INSIDER

Egymásnak estek a szülők: Menjen suliba vagy maradjon otthon a gyerek?

Június 2-tól már találkozhat tanár és diák az iskolában, de nem lesz kötelező: a tanévet a digitális oktatás keretében fejezik be. A szülők egymásnak feszülnek a témában: akad, aki kifejezetten könnyebbnek éli meg, hogy otthon marad a gyerek, mások úgy érzik: nem bírják tovább.
  • Szerző: Ripost

Június 2-ától részlegesen kinyitnak az iskolák: ekkortól találkozhat újra tanár és diák az iskolában. Sok suli máris elkezdte a felmérést, mennyire igénylik a szülők a felügyeletet és a korrepetálást. A hónap elején nem kötelező kiscsoportos konzultációkat, egyéni felkészítéseket szerveznek, míg június 15-től június 26-ig a következő tanévre készülhetnek majd az iskolában.

Erre a tanévre tehát marad a digitális oktatás, ami nagyon megosztja a szülőket. Sokan már nem bírják otthon, félig dolgozva, félig a saját gyerekeket kergetve vagy tanítva, egy anyuka például elkeseredésében nyílt levelet írt, amiben bevallotta, hogy elege van, már hánynia kell, ha meghallja a digitális oktatás szót. Sok százan egyetértőleg megosztották a bejegyzését, mások meg nekitámadtak – ők abba a csoportba tartoznak, akik úgy tűnik, könnyebben veszik az akadályokat. Összeszedtük, milyen érvek és ellenérvek szólnak a digitális oktatás mellett.

Fotó: 123rf Képünk illusztráció

MELLETTE

Kényelmesebb
Nincs reggel kapkodás, mire a szülő összeszedi a gyereket, nem kell a dugóban állva iskolába vinni.

Biztonságosabb
„Ha kinyitottak volna az iskolák, akkor sem hagytam volna fertőződni” Sokan nem engedik vissza már ebben a tanévben a gyermeküket egy nagyobb közösségbe.

Nem kell ünneplőt venni az évzáróra
Az egyik csoportban egy anyuka azt kérdezte, az évzáró is online lesz-e, mert a gyerek éppen kinőtte az ünneplőt, a szeptemberi évnyitóig pedig vélhetően újra ez történne a ruhával...

Ha nincs digitális oktatás, akkor is kell tanulni a gyerekkel
A legtöbb szülő szerint a járvány előtt is kellett otthon tanulni és foglalkozni is a gyermekkel

Vannak iskolák, ahol előbb lesz évzáró
Mivel az iskolák utolsó hetei leginkább a lazításról és erdei táborokról szoktak szólni, akad olyan iskola, amely már meghirdette, hogy május végén véget ér a tanév. A gyerekek hamarabb felszabadulhatnak – kérdés, hogy a dolgozó szülőkkel mi lesz…

Óriásit fejlődött a gyerekek digitális tudása
A mai iskolások kénytelen voltak megtanulni a vidókonferenciázást, a netes felületeken dolgozást – ez hatalmas áttörés, sok családban a gyerekek digitális tudása messze a felnőttek előtt jár, ami nagyon jól jön majd a munkaerőopiacon.

ELLENE
Rengeteg pluszmunka a szülőnek
A lecke jó részét a szülőkön keresztül lehet csak intézni, főleg, ha kicsik a gyerekek. „Még éjfélkor is a tanárokkal levelezgetek” – panaszolja egy 5 gyermekes anyuka.

Ha dolgozik a szülő, nincs, aki vigyázzon a gyerekre
Rengeteg családban gondot okoz, hogy nem tudnak otthon maradni, vagy annyi szabadságot kivenni, amennyi kellene. Sokan rettegnek, mit hoz így a jövő, egy anya nyílt levélben azt írta, ha tehetné, a Holdra küldené el a gyermekét...

Fotó: pixabay Képünk illusztráció

A szülő súg és csinál házit...
Távoktatásban nehezebb felmérni a gyerek valódi tudásszintjét. Sok családban a szülő, mielőtt átküldené a gyereke dolgozatát, kijavítja... – sok tanár mesélt erről a sejtésükről. Még olyat is hallottunk, aki az asztal alá ült be, és onnan súgott gyermekének a Skype-felelés alatt... Így viszont a tanár a szülő szintjét méri fel... Előfordulhat az is, hogy a szülő nem küldi vissza a házifeladatot, és ezért kap a gyerek rosszabb jegyet, miközben jó tanuló lenne.

Minden a szülőre hárul, az étkezés is gond
Normális kerékvágásban sok gyerek a zsebpénzéből a suliban vesz magának reggelit, vagy tízórait, és a suliban ebédel. Most a gyerekek étkeztetését is a szülőknek kell megoldaniuk mindennap.

Túl sok az internetezés
Mivel közösségekbe most nem járnak, a gyerekek a barátaikkal és ismerőseikkel a neten tartják a kapcsolatot. A kisebbek esetében sokszor ez is a szülőre hárul, a gyerek például kéri, hogy az anyuka fotózza le a legót, amit épített, és küldje el kedvenc tanárának...

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?