INSIDER

Elképesztő hírt közöltek a long covidról a tudósok

Egy dél-afrikai egyetem tudósai 100 emberen végeztek vizsgálatot a long covid okait kutatva. Elképesztő eredményre bukkantak. Dr. Mangó Gabriella így reagált a hírre.
  • Szerző: Ripost

Egy dél-afrikai egyetem tudósai kezdik megfejteni, hogy mi állhat a long covid hónapokig tartó tüneteinek hátterében. A kutatók úgy vélik, hogy a tünetekért olyan gyulladásos molekulák felelhetnek, amelyek parányi vérrögökben esnek csapdába – derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Az úgynevezett long-covid néhány tünetét, valamint a betegségeket, amelyek hónapokig is fennállhatnak a Covid-19 fertőzés után, az apró vérrögökben rekedt gyulladásos molekulák okozhatják – állítja a dél-afrikai Stellenbosch Egyetem tudósa.

Resia Pretorius, az egyetem kutatója közleménye szerint magas szintű gyulladásos molekulákat találtak a vérrögökben long covidban szenvedő emberek vérmintáiban. A molekulák fibrinogént, alvadási fehérjét és alfa (2) – antiplazmint tartalmaztak, ami megakadályozza a vérrögök lebomlását.

„Ez lehet az oka néhány olyan tünetnek, amelyet long Covidban szenvedő betegeknél tapasztalnak” – áll az egyetem közleményében. Ez „további bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a Covid-19 és a long Covid jelentős szív-és érrendszeri és véralvadási problémákat okozhat”.

A tanulmány, amelyet egy szív- és érrendszeri szaklapban közöltek 100 long covidban szenvedő beteget vizsgált, de a kutatók nagyobb tanulmányt is terveznek.

Dr. Mangó Gabriella elképzelhetőnek tartja, hogy ez áll a háttérben

A megkérdezte dr. Mangó Gabriella háziorvost, vajon ő hogy vélekedik a felfedezésről.

Dr. Mangó Gabriella Olvasói fotó

„Akiket eddig long Coviddal vagy poszt-Coviddal kezeltem és kardiológushoz küldtem, náluk nagyon kevés számban találtak rendellenességet a tüneteik ellenére is. Hogy ennek az az oka, hogy a betegeket nem sejt szinten vizsgálják, hanem ultrahanggal vagy például csinálnak egy terheléses EKG-t, ami nem sejt szintű vizsgálat, hanem funkció, azt nem tudjuk. Ettől függetlenül nagyobb nagyítóval nézve lehet problémájuk – véli a doktornő.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?