INSIDER

Ezért csökkent felére a szívinfarktus miatti halálozások száma

Egy apró magyar találmány, hozzá kiépített szakmai háttérrel távkonzultáció, és immár Európában is példátlan módon országos lefedettség. Mindez elég volt ahhoz, hogy felére csökkenjen a hirtelen szívinfarktusban meghaltak száma a kórházakban.
  • Szerző: Ripost

Magyarországon évek óta a legtöbben a keringési rendszer valamilyen betegsége miatt halnak meg. Ezért is szenzációs az a hír, amely egy hazai orvosi konferencián hangzott el, ahol többek között az ország vezető kardiológusai vettek részt. Egy orvosprofesszor elmondta: a speciális EKG berendezés és a mögötte álló háttér együtt azt eredményezte, hogy 50 százalékkal csökkent a kórházakban elhunyt akut infarktust kapott betegek száma. A -nak megszólalt az a magyar professzor, aki erről beszélt a konferencián.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Forrás: Országos Mentőszolgálat

„A rendszer lényege a következő. A beteghez érkezett mentők az úgynevezett transztelefonikus EKG készülékkel (TTEKG) elvégzik a vizsgálatot. Az eredményt a mentők a saját hálózatukon, akár internet hiányában is, rögtön továbbítják az országban található 20 szívkatéteres centrum közül a legközelebbibe, ahol az orvosok azonnal konzíliumot tartanak. Ha a helyzet indokolja, akkor a beteg a hozzá legközelebbi regionális intézetbe kerül”

– mondta a -nak Prof. Dr. Édes István, a Debreceni Tudományegyetem Kardiológiai Klinikájának egyetemi tanára.

Prof. Dr. Édes István Fotó: Debreceni Tudományegyetem

„Mára elértük az Európában is egyedülálló országos lefedettséget, ami a betegirányítás szempontjából rendkívül hasznos” – tette hozzá dr. Édes István.

Így működik a rendszer

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta lapunknak: ma már nem csak az esetkocsikban, hanem mindegyik mentőautóban található TTEKG készülék.

„A hagyományos analóg eszközöket kiváltva, tavaly kormányzati forrásból vásárolhattunk digitális TTEKG készülékeket, így jelenleg a mentőautóknak nagyjából a felében már ilyen eszköz található” – mondta a -nak Győrfi Pál, aki azt is hozzátette, hogy ezt a távdiagnosztikai eszközt még 2006-ban kezdték el használni Szabolcs megyében és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2014-re vált teljessé a rendszer.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikájának intézetigazgatója a konferencián kiemelte, hogy ezzel az eszközzel egyre több orvos képes egyre magasabb szinten és azonos minőségben ellátást nyújtani a földrajzi helytől függetlenül. Ezért is örül annak, hogy már a háziorvosok 10 % is csatlakozott a TTEKG rendszeréhez, és náluk a mindennapi rendeléseken is használható az eszköz.

Prof. Dr. Tóth Kálmán, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának igazgatója szerint a világon sok helyen dolgoznak hasonló mobil eszközökkel, de olyan, amelyik mögött ilyen komoly szakorvosi hálózat állna, csak Magyarországon létezik.

Mi az a transztelefonikus EKG?

Egy kis dobozban is könnyedén elférő eszköz, mellyel bárhol, bármilyen körülmények között elkészíthető a legmagasabb szintű, úgynevezett 12 elvezetéses EKG felvétel alig 1 perc alatt. A kis készülék által rögzített jeleket interneten, vagy annak hiányában telefonon, esetleg a mentősök TETRA rádióján keresztül azonnal elküldheti a mentőtiszt vagy háziorvos a kardiológiai centrumba, ahol a felvételeket a monitoron rögtön a legképzettebb szakorvosok elemzik. Így percek alatt kardiológusi konzultációt kap az akkut beteg, legyen bármilyen kis településén az országnak. Ráadásul a TTEKG használatával az indokolatlan beutalások kockázata is csökken.

És ezeket olvastad már?