INSIDER

Elárverezik a négy magyar albínó testvér házát

Elekes Mihály és Emese különleges lányokat nevelnek: Dóra, Emma, Maja és Liza albinizmussal született. Szőke a hajuk, hófehér a bőrük, és ha nem viselnek szemüveget, estére csillapíthatatlan migréntől szenvednek. Szüleik feje pedig leginkább azért fáj, mert elárverezi fölülük a házukat a bank.
  • Szerző: H. N.

Amikor összeházasodtak, Mihály és Emese még nem sejtették, milyen különleges családjuk lesz majd. Az első kislányuk, Anna után három évvel megszületett a második baba, Dóra. Ahogy Emese családjában mindenki, ő is hófehér bőrű és tejfel-szőke volt, ám az édesanyja valami más, furcsa dolgot vett rajta észre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

„Folyamatosan mozgott a szeme, akármit is csinált. Kívülről úgy látszott, mintha körkörös irányban rezegne. Nagyon ijesztő volt, így azonnal elmentünk vele Miskolcra, a szemészorvoshoz” – emlékszik vissza az édesanya.
Doktorról doktorra jártak, amikor megszületett a harmadik kislány, Emma. Ő is fehér bőrű és szőke volt, és neki is rezgett a szeme, de oldalirányban.

A gyerekek közül csak a legnagyobb, Anna( csíkos pólóban) nem albínó Fotó: Ripost

„Másfél éves volt Emma, amikor eljutottunk a budapesti szemklinikára. Ott a doktornő minden előzmény ismerete nélkül ránézett, és megkérdezte: a többi gyermekem is ilyen szőke? Majd elmondta, hogy Emma minden bizonnyal albínó, ami a szemére is kihat. A rezgés ugyanis egy albinizmussal gyakran együtt járó betegség, a nystagmus miatt van” – folytatja Emese. – „A következő két kislányunkat, Maját és Lizát már abban a tudatban vártuk, hogy könnyen lehet, ők is albínók lesznek. Így is történt. Mindenkinek szemüveget kell hordania, mivel a szemükben lévő pigmenthiány miatt pusztán a látás is túlzottan megerőlteti az agyukat. Ha nem hordják egész nap, akkor estére jön a migrén… Az albinizmus a hajukat és a bőrüket is érinti: tejfölszőkék és porcelánfehérek, még télen is le tudnak égni. Nyáron csak délután 5-6 után, talpig naptejben tudnak kilépni a házból.”

Fotó: Ripost

A család az elmúlt nyolc évben már hozzászokott az albinizmushoz, és megtanult együtt élni vele. A legnagyobb problémájuk most az, hogy bedőlt a devizahitelük, és emiatt elveszíthetik az otthonukat.
„Mi is úgy jártunk, ahogy sok hitelkárosult: 12 millió forintot vettünk fel, és 30-at követelnek vissza rajtunk. Egyik napról a másikra 60-ról 180 ezer forintra nőtt a törlesztő-részletünk, ráadásul elveszítettem a munkámat, és egy ideig csak kevesebbet tudtunk fizetni” – fejtegeti Elekes Mihály, a lányok édesapja.

Fotó: Ripost

Most hivatalnokként dolgozom, de már nem segít rajtunk, hogy sikerült elhelyezkednem. Kiderült, hogy nagyon rossz konstrukciójú hitelt vettünk fel, sok járulékos költséget fizettünk ki, amit nem is kellett volna. A házunkat, és az anyósom házát, amit plusz fedezetként vont be a bank, árverezik. A fizetésemen letiltás van: akármennyit is keresek, összesen 142 ezer forintot viszek haza. Bárhogy is nézem, kilátástalan a helyzetünk” – összegez.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?