuk, és 200 km-re laknak anyóstól/apóstól. Kell félni, de módjával, és senkit nem bántani szeretnék, de tényleg nem úgy terjed a korona, hogy én leírom ezt a szót.

Mindenki vigyázzon magára, szeretteire, embertársaira, jó egészséget, egyetek sok vitamint, figyeljetek a higiéniára, hordjatok maszkot és fölösen ne spájzoljatok, ha baj van, akkor pedig háziorvost értesíteni telefonon! Mindenkinek jó egészséget, és a legjobbakat!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

mandiner.hu

Jönnek a viharok, ha ilyen tetője van, érdemes figyelnie

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

travelo.hu

Mától nem látogathatjuk hazánk egyik legismertebb barlangját

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka

INSIDER

Ez már több, mint szájkarate, egymásnak feszül a két atomhatalom

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk