Létrehozva: 2020.02.12.

Ezért csökkent felére a szívinfarktus miatti halálozások száma

Egy apró magyar találmány, hozzá kiépített szakmai háttérrel távkonzultáció, és immár Európában is példátlan módon országos lefedettség. Mindez elég volt ahhoz, hogy felére csökkenjen a hirtelen szívinfarktusban meghaltak száma a kórházakban.

Magyarországon évek óta a legtöbben a keringési rendszer valamilyen betegsége miatt halnak meg. Ezért is szenzációs az a hír, amely egy hazai orvosi konferencián hangzott el, ahol többek között az ország vezető kardiológusai vettek részt. Egy orvosprofesszor elmondta: a speciális EKG berendezés és a mögötte álló háttér együtt azt eredményezte, hogy 50 százalékkal csökkent a kórházakban elhunyt akut infarktust kapott betegek száma. A Ripost-nak megszólalt az a magyar professzor, aki erről beszélt a konferencián.

Forrás: Országos Mentőszolgálat

„A rendszer lényege a következő. A beteghez érkezett mentők az úgynevezett transztelefonikus EKG készülékkel (TTEKG) elvégzik a vizsgálatot. Az eredményt a mentők a saját hálózatukon, akár internet hiányában is, rögtön továbbítják az országban található 20 szívkatéteres centrum közül a legközelebbibe, ahol az orvosok azonnal konzíliumot tartanak. Ha a helyzet indokolja, akkor a beteg a hozzá legközelebbi regionális intézetbe kerül”

– mondta a Ripost-nak Prof. Dr. Édes István, a Debreceni Tudományegyetem Kardiológiai Klinikájának egyetemi tanára.

Prof. Dr. Édes István Fotó: Debreceni Tudományegyetem

„Mára elértük az Európában is egyedülálló országos lefedettséget, ami a betegirányítás szempontjából rendkívül hasznos” – tette hozzá dr. Édes István.

Így működik a rendszer

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta lapunknak: ma már nem csak az esetkocsikban, hanem mindegyik mentőautóban található TTEKG készülék.

„A hagyományos analóg eszközöket kiváltva, tavaly kormányzati forrásból vásárolhattunk digitális TTEKG készülékeket, így jelenleg a mentőautóknak nagyjából a felében már ilyen eszköz található” – mondta a Ripost-nak Győrfi Pál, aki azt is hozzátette, hogy ezt a távdiagnosztikai eszközt még 2006-ban kezdték el használni Szabolcs megyében és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2014-re vált teljessé a rendszer.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikájának intézetigazgatója a konferencián kiemelte, hogy ezzel az eszközzel egyre több orvos képes egyre magasabb szinten és azonos minőségben ellátást nyújtani a földrajzi helytől függetlenül. Ezért is örül annak, hogy már a háziorvosok 10 % is csatlakozott a TTEKG rendszeréhez, és náluk a mindennapi rendeléseken is használható az eszköz.

Prof. Dr. Tóth Kálmán, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának igazgatója szerint a világon sok helyen dolgoznak hasonló mobil eszközökkel, de olyan, amelyik mögött ilyen komoly szakorvosi hálózat állna, csak Magyarországon létezik.

Mi az a transztelefonikus EKG?

Egy kis dobozban is könnyedén elférő eszköz, mellyel bárhol, bármilyen körülmények között elkészíthető a legmagasabb szintű, úgynevezett 12 elvezetéses EKG felvétel alig 1 perc alatt. A kis készülék által rögzített jeleket interneten, vagy annak hiányában telefonon, esetleg a mentősök TETRA rádióján keresztül azonnal elküldheti a mentőtiszt vagy háziorvos a kardiológiai centrumba, ahol a felvételeket a monitoron rögtön a legképzettebb szakorvosok elemzik. Így percek alatt kardiológusi konzultációt kap az akkut beteg, legyen bármilyen kis településén az országnak. Ráadásul a TTEKG használatával az indokolatlan beutalások kockázata is csökken.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes fordulat: ezért halhatott meg Diego Maradona

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal